Κατά κοινή παραδοχή η κυβερνητική συγκατοίκηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο φέρνει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει πολιτικούς και δημοσιογράφους από το να δημοσιεύσουν απόρρητα έγγραφα που εκθέτουν την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, επικαλέστηκε το γράμμα του νόμου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 χρόνια για όσους παραβλέπουν τη σχετική διάταξη και προχωρούν στη δημοσιοποίηση των διαβαθμισμένων εγγράφων.

Είναι προφανές ότι ο κ. Κοτζιάς -που επίσης βρίσκεται σε δύσκολη θέση- παρέβλεψε πως ο χορός της δημοσιοποίησης των απόρρητων εγγράφων ξεκίνησε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο από τον συνάδελφό του στην κυβέρνηση Πάνο Καμμένο.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής αλλά και από την ομιλία του προέδρου των ΑΝΕΛ, ήταν ο άνθρωπος που πριν από τρία χρόνια από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου επιδίδονταν στο σπορ της αποκάλυψης διαβαθμισμένων απόρρητων εγγράφων. Μάλιστα, το έπραξε (τότε) παρά το γεγονός ότι γνώριζε -όπως ο ίδιος υποστήριξε- ότι παρανομεί.

Και μπορεί χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να διατράνωναν ότι η Βουλή δεν έχει «αποχαρακτηρίσει» τέτοια έγγραφα, ωστόσο ο Πάνος Καμμένος σίγουρα θα θυμάται τι έχει κάνει το όχι και τόσο μακρινό 2014.

Τότε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, που ήταν στην αντιπολίτευση, είχε καταθέσει στη Βουλή δικά του απόρρητα έγγραφα, τα οποία είχαν διαρρεύσει από την Τράπεζα της Ελλάδος.

«Πείτε στον κύριο υπουργό Δικαιοσύνης να ζητήσει τη δίωξή μου», φώναζε από το βήμα της Βουλής, καταθέτοντας στα πρακτικά το συγκεκριμένο έγγραφο. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στα επίσημα πρακτικά εκείνης της ημέρας, «τo προαναφερθέν έγγραφο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)».

Αναλυτικά, το απόσπασμα από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής της συνεδρίασης στις 30 Μαρτίου του 2014:

Δυστυχώς για σας, έπεσε στα χέρια μας το σύνολο του αρχείου της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος με χαρακτηρισμό «απόρρητο». Εγώ θα τα καταθέσω αυτά σήμερα στη Βουλή. Σας λέω ότι παρανομώ. Θα καταθέσω απόρρητο έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος προς την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Πείτε στον κύριο υπουργό Δικαιοσύνης να ζητήσει τη δίωξή μου.

Εδώ τι αποδεικνύεται; Καταθέτω το πρώτο έγγραφο το οποίο τι λέει: «Φεβρουάριος 2014. Έκθεση ειδικής έρευνας. Έλεγχος πιστοδοτήσεως χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τις εταιρείες ομίλου Καρούζου από τη Διεύθυνση Εποπτείας, αριθμός πρωτοκόλλου 341, εμπιστευτικό 902, απόρρητο», χαρακτηρισμένο μετά.

[…](Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά τo προαναφερθέν έγγραφo, τo οποίo βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).