Μια σειρά ερωτημάτων έθεσε για το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» με αιχμή τη διάρκεια του προγράμματος, που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα είναι 10 έτη. «Δεν είναι πολλά τα 10 χρόνια για ένα πρόγραμμα που επείγει;» ρώτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά ωφέλη (ΑΩ) στη συμφωνία για τα F-16, με εξαίρεση την ΕΑΒ.

Θεοδωράκης: «Δεν εμπιστευόμαστε τον Πάνο Καμμένο για να χειριστεί αυτή την υπόθεση των F-16»

Κατηγορηματικός ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής, κατά την τοποθέτησή του για το θέμα της συμφωνίας των F-16. Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον έθεσε προ των ευθυνών του τόσο για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας όσο και για την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, κατά την τοποθέτησή του ο κ. Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε να μάθει ποια ήταν τα ανταλλάγματα της συμφωνίας της κυβέρνησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, τόσο για τη βάση της Σούδας όσο και για την αναβάθμιση των F-16, αλλά και το ακριβές ποσό της συμφωνίας, ενώ εξέφρασε τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης και το θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, σε περίπτωση που θα είναι εκείνος που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.  

«Δεν εμπιστευόμαστε τον Πάνο Καμμένο»

Ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έκανε μια συμφωνία-μαμούθ χωρίς να είναι προετοιμασμένη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ωστόσο, εξέφρασε και την έλλειψη εμπιστοσύνης της αντιπολίτευσης προς το πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, σημειώνοντας: «Ποιος μελετά και ποιος αποφασίζει γι' αυτήν τη συμφωνία; Εμείς στην αντιπολίτευση δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον συγκυβερνήτη σας υπουργό Εθνικής Άμυνας. Χρησιμοποιεί το υπουργείο του με ανορθόδοξο τρόπο. Λέει συνεχώς ψέματα, ακόμη και στη Βουλή. Η ευθύνη είναι δική σας γι' αυτή την πολιτική».

 Τσίπρας: Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε καμία συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης μάλλον ενημερώνεται μονόπλευρα από τα μέσα της διαπλοκής. «Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Απτά αποτέλεσματα της επίσκεψης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν η τοποθέτηση Τραμπ για ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η παραδοχή ότι η ελληνική οικονομία βγήκε από την κρίση και η ενθάρρυνση επενδύσεων αλλά και η αναγνώριση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην Κριστίν Λαγκάρντ και τη διαβεβαίωσή της ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα αλλά και τη δέσμευσή της για εποικοδομητική στάση ενόψει της αξιολόγησης.

Αναφορικά με την αναβάθμιση των F-16, o πρωθυπουργός είπε ότι από το 2009 έχει πέσει στο τραπέζι και τόνισε ότι δεν μιλάμε για αγορά νέων αεροσκαφών. Στο ερώτημα αν είναι αναγκαία η αναβάθμιση, σημείωσε ότι ήταν επιτακτικό αίτημα της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. «Αν δεν δράσουμε τώρα, η Πολεμική μας Αεροπορία θα χάσει μέρος της αποτρεπτικής της ισχύος» τόνισε ο πρωθυπουργός, και κατέληξε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει το αίτημα της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

«Το κόστος θα ενταχθεί στη δαπάνη που έχει εγκριθεί για τους εξοπλισμούς στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας. Δεν αποτελεί έκτακτη δαπάνη» σημείωσε.
«Ζητήθηκε μια προσφορά για την αναβάθμιση και η απάντηση αναμένεται τις επόμενες ημέρες και θα τεθεί υπόψη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Για τα 123 αεροσκάφη η έγκριση του Κογκρέσου ήταν 2,4 δισ. δολάρια. Δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτό ήταν το ανώτατο ποσό. Εμείς μπορούμε να διαθέσουμε 1,1 δισ. ευρώ και το έχουμε γνωστοποιήσει και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, θα αξιολογηθεί η προσφορά και στο τέλος θα οριστικοποιηθεί το ποσό, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να περιληφθούν στη συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη, αλλά θα επιδιωχθεί μείωση του κόστους.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η Βουλή ενημερώθηκε για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

«Στήθηκε από μερίδα ΜΜΕ ένας μύθος για δήθεν συμφωνία που αφορά στη Σούδα και τώρα, κ. Θεοδωράκη, μας ζητάτε να απολογηθούμε για τον μύθο που κάποιοι έστησαν», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η αξιωματικη αντιπολίτευση κράτησε ανεύθυνη στάση, σήκωσε κουρνιαχτό και όταν κατάλαβε το λάθος σταμάτησε το θέμα, ελπίζω γιατί κατάλαβε το λάθος και όχι γιατί καποιος της τράβηξε το αυτί», κατέληξε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός