Ολοταχώς προς την εκλογή αρχηγού και τη δημιουργία νέου φορέα της Κεντροαριστεράς βαδίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Την απόγευμα της Κυριακής, το σώμα του συνεδρίου, έδωσε το «πράσινο φως», στην εισήγηση της Φώφης Γεννηματά, εγκρίνοντας ταυτόχρονα το πολιτικό προγραμματικό πλαίσιο, αλλά και τους όρους λειτουργίας της ΔΗΣΥ έως το ιδρυτικό συνέδριο.

Σύμφωνα με την πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τον προσεχή Οκτώμβρη θα πραγματοποιηθεί εκλογή νέας ηγεσίας, ενώ τον Δεκέμβριο το ιδρυτικό συνέδριο και η εκλογή των κεντρικών οργάνων της νέας παράταξης.

Μάλιστα η πρόταση της Φώφης Γεννηματά να προτείνει την άμεση συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας και πιστοποίησης διαδικασιών, με επικεφαλής τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, η οποία θα εγγυηθεί το αδιάβλητο της πορείας προς την εκλογή ηγεσίας, θεωρήθηκε από πολλούς ως την κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα. Και αυτό, καθώς σύμφωνα με επιτελικά στελέχη, αφαιρεί κάθε δικαιολογία/ άλλοθι απέναντι σε όσους κρατούν αποστάσεις.

Ο Νίκος Αλεβιζάτος μάλιστα θεωρείται στον ευρύτερο χώρο, ως ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, καθώς διατηρεί καλές σχέσεις με προσωπικότητες από όλο σχεδόν το φάσμα της Κεντροαριστεράς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 αποτέλεσε πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάλεσε μάλιστα τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον νέο φορέα, να πάρουν θέση σχετικά με τα επόμενα βήματα .

Ωστόσο, παρά το ενωτικό κλίμα που επικράτησε καθ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου και την συμφωνία επί των κεντρικών κατευθύνσεων, συνεχίζουν να παραμένουν διαφωνίες πάνω σε επιμέρους ζητήματα.

Ειδικότερα, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία προτείνουν ενιαίο φορά και όχι πολυκομματικό. Στελέχη μάλιστα της Αγίου Κωνσταντίνου πρότειναν στο συνέδριο, παράλληλα με την κάλπη για την εκλογή αρχηγού, να στηθεί και μια δεύτερη κάλπη, στην οποία μεταξύ άλλων θα ζητείται από τη βάση του νέου φορέα να αποφασίσει για το αν θέλει ενιαίο ή πολυκομματικό. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που πρότεινε εσωκομματικό δημοψήφισμα προκειμένου η βάση να αποφασίσει τα χαρακτηριστικά του νέου φορέα.

Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί η διαφορετική άποψη που εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ζήτησε πρώτα ιδρυτικό συνέδριο για το νέο φορέα και μετά εκλογή αρχηγού, λέγοντας «να μην βάλουμε πάλι το κάρο μπροστά από το άλογο». Με τη γραμμή του Νίκου Ανδρουλάκη φέρονται να συμφωνούν η Εύα Καιλή και ο Στέφανος Ξεκαλάκης, που μαζί με τον ευρωβουλευτή της Ελιάς, στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, είχαν διαφωνήσει με τις επιλογές της Φώφης Γεννηματά, προτείνοντας τον δικό τους οδικό χάρτη.

Στον αντίποδα, Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου τάσσονται υπέρ του πολυκομματικού φορέα, με τη διατήρηση της αυτονομίας των κομμάτων που συγκροτούν το συμμαχικό σχήμα, ενώ στην ίδια γραμμή βρίσκετια και η ΕΔΕΜ.

Όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς μέσα από τις εσωτερικές διαδικασίες των κομμάτων και κινήσεων της ΔΗΣΥ, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το χαρακτήρα του νέου κόμματος.

Η Φώφη Γεννηματά μάλιστα επιβεβαίωσε ότι ο προγραμματισμός παραμένει ώς έχει, σύμφωνα με τον οποίο, πριν την εκλογή ηγεσίας θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, αναφορικά με τον απολογισμό του συνεδρίου, τα ηγετικά κλιμάκια της συμπαράταξης, εμφανίζονται ικανοποιημένα. Εκτιμούν ότι το τριήμερο συνέδριο αποτέλεσε την αφετηρία πολιτικής και οργανωτικής ενοποίησης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και τον πρώτο σταθμό προς το δρόμο για τη δημιουργία του νέου φορέα.

Σύμφωνα τα ίδια, το συνέδριο δημιούργησε εξωστρέφεια, ανάταση και συσπείρωση, ενώ κατάφερε για ένα τριήμερο να κυριαρχήσει στα ΜΜΕ.

Χαρακτηριστική του κλίματος τα όσα είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόσο στην δευτερολογία της, στο κλείσιμο του Συνεδρίου. όσο και στη συνομιλία της με δημοσιογράφους, τους οποίους επισκέφθηκε στο κέντρο τύπου που λειτουργούσε στο συνέδριο.

«Δεν επιστρέφουμε, επιστρέψαμε», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή της για το κλίμα ενότητας που επικράτησε στις εργασίες του συνεδρίου.

Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, οι αποφάσεις του συνεδρίου επιταχύνουν τις εξελίξεις, καθώς δημιουργούν μια νέα κινητικότητα στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, ο οποίος για το επόμενο εξάμηνο αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος.  

Διαβάστε επίσης 

Όλα όσα έγιναν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Το νέο σύμβολο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης