Παρέμβαση για την υπόθεση της πώλησης πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία με μεσάζοντα έκανε στη Βουλή, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος. 

Ο βουλευτής έκανε ειδική αναφορά στον ταξίαρχο που, σύμφωνα με γραπτή επίσημη αναφορά του, απειλήθηκε με φυλάκιση από τον υπουργό όταν ανακάλυψε ότι ο μεσάζοντας δεν είναι νόμιμος πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας.

«Ένιωσα αγανάκτηση κι οργή για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε έναν ανώτερο στρατιωτικό» είπε ο κ. Λοβέρδος κάνοντας λόγο για «μια ταπείνωση με χειροπέδες, με απειλή φυλάκισης, σύλληψης και προπηλακισμούς, αντί συγχαρητηρίων». 

«Εκείνο τον άνθρωπο, αντί να τον συγχαίρουμε, τον απειλούμε. Τον απειλέι η πολιτική ηγεσία και τον απειλούν και οι μεσάζοντες» αποκάλυψε ο κ. Λοβέρδος και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής έγγραφο σχετιζόμενο με συνομιλίες, από το καλοκαίρι του 2016, μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Άμυνας και εταιρίας μεσαζόντων που εμπλέκεται στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Αναφορικά με τις απαντήσεις του υπουργού ο κ. Λοβέρδος είπε πως «ζητήσαμε με ψυχραιμία απαντήσεις και μέσα από τα εγγραφα που στέλνει τι βλέπουμε; Ότι έχει υπογραφεί μια διακρατική συμφωνία με μεσάζοντα! Που υποτίθεται ότι είναι εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας» και σημείωσε με έμφαση ότι η εν λόγω σύμβαση, παρότι διακρατική, δεν έχει κανένα εθνόσημο, αναφορά σε αξιωματούχους αλλά μονάχα την υπόγραφη του μεσάζοντα και την σφραγίδα της ελληνικής εταιρίας. 

Σε ότι αφορά το πληρεξούσιο ο κ. Λοβέρδος τονίζει πως αυτό το υπογράφει ενας απόστρατος, τώρα, αξιωματικός που δεν ανήκε στα ανώτερα κλιμάκια του σαουδαραβικού στρατού.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην υπόθεση ως σκάνδαλο οι διαστάσεις του οποίου δεν έχουν προς ώρας αξιολογηθεί και το οποίο «μπορεί να έχει να κάνει με το εμπάργκο όπλων στην Υεμένη».

«Η προκαταρκτική εξέταση θα καταλήξει και κάθε κατεργάρης θα κάτσει στον πάγκο του» κατέληξε και πρόσθεσε πως «κανένα έγγραφο που αφορά αυτή την υπόθεση δεν θα μείνει μυστικό, θα δοθούν στη δημοσιότητα».