Με το βλέμμα στραμμένο στους νέους που καταγράφουν υψηλά ποσοστά απογοήτευσης και γυρνούν την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίον αρκετοί είχαν εναποθέσει τις προσδοκίες τους, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για μια μεγάλη πολιτική μάχη ιδεών. «Δεν θα σας κρύψω ότι για εμάς, για τη ΝΔ, η περαιτέρω πολιτική διείσδυση στη νεολαία αποτελεί στρατηγικό στόχο» τόνισε μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ. «Μιλάμε για μια ατζέντα η οποία έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η ΝΔ έχει ένα «οπλοστάσιο ιδεών» το οποίο κατεξοχήν μπορεί να κάνει «γκελ» στους νέους ανθρώπους, όπως είπε χαρακτηριστικά. Το σχέδιό του αναφέρεται σε δουλειές, αξιοκρατία, ευκαιρίες για όλους, πανεπιστήμια τα οποία θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με την πραγματική παραγωγή, και άλλα. Όσον αφορά στο άσυλο, έδωσε σαφές στίγμα στην «Ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή την Παρασκευή ότι μια δική του κυβέρνηση θα εφαρμόσει την τάξη και ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Η αστυνομία θα εφαρμόσει το σύνολο του Ποινικού Κώδικα, όπως διεμήνυσε. Η μόνη εξαίρεση που θα υπάρξει θα αφορά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, η οποία θα παραμείνει προνόμιο του ακαδημαϊκού χώρου.

Η αποδόμηση του success story του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί κεντρική επιλογή της Πειραιώς. Θέτει θέμα πολιτικής αλλαγής. «Ο κ. Τσίπρας ηγείται μιας ανίκανης παρέας την οποία εκείνος διάλεξε και η οποία έχει φτωχοποιήσει τη χώρα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι άγεται και φέρεται από τις συνιστώσες του και όταν δεν μπορεί να κυβερνήσει κάνει αυτό το οποίο ξέρει πολύ καλά. «Πολώνει, πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα και λέει συνεχώς ψέματα» όπως τόνισε. «Αν ο κ. Τσίπρας πίστευε πραγματικά στο success story του, δεν θα είχε ανάγκη να ακολουθήσει αυτή την τακτική πόλωσης. Το κάνει επειδή γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει τη χώρα».

Κόντρα με Καμμένο

Νέα οξεία πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», το οποίο αναφέρει ότι στη διαμόρφωση νέας συμφωνίας της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία για την πώληση από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας πολεμικού υλικού αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ φέρεται να υπήρξε μη πληρεξούσιος μεσάζοντας, ενώ αυτό ρητά απαγορεύεται από τον νόμο. Το ίδιο ρεπορτάζ εμφανίζει τον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο να διέταξε στο γραφείο του τη σύλληψη ανώτερου αξιωματικού -παρουσία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων- επειδή ο τελευταίος θέλησε να τηρηθεί ο νόμος, ελέγχοντας, ως όφειλε, αν ο συγκεκριμένος μεσάζοντας ήταν πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας και συνομιλώντας απευθείας γι' αυτό με τις επίσημες Αρχές της εν λόγω χώρας.

Το θέμα αξιολογείται ως εξαιρετικά σοβαρό και η ΝΔ θα καταθέσει σήμερα σχετική ερώτηση στη Βουλή. Ζητάει εξηγήσεις και θέτει ερωτήματα προς τους κ. Καμμένο και κ. Τσίπρα, τα οποία χαρακτηρίζει «αμείλικτα»:

1. Ποιος ήταν ο -κατά το δημοσίευμα- μη πληρεξούσιος μεσάζοντας Β.Π. και ποιους σκοπούς κλήθηκε να εξυπηρετήσει, ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά διά νόμου σε αντίστοιχες διακρατικές συμφωνίες;

2. Ήταν ή όχι σε γνώση της Σαουδικής Αραβίας η επιλογή του κ. Καμμένου να αναθέσει τη διαμόρφωση της συμφωνίας στον συγκεκριμένο μεσάζοντα;

3. Ποια ακριβώς σχέση έχει ο κ. Καμμένος με τον εν λόγω μεσάζοντα με τον οποίο φέρεται να υπέγραψε και σχετική σύμβαση πώλησης του πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία στις 17 Ιουνίου 2017;

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη κόντρα υπήρξε και για την αναβάθμιση των F-16. Η ΝΔ δεν διαφωνεί με την αναβάθμιση, αλλά είχε χαρακτηρίσει θολή τη συμφωνία και άφησε πολλές έχουμε αιχμές για τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος στην αρχή μίλησε για αντισταθμιστικά οφέλη που μπορεί να φτάσουν το 1,4 δισ. Στη συνέχεια διαψεύστηκε από τον πρωθυπουργό, όπως επισημαίνουν από την Πειραιώς. Και τότε είχε ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας εάν θα εμπιστευθεί τον υπουργό Άμυνας για να κάνει τη συμφωνία.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16 στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», είπε ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

«Αφού η Ντόρα βλέπει κάτι σάπιο στη διακρατική για τα F-16, σταματώ κάθε διαδικασία έως καταθέσει στην επιτροπή με παρόντα τον ΄πρέσβη των ΗΠΑ», έγραψε στο Τwitter ο υπουργός Πάνος Καμμένος.