Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις, μεταξύ άλλων, έχουν να κάνουν και με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, τον αριθμό που θα προτείνουν τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα, τις ποσοστώσεις, καθώς και το πρόσωπο που θα επιλεγεί για επικεφαλής του οργάνου.

Η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα Δεκέμβρη και θα αναλάβει να «τρέξει» τον οδικό χάρτη των επόμενων κινήσεων, με χρονικό άξονα το ιδρυτικό συνέδριο, που, όπως όλα δείχνουν, τοποθετείται χρονικά την άνοιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικά στελέχη του Ποταμιού και των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία επιθυμούν ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής να μην προέρχεται από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά να αφορά μια επιλογή που θα συμβολίζει τη διεύρυνση. Σε αυτή την κατεύθυνση, ένα από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αυτό του Σπύρου Λυκούδη, ή εναλλακτικά κάποια προσωπικότητα του ευρύτερου χώρου.

Ωστόσο, άλλες φωνές, ακόμα και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ζητούν να προταθεί για επικεφαλής ένα έμπειρο κομματικό στέλεχος ή κάποιο προερχόμενο από τη νεότερη γενιά, προκειμένου η ανανέωση να μετουσιωθεί στην πράξη και όχι στα λόγια.

Απαντώντας στη σχετική συζήτηση, από τη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι το όργανο θα πρέπει να συμβολίζει την ενότητα, τη σύνθεση και την ανανέωση, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι μεγάλο νόημα στην παρούσα φάση έχει να οργανωθεί ένα ανοιχτό, μαζικό, θεσμικό, πολιτικό και δημοκρατικό συνέδριο, με θεματικές εκδηλώσεις που θα προηγηθούν σε όλη την Ελλάδα.

Πάντως η συζήτηση γύρω από τη σύνθεση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου δεν έχει ανοίξει τυχαία, ενόψει μάλιστα και της μάχης των ποσοστώσεων για την ανάδειξη εκπροσώπων για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για ένα σώμα συνεδρίου το οποίο θα αποτελείται από πρόσωπα που θα προτείνουν τα κόμματα και οι κινήσεις της κεντροαριστεράς, στο πλαίσιο της ποσόστωσης που θα συμφωνηθεί, από θεσμικούς εκπροσώπους, όπως δήμαρχοι και περιφερειάρχες που συντάσσονται με τον νέο φορέα, από εκπρόσωπους επιμελητηρίων, αλλά και από συνέδρους που θα εκλεγούν από τη βάση της παράταξης.

Μικρές ποσοστώσεις για όλους, κυρίως για να μπορέσουν να έχουν παρουσία και οι πιο μικροί συνοδοιπόροι της προσπάθειας ζητούν οι υπόλοιποι, έτσι ώστε το συνέδριο να μην παρουσιάσει μια εικόνα ενός ΠΑΣΟΚplus.

Συνέδριο χωρίς ποσοστώσεις που θα προκύψει από δημοκρατικά εκλεγμένους συνέδρους, και θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του νέου φορέα, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα βαβέλ, έχει ζητήσει από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης.