Σε εκτενές της δημοσίευμα για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση του στόλου των F-16, η βρετανική εφημερίδα «Finanacial Times» αναφέρεται στην εγκατάλειψη της αντιαμερικανικής ρητορικής από το κυβερνών κόμμα και στη νέα σχέση που οικοδομεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την αμφιλεγόμενη απόφαση της αριστερής κυβέρνησής του να δαπανήσει έως και 2,4 δισ. δολάρια για να αναβαθμίσει τον ηλικιωμένο ελληνικό στόλο των αμερικανικών F-16» γράφει το δημοσίευμα, και συμπληρώνει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στο κοινοβούλιο την Παρασκευή ότι δεν θα ξοδέψει όλο το ποσό που εγκρίθηκε από πλευράς της Ουάσινγκτον με βάση την αμερικανική νομοθεσία για στρατιωτικές πωλήσεις σε ξένους, επιμένοντας ότι η αναβάθμιση δεν θα ξεπεράσει το μισό αυτού του ποσού - μειώνοντας την προοπτική υπέρβασης των δαπανών».

Την ίδια ώρα, η βρετανική εφημερίδα μεταφέρει τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα ότι το ποσό αυτό είναι «ταβάνι» και ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί τώρα η αναβάθμιση τότε αυτή θα κοστίσει πολύ περισσότερο στο μέλλον.

«Η συμφωνία για τα F-16 ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τσίπρα στην Ουάσινγκτον αυτόν το μήνα. Στεκόμενος δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό στον Κήπο των Ρόδων, o πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει "χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς". Η ανακοίνωση αυτή χτύπησε σαν ρεύμα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του υψηλού κόστους αναβάθμισης του εναέριου στόλου σε μια περίοδο περιορισμένων δαπανών για τις κοινωνικές δομές» συμπληρώνουν οι «Financial Times».