Για τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου μετατίθεται τελικά η συζήτηση στη Βουλή για την πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, μετά την ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ για το θέμα, ζητώντας εξηγήσεις από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Η συζήτηση είχε προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη, ωστόσο ο πρωθυπουργός, υπό το βάρος των σοβαρών αποκαλύψεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεχόμενος κριτική για την αυριανή του απουσία από τη νέα απολογία που καλείται να δώσει ο κυβερνητικός του εταίρος για τους «σκοτεινούς» χειρισμούς της συγκεκριμένης υπόθεσης, έστειλε επιστολή-αίτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ζητώντας την αναβολή της συζήτησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε την αναβολή της συζήτησης, σημειώνοντας ότι: «Ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να ανέχεται συκοφαντίες, γι' αυτό ζήτησε την αναβολή της συζήτησης για τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται αύριο στο Παρίσι επειδή θα παραλάβει βραβείο για το πολιτικό του σθένος, μένει να δούμε εάν ο κ. Μητσοτάκης διαθέτει το ανάλογο σθένος».

Αντίδραση από τη ΝΔ: Δεν δεχόμαστε την αναβολή της συζήτησης

Άμεση ωστόσο ήταν η αντίδραση της ΝΔ, η οποία με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι δεν δέχεται την αναβολή της συζήτησης και ζητά από τον κ. Νίκο Βούτση να πράξει το καθήκον του σεβόμενος απολύτως την κοινοβουλευτική διαδικασία. Παράλληλα, κάνει αναφορά για πανικό που έχει καταβάλει τους κ. Τσίπρα και Καμμένο, ενώ συστήνει στον πρωθυπουργό: «Αν επιθυμεί ο κ. Τσίπρας να υπερασπιστεί τον συναρχηγό του ας προγραμματίσει εκείνος μια νέα συζήτηση στη Βουλή όποτε το επιθυμεί. Άλλωστε, το θέμα δεν θα εξαντληθεί αύριο…». 

Ανησυχία από τις αποκαλύψεις 

Με αποκαλύψεις που «απογυμνώνουν» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με το θέμα της συμφωνίας πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία και με τον κλοιό να σφίγγει ασφυκτικά τόσο γύρω από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας όσο και από τον πρωθυπουργό και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε για άλλη μια φορά εγκλωβισμένος από τον υπουργό του Πάνο Καμμένο.

Οι νέες αποκαλύψεις των εγγράφων που κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή αλλά και οι ισχυρισμοί του βουλευτή της ΔΗΣΥ ότι υπάρχει υπογραφή του ΚΥΣΕΑ για τη συγκεκριμένη συμφωνία, άρα και του ίδιου του πρωθυπουργού, οδηγούν τον Αλέξη Τσίπρα στην ανάγκη να ζητήσει αναβολή της συζήτησης προκειμένου να είναι «παρών» και  ο ίδιος στη δύσκολη αυτή συζήτηση.

Τα νέα στοιχεία ενισχύουν την ανάγκη εξηγήσεων από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος καλούνταν αύριο  να απαντήσει σε σχετική επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Βομβαρδισμός» αποκαλυπτικών εγγράφων

«Βομβαρδισμός» αποκαλύψεων στο Πεντάγωνο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας καλείται αύριο να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, την ώρα που ο πρωθυπουργός τον εγκαταλείπει και ταξιδεύει στο Παρίσι, ενώ παράλληλα μοιάζουν με βουνό οι αποκαλύψεις για τον σκοτεινό ρόλο του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου, τον οποίο δεν αναγνώρισαν οι Σαουδάραβες ως εκπρόσωπό τους. Ο κλοιός ωστόσο των αποκαλύψεων σφίγγει τόσο για τον Πάνο Καμμένο όσο και για τον μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο.

Μάλιστα, τον ρόλο του μεσάζοντα που είχε τελικά ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποκαλύπτει και σήμερα η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου».

Το νέο έγγραφο που βλέπει το φως της δημοσιότητας έχει ημερομηνία 14 Αυγούστου 2016 και είναι επείγουσα επιστολή που υπογράφει ο Βασίλης Παπαδόπουλος με την οποία απευθύνεται προς το υπουργείο Άμυνας και τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και την κοινοποιεί στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Κυριάκο Κυριακίδη.  

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος, αν και είναι παραμονή Δεκαπενταύγουστου, ζητά με μεγάλη σπουδή (όπως φαίνεται και από το «Επείγον» της επιστολής), να του γνωστοποιηθούν από το υπουργείο πιθανές ημερομηνίες, «στο αμέσως προσεχές διάστημα», προκειμένου «ο πελάτης μας», όπως χαρακτηρίζει το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, να καταγράψει και να αξιολογήσει το απόθεμα των πυρομαχικών 105mm, αλλά και άλλων διαμετρημάτων.