Σημαία της θα κάνει η κυβέρνηση τις απόψεις του Άδωνι Γεωργιάδη για τους φορολογικούς παραδείσους, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το θέμα αυτό μπορεί να αγγίξει τόσο τη μεσαία τάξη όσο και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που έχουν υποστεί τις σοβαρότερες συνέπιες της κρίσης.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες βράδυ στην Κομοτηνή, αναφέρθηκε στο θέμα και με έμμεσο τρόπο απάντησε στις απόψεις του αντιπροέδρου της ΝΔ, ο οποίος νωρίτερα είχε πει ότι στον «στον παγκόσμιο καπιταλισμό, όσο οι κυβερνήσεις αυξάνουν τους φόρους, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να γλιτώσουν αυτήν τη λεηλασία των εισοδημάτων τους από τις κυβερνήσεις, έτσι δουλεύει το παγκόσμιο σύστημα» .

«Από το πώς αντιμετωπίζει κάποιος τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της ίδιας της χώρας να ανοίξει δρόμους ανάπτυξης, και πρωτοβουλίες όπως το κοινωνικό μέρισμα που ανακοινώθηκε, από το πώς αντιμετωπίζει το θέμα της φοροδιαφυγής, των φορολογικών παραδείσων και των off shore κρίνεται. Αποδεικνύει ποια σχολή σκέψης εκπροσωπεί. Ο καθένας καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και τα νησιά Κέιμαν» είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Κάποιοι προσπάθησαν σήμερα να μας ενημερώσουν ότι το να παρκάρεις τα αφορολόγητα λεφτά σου σε εξωχώριους παραδείσους αποτελεί ηθικό - μάλιστα- δικαίωμα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν τα εισοδήματά τους από την υπερφορολόγηση, αφού έτσι, μας λένε, λειτουργεί το παγκόσμιο σύστημα στον καπιταλισμό».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ακόμα ότι «αν βρεθήκαμε σε αυτό το σημείο της χρεοκοπίας ως χώρα, δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητες, ούτε γιατί, όπως μας λένε, ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Αλλά γιατί πάντοτε σε αυτό τον τόπο συνυπήρχαν δυο Ελλάδες. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας με την Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής».

«Και τώρα μας λένε πως, εκτός από νόμιμη, η λεηλασία ήταν και ηθική», πρόσθεσε. Αντί απάντησης, όπως είπε, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί με την Ελλάδα της κρίσης», για να υπογραμμίσει πως «δεν πρόκειται να σηκώσει ξανά κεφάλι. Δεν πρόκειται να επιστρέψει».

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ωστόσο ότι οι απόψεις Γεωργιάδη προκαλούν όχι μόνο τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και τις κεντροαριστεράς αλλά και τους ψηφοφόρους της ΝΔ που εμβρόντητοι βλέπουν τον αντιπρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη να προκαλεί με τις δηλώσεις του υποστηρίζοντας τους φορολογικούς παραδείσους.