Την αναβολή των εκλογών για μια εβδομάδα ζητούν με ανακοίνωσή τους οι νέοι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος της Αθήνας, Athens PES Activists, με αφορμή την φονική κακοκαιρία στη Δυτική Αττική. 

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι το ζήτημα συμβολικό και βαθειά αξιακό πρωτίστως ως στοιχειώδης έκφραση σεβασμού στους πληγέντες αλλά και ως θεσμική εγγύηση για μια σοβαρή εκλογική διαδικασία, με τους πολίτες ενήμερους και παρόντες.

«Αντιθέτως», όπως επισημαίνουν «η διεξαγωγή εκλογών αυτή την Κυριακή στέλνει το λάθος μήνυμα στην κοινωνία ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες είναι υπεράνω όλων και δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, κάμπτοντας την δυναμική του εγχειρήματος»

Αναλυτικά η ανακοίνωση των PES:

Εκφράζουμε τη βαθειά μας λύπη για την ανείπωτη καταστροφή στη Δυτική Αττική και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Είναι αδιανόητο να χάνονται άδικα τόσοι άνθρωποι από μια βροχή και να εγκαταλείπονται πολίτες στη μοίρα τους σε μια Ευρωπαϊκή χώρα. Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης και της περισυλλογής, οι εγκληματικές ευθύνες θα αναζητηθούν αργότερα.
Χαιρετίζουμε την σημαντική πρωτοβουλία της Φωφης Γεννηματα και του Νίκου Ανδρουλακη για κοινή παρουσία στις περιοχές που επλήγησαν. Αυτό το μήνυμα έχει ανάγκη η κοινωνία από τον προοδευτικό χώρο.

Το τριήμερο εθνικό πένθος που κηρύχθηκε επιβάλλει κατά τη γνώμη μας μεταξύ άλλων και την αναβολή των διαδικασιών εκλογής Προέδρου του νέου φορέα. Σωστά ακυρώθηκε το debate και ορθότατα ανεστάλη η προεκλογική δραστηριότητα των υποψηφίων.

Επίσης σημειώνεται ότι αναβλήθηκε η αντίστοιχη ψηφοφορία στη Βουλή για το μέρισμα.

Θεωρούμε λοιπόν κατά πλειοψηφία ότι είναι μεγάλο λαθος να διεξάγονται εσωκομματικές εκλογές ενώ οι άνθρωποι της Δυτικής Αττικής μετρούν ακόμη θύματα και μαζεύουν τα κομμάτια τους. Η αναβολή των εκλογών είναι ζήτημα συμβολικό και βαθειά αξιακό πρωτίστως ως στοιχειώδης έκφραση σεβασμού στους πληγέντες αλλά και ως θεσμική εγγύηση για μια σοβαρή εκλογική διαδικασία, με τους πολίτες ενήμερους και παρόντες.

Οι 210.000 πολίτες που ψήφισαν στον πρώτο γυρο και ειδικότερα οι κάτοικοι της Αττικής δικαιούνται να διαμορφώσουν άποψη και να κρίνουν συγκριτικά τον δημόσιο λόγο των δυο υποψηφίων μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες και διάλογο που αντικειμενικά ελλείπουν υπό συνθήκες εθνικού πένθους και εκτάκτου ανάγκης.

Φυσικα το αίτημα αυτό είναι άσχετο με το πρόσωπο των υποψηφίων και τη βούλησή τους. Είναι θέση αρχής.

Οτιδήποτε άλλο επιβάλλει την επί της ουσίας λήξη της προεκλογικής διαδικασίας για την τόσο σοβαρή επιλογή του προέδρου του νέου φορέα, χωρίς επαρκή ενημέρωση των πολιτών. Σίγουρα αυτή η επιλογή θα οδηγήσει και για αντικειμενικούς λόγους σε δραστική μείωση της συμμετοχής των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν τελικά στην κάλπη.

Σε τελική ανάλυση η μετάθεση κατά μια βδομάδα των εκλογών δεν βλάπτει κανέναν, αντιθέτως εκφράζει έμπρακτα και συμβολικά των σεβασμό στους πληγέντες ενώ παράλληλα διασφαλίζει μια πιο ομαλή και δημοκρατική διαδικασία.

Αντιθέτως, η διεξαγωγή εκλογών αυτή την Κυριακή στέλνει το λάθος μήνυμα στην κοινωνία ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες είναι υπεράνω όλων και δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, κάμπτοντας την δυναμική του εγχειρήματος.

Επί τη βάσει των ανωτέρω, ως PES Activists Athens καλούμε την ΑΕΔΔ που με το θεσμικό κύρος της εγγυάται τη διαδικασία να συνεδρίασει να εκτιμήσει εκ νέου τα δεδομένα και να αποφασίσει την αναβολή των εκλογών τουλάχιστον για την επόμενη Κυριακή και τον ορισμό debate εντός της επόμενης εβδομάδας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζόμενους πολίτες της Δυτικής Αττικης και μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί θα αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες. Καλούμε τα μέλη και τους φίλους μας να συγκεντρώσουν τρόφιμα ρούχα και φάρμακα και να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν.

Με Αλληλεγγύη
PES ACTIVISTS ATHENS