Νωρίς σήμερα το πρωι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπροσώπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος μίλησε στον Αθήνα 9,84 FM και στον δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη.

Αναφορικά με το χθεσινό ντιμπέιτ της κεντροαριστεράς ο κ. Θεοχαρόπουλος επισήμανε πως: «Η τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων της κεντροαριστεράς είναι δημοκρατική κατάκτηση που δεν έχει γίνει σε κανέναν άλλο πολιτικό φορέα στη χώρα μας. Ήταν ένα καλό ντιμπέιτ, με την πολιτική στο προσκήνιο. Προτεραιότητα για την προοδευτική παράταξη είναι η μείωση των υπερβολικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γιατί οδηγούν σε φοροκεντρική λιτότητα. Η φορολόγηση πρέπει να είναι προοδευτική με κλίμακες και όχι ενιαία (flat rate). Για την υπέρβαση της κρίσης απαιτείται σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η προοδευτική παράταξη πρέπει να είναι αμείλικτη σε θέματα διαφθοράς. Όσα βγαίνουν στο προσκήνιο για τα Paradise Papers δείχνουν ότι υπάρχει μία τάξη που δεν πληρώνει φόρους. Αυτή την ανήθικη και κοινωνικά άδικη συμπεριφορά η προοδευτική παράταξη όχι μόνο πρέπει να τη στηλιτεύει αλλά να βρει και τρόπους αντιμετώπισής της». 

Για τον διαχωρισμό των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας τάχθηκε υπέρ, λέγοντας πως είναι αναγκαίος, ενώ για τη δημιουργία του νέου φορέα είπε πως πρέπει να συγκροτηθεί ενιαίο κόμμα με τάσεις και υπέρβαση των κομμάτων και όχι πολυκομματικός φορέας και τάχθηκε απέναντι στους συσχετισμούς τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ.

Για τη Χρυσή Αυγή τόνισε πως δεν είναι ένα κλασικό ακροδεξιό κόμμα, όπως τα υπόλοιπα της Ευρώπης. «Πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η δίκη ώστε εάν κριθεί ότι είναι εγκληματική οργάνωση να τεθεί εκτός νόμου» είπε χαρακτηριστικά.

Για το φλέγον θέμα της γειτνίασής μας με την Τουρκία δήλωσε πως «Δεν θα πρέπει να κλείσει ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία για δημοκρατικές κατακτήσεις που θεωρούνται δεδομένες στην Ε.Ε., αλλά ο δρόμος θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για να διευκολυνθούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Τουρκία. Δεν θα πρέπει να διευκολυνθούν οι εθνικιστές σε κάθε πλευρά. Κάθε αντίθετη εξέλιξη που θα σπρώξει την Τουρκία στον απομονωτισμό και εκτός κάθε ευρωπαϊκής προοπτικής είναι αντίθετη στα συμφέροντα τόσο της Ε.Ε. όσο και ειδικά της χώρας μας».

Για την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

«Αστυνομικοί και περίπου 30 εργαζόμενοι στα γραφεία βρέθηκαν σε κίνδυνο λόγω της αδυναμίας του κράτους να τους προστατέψει από ένοπλες ομάδες. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει να αδιαφορεί για τις συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις βίας. Οφείλει να αναλάβει εδώ και τώρα τις ευθύνες της. Η ασφάλεια είναι βασικό δικαίωμα των πολιτών και προτεραιότητα για όλους όσοι υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου. Η εμφατική αδυναμία να αντιμετωπιστεί το γαϊτανάκι των επιθέσεων πλήττει τη δημοκρατία. Επιτέλους, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ανοχή στη βία! Η επίθεση έγινε μάλιστα λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το ντιμπέιτ της κεντροαριστεράς. Γι' αυτό ξεκαθαρίζουμε ότι οι σφαίρες στη Χαριλάου Τρικούπη θα έχουν δημοκρατική και προοδευτική απάντηση στις επερχόμενες διαδικασίες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος.