Δραστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τη συμφόρηση με πρόσφυγες και μετανάστες ζήτησαν οι δήμαρχοι από τον Γιάννη Μουζάλα.

Σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή την Πέμπτη, οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου και Κω περιέγραψαν με δραματικό τρόπο την κατάσταση στα νησιά, επιρρίπτοντας μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της κατάστασης, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση ανέχεται τα νησιά να πληρώνουν το τίμημα του προσφυγικού «για να βολευτούν άλλοι». Παράλληλα, ζήτησαν τη μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για επιστροφή μεταναστών σε αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Μουζάλας έφτασε ένα βήμα πριν την παραίτηση από το υπουργείο μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ σήμερα εισέπραξε σκληρή κριτική και από τους δημάρχους των νησιών.

«Τα νησιά βουλιάζουν - Μας θυσίασαν»

Παίρνοντας τον λόγο οι δήμαρχοι των τριών νησιών έκαναν μεταξύ άλλων λόγο για εκβιασμούς και ψέματα από την κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ανέφερε ότι το νησί έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.

«Δυστυχώς είμαστε μόνοι και εξακολουθούμε να είμαστε μόνοι απέναντι σε όλο το πρόβλημα που έχουμε να σηκώσουμε και να διαχειριστούμε αλλά και απέναντι σε κοινωνίες οι οποίες πια έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Το τελευταίο διάστημα θεωρώ ότι βρισκόμαστε υπό την επήρεια εκβιασμού εκβιαζόμαστε να κάνουμε πράγματα που δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά από τις τοπικές κοινωνίες».

Ο Δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε «σηκώσαμε και σηκώνουμε όλο το βάρος. Ακούσαμε ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά παράνομων μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα. Είναι αναληθές. Παρακαλέσαμε να φέρουν το συγκεκριμένο εδάφιο της συμφωνίας. Η αλήθεια είναι ότι τα νησιά πληρώνουν το τίμημα για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους. Μας θυσίασαν. Όσοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα λύνεται κάτω από το χαλί των νησιών κάνουν λάθος. Αν η εθνική ασφάλεια αμφισβητηθεί σε οποιαδήποτε γωνία κανείς δεν θα αισθάνεται ασφαλής».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς επέκρινε τον Γιάννη Μουζάλα γιατί στην συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. δεν εφαρμόστηκε το κομμάτι που μιλάει για επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία.

Μουζάλας: Κατά 20% δική μου ευθύνη η καθυστέρηση με την Τουρκία

Απαντώντας ο Γιάννης Μουζάλας είπε ότι η κούραση που εκφράζουν οι πολίτες και οι δήμαρχοι στα συγκεκριμένα νησιά είναι δικαιολογημένη, μεν, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί «την στήριξη ρατσιστικών αιτημάτων»

«Ο λαός έχει κουραστεί δεν φταίει, οι δήμαρχοι πιθανώς απελπίστηκαν από τα κυβερνητικά λάθη. Ομως είναι ντροπή η ταύτιση με ακραία αντιρατσιστικά και ακροδεξιά στοιχεία» τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας.

«Συμφωνούμε όλοι ότι κανείς δεν θέλει να γυρίσουμε στο 2015. Είναι πολύ εύκολο ο καθένας μας να πει το δράμα του το δράμα αυτών που εκπροσωπεί, η λύση ποια είναι; Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος, θα πρέπει να βρούμε τρόπους καλύτερου χειρισμού αυτού του πράγματος» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο ίδιος παραδέχθηκε τη μεγάλη καθυστέρηση στην μεταφορά μεταναστών στην Τουρκία αποδίδοντάς τη σε νομικούς λόγους, ενώ όπως δήλωσε, ένα 20% είναι δική του ευθύνη. «Το 80% της καθυστέρησης έχει να κάνει με νομικούς λόγους με το διεθνές δίκαιο με τη συνθήκη της Γενεύης. Το 20% είναι ίσως ευθύνη δικιά μου, την αποδέχομαι, υποδείξτε μου ομω τι πρέπει να κάνω για να το κάνω».

«Δεν γίνεται να μεταφερθούν στην ενδοχώρα»

Ο Γιάννης Μουζάλας αρνήθηκε πως είναι εφικτή η μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα, λέγοντας ότι τα νησιά θα επιστρέψουν στην κατάσταση του 2015.

«Κάνουμε πολλές επιστροφές στην ενδοχώρα - κάτι που αποκρύπτεται - αλλά όχι σκόπιμα. 1.360 πρόσφυγες μεταφέραμε από τα νησιά τις τελευταίες μέρες του Οκτώβρη. Εάν περάσουμε σε λογικές "μεταφέρτε τους όλους στην ενδοχώρα", σε 2 μήνες τα νησιά μας θα βρίσκονται στην κατάσταση του 2015. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Χρειάζονται πρακτικές λύσεις ούτε αντιπολίτευσεις ούτε συμπολιτευσεις».

Τέλος επέρριψε στους δουλεμπόρους την ευθύνη για το ότι τα νησιά  έγιναν πύλες εισόδου μεταναστών. «Δεν κάναμε εμείς ως κυβέρνηση τα νησιά πύλες εισόδου. Οι δουλέμποροι το έκαναν και ένα παρακράτος στην Τουρκία που βοήθησε αυτό το πράγμα. Το έκαναν με όρους ελεύθερης αγοράς: η πιο συμφέρουσα και η πιο ασφαλής δίοδος στην Ευρώπη. Αυτό έγινε!» κατέληξε.