Αερομαχία αναμένεται να διεξαχθεί αύριο το πρωί στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με αφορμή την αναβάθμιση των F-16. Ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει στην σχετική ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη και όλα δείχνουν ότι η συζήτηση θα διεξαχθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιτεθεί στη ΝΔ κατηγορώντας τη για επιπολαιότητα, καθώς πριν ενημερωθεί επισήμως έσπευσε να καταγγείλει τη συμφωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμα, καθώς από την κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας έχει γίνει μια συγκεκριμένη πρόταση που αφορά 85 με 90 αεροσκάφη και ακόμα δεν υπάρχει απάντηση από αμερικανικής πλευράς. Θα αναφέρει ότι αυτή η πρόταση κοστολογείται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα συμφέρουσα, αφού θα κινείται από 800 εκατομμύρια έως 1,2 δισ.

Η σύμβαση αυτή -εφόσον υπογραφεί- θα μιλά για αποπληρωμή του τιμήματος σε βάθος 10 χρόνων και το κέρδος θα είναι ότι τα F-16 θα φτάσουν να είναι ανταγωνιστικά των υπερσύγχρονων F35. Δεν θα περιλαμβάνουν μόνο το σύστημα αθόρυβης πλοήγησης που έχουν τα F-35, καθώς η Ελλάδα χρησιμοποίει τα F-16 μόνο για αμυντικούς λόγους και όχι για επιθετικούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι υπέρ της οικονομικής σπατάλης στα εξοπλιστικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι εάν δεν αναβαθμιστεί ο ελληνικός πολεμικός αεροπορικός στόλος σύντομα θα μιλάμε για αεροσκάφη-κουφάρια, τα οποία δεν θα είναι αξιόπιστα.

Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν θα λείψουν οι αναφορές στα εξοπλιστικά σκάνδαλα τα οποία κατά καιρούς έχουν απασχολήσει το ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ θα επισημάνει και τη διγλωσσία που υπάρχει στη ΝΔ για το θέμα αυτό, καθώς χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε θετικός στην αναβάθμιση των F-16, αντίθετα με τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος, κόντρα στον πρόεδρο της ΝΔ, ανέβασε ιδιαίτερα υψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης.