Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
u39atl1blibvsqqaycdu
Πολιτική

Ερώτηση Λοβέρδου σε Κοτζιά για τον «πληρεξούσιο» της Σαουδικής Αραβίας

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών γιατι δεν παρενέβη για το κύρος της χώρας όταν οι διπλωμάτες ενημέρωναν πως ο Π. Καμμένος υπέγραψε «διακρατική σύμβαση» με τον άγνωστο, στους σαουδάραβες, «πληρεξούσιο» Β. Παπαδόπουλο

Επίκαιρη ερώτηση για την υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία, κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας την τοποθέτηση του υπουργού εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην ερώτηση του με θέμα: «Η θέση του υπουργείου Εξωτερικών για την δήθεν διακρατική συμφωνία με την Σαουδική Αραβία», ο κ. Λοβέρδος αναφέρει: «Έχει καταστεί πολιτικώς, κοινωνικώς και υπό μία επικίνδυνη για τη χώρα έννοια που το υπ.Εξωτερικών μπορεί εύκολα να καταλάβει, διεθνώς επίμαχο θέμα, η απόπειρα του Υπουργού Άμυνας να πωλήσει μέσω δήθεν διακρατικής συμφωνίας εξοπλιστικό υλικό στη Σαουδική Αραβία».

Όπως επισημαίνει ο κ. Λοβέρδος: «ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ κ. Κλουβάτος, πριν την υπογραφή της δήθεν διακρατικής συμφωνίας στις 13 Ιουνίου 2017 ενημέρωσε την ελληνική Κυβέρνηση, πως οι Σαουδάραβες αρμόδιοι αγνοούσαν τον φερόμενο ως εκπρόσωπό τους κ. Β. Παπαδόπουλο».

«Παρά την ενημέρωση αυτή ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας διέταξε να υπογραφεί η δήθεν διακρατική αυτή συμφωνία και, ερωτηθείς για την ενημέρωση του προξένου κ.Κλουβάτου, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι με τρόπο απαξιωτικό για τον Έλληνα διπλωμάτη» σημειώνει ο βουλευτής και συνεχίζει τονίζοντας: «στις 13 Ιουνίου του 2017 η δήθεν διακρατική συμφωνία υπεγράφη ανάμεσα σε εκπρόσωπο της Ελληνικής Δημοκρατίας, δίχως όμως στο προοίμιο της ψευδοσυμφωνίας αυτής να γίνεται μνεία της εξουσιοδότησης που εσείς ως Υπουργός Εξωτερικών έπρεπε να έχετε παράσχει προς το Υπουργείο Άμυνας, με βάναυση δηλαδή παραβίαση της νομιμότητας».

«Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ απέστειλε απόρρητη ενημέρωση προς την Κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με την οποία έρχονταν τον Αύγουστο του 2017 οι πραγματικοί εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας, αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας της χώρας αυτής, πως άλλον πληρεξούσιο δεν αναγνωρίζουν και πως πρέπει αυτοί να επιθεωρήσουν το προς πώληση προϊόν, αλλιώς δεν θα το αγόραζαν!!! Το Υπουργείο Άμυνας αγνόησε και αυτή την ενημέρωση» καταλήγει η επίκαιρη ερώτηση.

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Λοβέρδος καλεί τον υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

Α. Γιατί δεν ασκήσατε παρέμβαση για να προστατεύσετε τα συμφέροντα της Ελλάδας από μία προσβλητική προς τη Σαουδική Αραβία συμπεριφορά, όταν μάλιστα οι υφιστάμενοί σας διπλωμάτες παρείχαν επανειλημμένη ενημέρωση αρμοδίως για την άγνοια των σαουδαραβικών αρχών ως προς το πρόσωπο του έλληνα μεσάζοντα. Κι ακόμη, πώς είναι δυνατόν να ανέχεστε να προσβάλουν δημοσίως άλλοι υπουργοί, τους διπλωμάτες της υπηρεσίας σας;

Β. Εσείς και ο Πρωθυπουργός ως μέλη του ΚΥΣΕΑ αποφασίσατε την πώληση του συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία με διακρατική συμφωνία. Γνωρίζατε όταν παίρνατε ομοφώνως τη συγκεκριμένη απόφαση, πως εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας θα υπογράψει, άκουσον άκουσον, εταιρεία, δηλαδή αντισυμβαλλόμενος του ελληνικού δημοσίου σε διακρατική συμφωνία θα είναι εταιρεία; Και στείλατε εσείς την απαιτούμενη πληρεξουσιότητα προς το ΥΕΘΑ;

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής ανήρτησε την ερώτηση και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.