Αφουγκραζόμενη την όλο και αυξανόμενη ανάγκη των πολιτών να συμμετέχουν ουσιαστικά, πλέον, στην πολιτική που καθορίζει τις ζωές τους, η Νέα Δημοκρατία έχει προχωρήσει υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια σειρά ενεργειών και δράσεων «ανοίγματος» της παράταξης στην κοινωνία. Τα θεματικά προσυνέδρια που οδηγούν στο φετινό Συνέδριο του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό.

Η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει στην κορυφή της ατζέντας της σημαντικά θέματα που αφορούν τη Θράκη και το Αιγαίο, από τη στιγμή μάλιστα που τέτοια ζητήματα απαξιώνονται συστηματικά από την παρούσα Κυβέρνηση. Γι’ αυτό και στο επερχόμενο Συνέδριο πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην αναπτυξιακή προοπτική της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου.

Οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας βαίνουν αυξανόμενες, εκμεταλλευόμενες οι Αρχές της γείτονος την νωθρότητα της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, παρά τις αγωνιώδεις εγκλήσεις των στελεχών και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Άλλωστε, ο Υπουργός ενδιαφέρεται μόνο για όποιο θέμα έχει εμπορικό ενδιαφέρον ή ενδείκνυται για επικοινωνιακό όφελος του ιδίου.

Στη Θράκη, πλέον, η τουρκική προπαγάνδα δρα ανενόχλητη, αν όχι υποβοηθούμενη από την Κυβέρνηση, η οποία επιτρέπει την διοργάνωση φιεστών γύρω από την υποτιθέμενη «τουρκική» μειονότητα, διαβάλλοντας τις κοινότητες των Ελλήνων μουσουλμάνων.

Το μόνο θερμό στη Θράκη είναι το καζάνι της κοινωνίας που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί. Βράζει για την απαξίωση της διοίκησης σε όλα τα επίπεδα, από την υγεία και την παιδεία, για τον οικονομικό στραγγαλισμό λόγω της αδιαφορίας της Κυβέρνησης, για την εγκατάλειψη των κατοίκων της Θράκης και των νησιών στο έλεος πάσης φύσεως φυσικών καταστροφών.

Η Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου δεν αποτελούν απλά προμετωπίδα στις εξ Ανατολών μακραίωνες προκλήσεις του Ελληνισμού. Αποτελούν ζωτικό χώρο της πατρίδας μας, ο οποίος μπορεί να δώσει πολλά στον αγώνα που κάνουμε οι Έλληνες να ξεφύγουμε από τη μέγγενη της οικονομικής κρίσης.

Για αυτό και πρέπει να αποσαφηνίσουμε ως Νέα Δημοκρατία το ουσιαστικό ενδιαφέρον μας για τις δύο αυτές περιοχές της χώρας μέσα από τη φιλοσοφία «θωρακίζουμε την αναπτυξιακή προοπτική της Θράκης και του Αιγαίου, ώστε να θωρακίσουμε τη χώρα συνολικά».

Πιο επίκαιρη από ποτέ είναι η ανάγκη σύστασης Διακομματικής Ειδικής Επιτροπής για την Πρόοδο και την Ανάπτυξη της Θράκης, σε συνέχεια της ανάλογης Επιτροπής που είχε συσταθεί επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις αρχές του 1990, από την οποία προέκυψε μια συνισταμένη πολιτικών που εφήρμοσαν όλες οι Κυβερνήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε πρώτα από όλα ένα συμβολικό μήνυμα ενίσχυσης των πλέον ευαίσθητων χερσαίων συνόρων μας και, δευτερευόντως, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις δυνατότητες ουσιαστικών νομοθετικών παρεμβάσεων υπέρ της Θράκης.

Πρόκειται για συνεχή απαίτηση των πολιτών και των παραγόντων της Θράκης, καθώς η συγκεκριμένη Επιτροπή θα βοηθήσει στην επίλυση πολλών προβλημάτων και θα συντελέσει στην πρόοδο και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Διαπιστώνω με λύπη να ερημώνουν τα χωριά που έστησαν οι πρόγονοί μας στη Θράκη μετά το μεγάλο διωγμό και για να τιμήσουν τις πατρίδες τους. Γνωρίζω πως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και πολλά από τα νησιά μας.

Οι νέοι μας ίσα ίσα που καταφέρνουν να επιβιώσουν, πολλές φορές με τη στήριξη των γονιών τους, και αυτό σπάνια στην πατρίδα τους. Πως να σκεφτούν να κάνουν οικογένειες; Πως να σκεφτούν να μείνουν στα χωριά τους, τα οποία πρώτη η Πολιτεία εγκαταλείπει;

Σύντομα κλείνω 3 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας υπηρετώντας τον Έβρο, αλλά και ολόκληρη την Θράκη. Η συνεχής συναναστροφή μου με τους ακρίτες συμπατριώτες μου δε μου αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για το πόσο αγαπάνε τον τόπο τους και το τι είναι ικανοί να καταφέρουν εάν η Πολιτεία τους στηρίξει.

Για αυτό πρέπει ως σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση και αυριανή Κυβέρνηση να εμπνεύσουμε ουσιαστική ελπίδα στους ακρίτες μας, μιλώντας ξεκάθαρα και με σχέδιο. Ήδη έχουμε αναδείξει σειρά αναπτυξιακών προοπτικών, με προμετωπίδα την μετατροπή της Θράκης και του Αιγαίου σε έναν νέο διαμετακομιστικό άξονα.

Ο αγωγός ΤΑΡ με τις υποδομές του και η υπάρχουσα (και ανεκμετάλλευτη) Νέα Εγνατία αποτελούν σημαντική βάση για τη δημιουργία μιας Νέας Θαλάσσιας Εγνατίας, η οποία θα εκτείνεται πρακτικά από τη διώρυγα του Σουέζ μέχρι τις ποτάμιες μεταφορές του Δούναβη.

Παράλληλα, ο πρωτογενής τομέας θα μπορούσε να συνδυαστεί με την έρευνα και την καινοτομία, καθιστώντας την περιοχή πρωτοπόρο στην ασφάλεια τροφίμων, με τη λειτουργία μιας νέας (και απαραίτητης ουσιαστικά) κτηνιατρικής σχολής και του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ουσιαστικά οράματα με ρεαλιστικό ορίζοντα υλοποίησης. Πάνω από όλα όμως είναι πραγματικές λύσεις σε σειρά ακανθωδών ζητημάτων της πατρίδας μας και ειδικότερα των περιοχών της Θράκης και του Αιγαίου. Ερημοποίηση, υπογεννητικότητα, brain drain, προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα του Έλληνα και την ίδια τη βιωσιμότητα του Έθνους μας.

Στη Νέα Δημοκρατία οφείλουμε και μπορούμε να σταθούμε δίπλα στους ακρίτες. Πρωτίστως, όμως, πρέπει να τους πείσουμε για αυτό.