Την ώρα που στο «Κίνημα Αλλαγής» προετοιμάζονται πυρετωδώς για το ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 16-18 Μαρτίου, και έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ιδρυτική πράξη του νέου φορέα, εντείνονται οι ζυµώσεις σχετικά με την ανάδειξη των προσώπων στα κεντρικά όργανα του νέου φορέα.

Η θέση του γραμματέα περιλαμβάνεται στα κομμάτια του παζλ που καλούνται να συνθέσουν οι βασικοί πρωταγωνιστές του χώρου στην πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο, καθώς θεωρείται κομβικής σημασίας που αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη νέα εποχή του «Κινήματος Αλλαγής» και στη διαμόρφωση της πορείας του.

Για αυτό και η επιδίωξη όλων, σχεδόν, των ηγετικών στελεχών είναι το πρόσωπο να επιλεγεί σε ένα κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης, ενώ σημαντικό ρόλο για την τελική απόφαση αναμένεται να διαδραματίσει η συμφωνία των κομμάτων και των συλλογικοτήτων που συγκροτούν τον νέο φορέα, κυρίως ως προς τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να συγκεντρώνει η υποψηφιότητά του.

Γιατί μπορεί να βρίσκονται όλοι κάτω από την ίδια ομπρέλα, ωστόσο οι διαφορετικές αποχρώσεις στις φυλές του «Κινήματος Αλλαγής» είναι ευκρινείς και αναμένεται να αποτυπωθούν και στην επιλογή του γραμματέα. Στελέχη μάλιστα όλων των κομμάτων επιθυμούν ένα πρόσωπο που θα σέβεται απολύτως τη συλλογική λειτουργία, τον πλουραλισμό των απόψεων και θα διαθέτει μεγάλη ικανότητα στη σύνθεση.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής ερωτηματικό παραμένει αν το στέλεχος που θα επιλεγεί θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί τον βασικό εταίρο και κορμό του νέου υπό διαμόρφωση φορέα, ή θα επιλεγεί μια προσωπικότητα που θα συμβολίζει τη διεύρυνση, καθώς και από ποια γενιά στελεχών. Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, η επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής» Φώφη Γεννηματά θα ήθελε να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και να είναι ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης της, όπως άλλωστε, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, παραδοσιακά επικρατεί στον χώρο.

Σύμφωνα με το καταστατικό που έχει επιμεληθεί ομάδα στελεχών, τον γραμματέα εκλέγει η Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από το συνέδριο του Μαρτίου, που αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο μεταξύ δύο συνεδρίων.

Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, η ονοματολογία καλά κρατεί και ήδη έχει ξεκινήσει να διαµορφώνεται ένα άκρως ενδιαφέρον «µωσαϊκό» πιθανών υποψηφίων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στο καταστατικό έχει κατατεθεί πρόταση για ασυμβίβαστο στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με εκείνη του βουλευτή ή ευρωβουλευτή, καθώς και τη μη δυνατότητά του να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Έτσι, αν περάσει η θέσπιση ασυμβιβάστου, επτά είναι τα στελέχη που εμφανίζονται ως φαβορί, προερχόμενα στην πλειονότητά τους από τη νέα γενιά και εκπροσωπώντας το «νέο αίμα» στον χώρο.

Ως ένα από τα δυνατά χαρτιά για τη θέση του γραμματέα είναι ο Παύλος Χρηστίδης.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, με σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, προέρχεται από τις τάξεις της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, όπου κατέχει τη θέση του γραμματέα από το 2013. Από τον Ιούλιο του 2015 είναι ο νεότερος εκπρόσωπος Τύπου κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, ενώ η τοποθέτησή του στη συγκεκριμένη θέση ήταν προσωπική επιλογή της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Τόσο το 2015 όσο και τον Νοέμβριο είχε ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της υποψηφιότητας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, παίζοντας κομβικό ρόλο στην επικοινωνία και στην επαφή της Φώφης Γεννηματά με νέα στελέχη του κόμματος.

Από το παζλ δεν λείπει και το όνομα του πρώην υπουργού Θάνου Μωραΐτη.

Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της διαφήμισης. Το 2000 εκλέχτηκε γραμματέας της Νεολαίας του Κινήματος και τέσσερα χρόνια αργότερα βουλευτής. Το 2009 ορίστηκε υφυπουργός Περιβάλλοντος και το 2011 υφυπουργός Ανάπτυξης. Τον Ιανουάριο του 2015 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ για να σταθεί στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου και προσχώρησε στο ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, εντάχθηκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπου στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου του 2015 μετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Από τον Δεκέμβριο του 2015 έχει αναλάβει καθήκοντα συντονισμού της επικοινωνιακής ομάδας ως γραμματέας του Τομέα της Επικοινωνίας.

Στη «σκακιέρα» των υποψηφίων «παίζει» και το όνομα της δικηγόρου Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Ασχολείται με την πολιτική από τα φοιτητικά της χρόνια ως ενεργό μέλος της ΠΑΣΠ Νομικής Αθηνάς. Μπορεί μάλιστα να είναι μητέρα τριών παιδιών αλλά μοιάζει με νεαρή Πασπίτισσα. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας και επανεξελέγη στις εκλογές του Μαΐου 2012 ενώ από τον Αύγουστο 2013 έως τον Δεκέμβριο 2014 διετέλεσε γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ από το 2006 ενώ από τον Δεκέμβριο 2015 είναι αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας ενεργά στην «πράσινη» επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος.

Στις συζητήσεις ακούγεται και το όνομα του πολιτικού μηχανικού, με εκσυγχρονιστικές καταβολές, Ανδρέα Σπυρόπουλου.

Στέλεχος της επονομαζόμενης «νέας γενιάς» του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα έμπειρος στη διαχείριση των οργανωτικών ζητημάτων. Ενεργός από τα 18 του στη φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ Ξάνθης και στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ από το 2004. Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2015 είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση στην Κεντρική Επιτροπή και από το 2015 είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Εδώ και πολλά χρόνια διατηρεί στενή πολιτική και φιλική σχέση με τον Νίκο Ανδρουλάκη και σήμερα αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα στενό συνεργάτη του. Στην εκλογική αναμέτρηση μάλιστα για την ηγεσία του νέου φορέα είχε το γενικό πρόσταγμα στην καμπάνια του ευρωβουλευτή της ΕΛΙΑΣ.

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται περιλαμβάνεται και του Σπύρου Καρανικόλα.

Δικηγόρος στο επάγγελμα με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Το 2015 όταν και ιδρύθηκε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ακολούθησε τον Γιώργο Παπανδρέου και ήταν υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Αθηνών. Όταν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να διευρύνει τον Τομέα Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του κόμματος, τον όρισε αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου δίπλα στον Παύλο Χρηστίδη και τη Νάντια Γιαννακοπούλου, καθώς και μέλος στην Ομάδα Επικοινωνίας του κόμματος υπό τον Θάνο Μωραΐτη. Ο Σπύρος Καρανικόλας πιστώνεται το νεανικό του προφίλ αλλά και τη δυναμική παρουσία του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στο κάδρο προστίθεται το όνομα μια άλλης πιθανής υποψηφιότητας, του Μιχάλη Κατρίνη.

Ανήκει στη γενιά των σαραντάρηδων και είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Βουλευτής Ηλείας από το 2007-2012, με έντονη παρουσία και δραστηριότητα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, πρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών από τον Απρίλιο ώς τον Δεκέμβριο 2014 και κατόπιν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Στην κούρσα για την αρχηγία τού ΠΑΣΟΚ το 2015 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και έδωσε τον αγώνα υπέρ της προώθησης της υποψηφιότητας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, με τον οποίο συνδέονται με μακρά προσωπική και πολιτική φιλία.

Στη λίστα των υποψηφίων έχει προστεθεί και το όνομα του Άγγελου Τόλκα.

Υπήρξε μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου και μάλιστα από τους μικρότερους σε ηλικία βουλευτές, καθώς και υφυπουργός στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Με αρκετά κομματικά εύσημα, από την ηλικία των 18 ετών, όταν εντάχθηκε ενεργά στη φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΠ) στη Νομική Θεσσαλονίκης όπου σπούδαζε. Για τρία χρόνια υπήρξε πρόεδρος της Κίνησης Νέων για την Ευρώπη (AEGEE) ενώ είχε ενεργή ανάμειξη στη διαδικασία συγκρότησης των τοπικών συμβουλίων νεολαίας τόσο σε εθνικό όσο και σε νομαρχιακό επίπεδο. Σήμερα δραστηριοποιείται στον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και είχε κομβικό ρόλο στην κατάρτιση του προγράμματος για την εκπαίδευση.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει τελικά το ασυμβίβαστο μεταξύ της θέσης του γραμματέα με εκείνη του βουλευτή, δύο είναι τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως επικρατέστερα.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, που θεωρείται από τους πιο στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, με ιδιαίτερο ρόλο στο κόμμα και στη Βουλή, αφού κατέχει τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Ξεκαλάκη από τη Φώφη Γεννηματά, ανέλαβε τη θέση του συντονιστή της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αλλά και του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Τόσο στην εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ το 2015 όσο και στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη ηγεσίας του νέου φορέα, τάχθηκε στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά, με κορυφαίο ρόλο στο επιτελείο της. Με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής ανέλαβε και χρέη συντονιστή της Οργανωτικής Επιτροπής για το ιδρυτικό συνέδριο του Μαρτίου.

Ο ΠΟΤΑΜΙΣΙΟΣ

Η δεύτερη περίπτωση αφορά τον βουλευτή του Ποταμιού και αντιπρόεδρο της Βουλής Σπύρο Λυκούδη.

Με πορεία στην ανανεωτική αριστερά από το ΚΚΕ εσ., την ΕΑΡ, την ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ, ιδρυτικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και σήμερα επικεφαλής της κίνησης των «Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς». Τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε ανεξαρτητοποιηθεί και αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ, ανακοινώνοντας λίγες ημέρες μετά τη σύμπλευση των Μεταρρυθμιστών στα νερά του Ποταμιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σπύρος Λυκούδης είχε προταθεί από το Ποτάμι, τον Γιώργο Καμίνη και τις «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» για επικεφαλής του προσυνεδριακού διαλόγου.

Τέλος, δεν είναι λίγα τα στελέχη των κομμάτων και των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής που θα ήθελαν να δουν στη θέση του γραμματέα ένα πρόσωπο το οποίο θα προέρχεται από τον χώρο των ανένταχτων προσωπικοτήτων της κεντροαριστεράς.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί», 16-02-2018