Την πολιτική των άκρων όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στη Θράκη ακολουθεί η Τουρκία. Το τελευταίο περισταστικό σημειώθηκε την Παρασκευή, όπου ο Τούρκος αντιπρόεδρος Χακάν Τσαβούσογλου έκανε λόγο για τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, που αριθμεί 150.000 μέλη.

Είπε, μάλιστα, ότι δίνει αγώνα επιβίωσης. Οι προκλητικές ενέργειες Τσαβούσογλου έγιναν τη στιγμή που η Τουρκία έκανε σουρωτήρι το Αιγαίο με 60 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και ελικόπτερα της χώρας του να κάνουν βόλτα πάνω από τα Ίμια.

Δίχως να σεβαστεί, δε, τη χώρα που τον φιλοξενεί, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε τα Σκόπια ως «Μακεδονία», για να υποστηρίξει μάλιστα ότι και εκεί υπάρχει «τουρκική μειονότητα», όπως επίσης στη Βουλγαρία και στο Κόσοβο. Προχωρώντας, δε, έτι περαιτέρω, είπε ότι αυτές οι μειονότητες «μοιράζονται την ίδια κακή μοίρα», αφού τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται, όπως υποστήριξε. Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε κοντά στην «τουρκική μειονότητα» της δυτικής Θράκης.

Μάλιστα, επισήμανε ότι το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση έδωσε καθήκοντα σε έναν βουλευτή με καταγωγή από τη δυτική Θράκη, δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ενδιαφέρεται για τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.