Χωρίς καμία αναφορά στον Πάνο Καμμένο, αλλά απευθυνόμενος μόνο στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, άφησε σαφείς αιχμές και προειδοποιήσεις απέναντι στην κυβέρνηση για ειδικό δικαστήριο για την σκοτεινή υπόθεση της πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία, έπειτα  από την καταιγίδα που προκαλούν οι αποκαλύψεις σχετικά με τους χειρισμούς του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συστήνοντας την προσοχή σε όσα θα κληθεί να απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς όπως σημείωσε είναι και ο ίδιος πια στο κάδρο των ύποπτων χειρισμών αυτή της υπόθεσης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας από το ΚΥΣΕΑ, πέρασε σε σοβαρές αποκαλύψεις για την δράση του φερόμενου ως μεσάζοντα, Βασίλη Παπαδόπουλου.

Μεταξύ άλλων, αποκάλυψε και κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά της Βουλής και σχετική επιστολή με ημερομηνία Ιουνίου του 2017, την οποία υπογράφει ο κ. Παπαδόπουλος, και στην οποία εμφανίζεται ο κ. Παπαδόπουλος να ενδιαφέρεται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα προκειμένου να παράγει βόμβες και όλα αυτά σε συννενόηση με τον Πάνο Καμμένο. Στο έγγραφο που κατέθεσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης γίνεται γνωστό σχετικό ραντεβού και μάλιστα παρουσία του ίδιου του υπουργού.

Τοποθέτηση Κυριάκου Μητσοτάκη

Με τοποθέτηση που φορτίζει ήδη το ηλεκτρισμένο κλίμα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα έδωσε το στίγμα των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την σκοτεινή υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, τους χειρισμούς του Πάνου Καμμένου, αλλά και τον ρόλο του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου, ενώ ζήτησε εξηγήσεις και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τοποθετείται στο κάδρο όσων φέρουν την ευθύνη για το θέμα της Σαουδικής Αραβίας, μετά και την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία φέρει την υπογραφή του.  

«Χαίρομαι που βλέπω το μισό υπουργικό συμβούλιο στην αίθουσα με αφορμή την επερώτησή μας.

Δεν γνωρίζω εάν ο πρωθυπουργός το έκανε επειδή το ήθελε ή επειδή τον εκβίασε ο κυβερνητικός του εταίρος, να βρίσκεται εδώ σήμερα. Ο κ. Τσίπρας είναι εδώ γιατί οφείλει πρωτίστως να υπερασπιστεί τον εαυτό του» σημείωσε κατά την αρχική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε:

«Πρέπει να υπερασπιστείτε τον κ. Καμμένο και τον εαυτό σας σήμερα. Τον επιλέξατε για να συγκυβερνήσετε μαζί δύο φορές. Παρ’ ότι τη δεύτερη φορά θα μπορούσατε να κάνετε κι άλλες επιλογές. Τώρα διαπιστώνω ότι ταιριάζετε γι’ αυτό και τον επιλέξατε. Τυχοδιωκτισμός, ψέματα, αλαζονεία, έλλειψη μέτρου και κάθε φραγμού, ροπή στη χυδαιότητα. Το ήθος του ενός ταίριαξε με το ήθος του άλλου και κατέληξαν μαζί.

Ήρθατε μαζί και θα φύγετε και μαζί, γιατί ο Τσίπρας γνωρίζει ότι χωρίς Καμμένο η κυβέρνηση θα πέσει, και ο Καμμένος γνωρίζει ότι χωρίς Τσίπρα δεν έχει κάλυψη».   Αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα τέλος,  υπογράμμισε: Δεν είστε δεμένος στο κατάρτι και δεν θα φύγετέ από την εξουσία, αλλά είστε χειροπόδαρα δεμένος από τον κ. Καμμένο.  

«Ξαναφέρατε πίσω τους μεσάζοντες»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στους μεσάζοντες και στα εξοπλιστικά κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «ξανάφερε πίσω τους μεσάζοντες, θυμίζοντας άλλες εποχές»: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός ακούει για μίζες στα εξοπλιστικά. Θυμίζω την περίπτωση Τσοχατζόπουλου. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι σήμερα στη φυλακή. Εσείς τους ξαναφέρατε πίσω τους μεσάζοντες».  

«Ειδικό δικαστήριο»

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στην πολιτική που ακολουθεί κάνοντας λόγο ακόμη και για ειδικό δικαστήριο, με αφορμή την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας: «Απειλείτε και προκαλείτε. Συστηματικά υβρίζετε και ρίχνετε λάσπη. Είναι το μόνο σας όπλο που σας έχει απομείνει. Σύντομα θα γίνουν εκλογές και δεν θα μπορέσετε να είστε πίσω από την πολιτική συγκάλυψη που ζείτε τώρα. Την υπόθεση αυτή θα την βρείτε μπροστά σας».

Έγγραφο φωτιά

Το έγγραφο-φωτιά που αποδεικνύει ότι γνωρίζονταν ο κ. Καμμένος και ο κ. Παπαδόπουλος κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. «Εάν δεν υπάρχει συμφωνία, ποιος έχει τελικά την ευθύνη; Είπατε ότι με τον Παπαδόπουλο δεν έχετε καμία σχέση. Εσείς λέτε ότι δεν το ξέρετε. Πώς εξηγείτε τότε ότι με επιστολή από την εταιρεία του κ. Παπαδόπουλου προς τα ελληνικά αμυντικά συστήματα, γράφει ο κ. Παπαδόπουλος  το 2017: «Σε συνέχεια της σημερινής μας συνάντησης στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας επιβεβαιώνεται μια σειρά αιτημάτων…».   

«Σταματήστε να παρεμβαίνετε στο έργο της δικαιοσύνης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα θέματα παρέμβασης της δικαιοσύνης « Αντί να πετάξετε και πάλι την μπάλα στην εξέδρα, πάρτε την ευθύνη και σας προειδοποιώ σταματήστε να παρεμβαίνετε στο έργο της δικαιοσύνης δρομολογώντας διώξεις. Η Ελλάδα δεν είναι το τσιφλίκι σας και ελέγχεστε κι εσείς όπως ελεγχόμαστε όλοι από νόμους. Έχετε πλεόνασμα θράσους και τίποτα άλλο. Δεν θα βρείτε καταφύγιο ούτε στην αμετροέπεια, ούτε στην ασυδοσία σας. Τα καθεστώτα όπως το δικό σας πέφτουν στην αφάνεια».  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε έξι ερωτήματα:

- Γιατί, ενώ η Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εγκρίνει διακρατική συμφωνία, εμπλέξατε στην υπόθεση μεσάζοντα; Για ποιο λόγο χρειάζονται μεσάζοντες, όταν απαγορεύονται από τον νόμο του 2011;

- Γιατί υπεγράφη η συμφωνία με τον συγκεκριμένο μεσάζοντα που του έχει επιβληθεί πρόστιμο από τις ελεγκτικές Αρχές, την ίδια ώρα που είχε ενημερωθεί ο υπουργός Εξωτερικών αρμοδίως ότι δεν εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία;

- Υπάρχει τελικά ή δεν υπάρχει συμφωνία; Αν υπάρχει γιατί δεν έχουν πιστωθεί 66 εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο ταμείο; Αν δεν υπάρχει, ποιος έχει την ευθύνη που χάθηκαν τα χρήματα;

- Γιατί εκ των υστέρων, και αφού ενεπλάκη ο κ. Παπαδόπουλος, δεν ενημερώσατε τη Βουλή;

- Η Βουλή είχε συμφωνήσει να πουληθούν 300.000 βλήματα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τις προξενικές μας Αρχές στο Ριάντ, η Σαουδική Αραβία θέλει 100.000 βλήματα. Πού θα πηγαίναν τα υπόλοιπα 200.000 βλήματα και τα χρήματα που αντιστοιχούν;