Ο Γιάννης Μουζάλας µπορεί να έχει προσφερθεί πολλές φορές να παραιτηθεί από το αξίωµα του υπουργού, χωρίς η παραίτηση να έχει γίνει αποδεκτή, ωστόσο µία εγκύκλιος που εκδόθηκε την 1η ∆εκεµβρίου καθιστά απόλυτο ρυθµιστή µιας σειράς ζητηµάτων του υπουργείου τον υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα.

Μέσω της συγκεκριµένης εγκυκλίου, ο κ. Μουζάλας έχει µόνο την πολιτική ευθύνη για όσα συµβαίνουν στο μεταναστευτικό και τη διαχείρισή του, χωρίς µάλιστα να δείχνει διατεθειµένος να την αναλάβει.

Συγκεκριµένα, ο κ. Μπαλάφας είναι πλέον εκείνος που παίρνει τις αποφάσεις για τις απαιτούµενες ενέργειες ως προς τις προµήθειες που αφορούν το υπουργείο και εν γένει τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήµατος. Αυτό το γεγονός αυξάνει σε µεγάλο βαθµό τις αρµοδιότητες και τις ευθύνες του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος παίρνει στα χέρια του, εκτός από τις ευθύνες που είχε µέχρι πρότινος ο πολιτικός του προϊστάµενος, και αρµοδιότητες για τις δαπάνες και τις προµήθειες σε σχέση µε τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το «Secret», ένθετο της εφημερίδας «Παραπολιτικά», η αναβάθμιση και οι ευθύνες που αναλαµβάνει πλέον και επίσηµα ο Γ. Μπαλάφας έρχονται σε ένα χρονικό σηµείο που αναπτύσσεται έντονη φηµολογία για ενδεχόµενη αποµάκρυνση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, ειδικά µετά την αποτυχία του να εκλεγεί επίτροπος Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων στα τέλη Νοεµβρίου. Η απογοήτευσή του ήταν κάτι παραπάνω από εµφανής ήδη από τη στιγµή που µπήκε στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Αθήνα, έχοντας καταλάβει την τέταρτη θέση στη σχετική ψηφοφορία.

Η απογοήτευσή του δεν ήταν τόσο για τους Ευρωπαίους που δεν τον στήριξαν όσο κυρίως για την ίδια την κυβέρνηση της οποίας είναι µέλος, αλλά και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα, που, όπως λένε άνθρωποι που συνοµιλούν µαζί του, τον οδήγησε σε αποτυχία χωρίς προετοιµασία.

Έτσι, από την ηµέρα που επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, όπως σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης, αποφάσισε να τηρήσει σιγήν ιχθύος, υιοθετώντας παράλληλα στάση «λευκής απεργίας», µε αποφυγή οποιασδήποτε δηµόσιας τοποθέτησης για θέµατα των αρµοδιοτήτων του. «Ο υπουργός από την ηµέρα που έχασε στην ψηφοφορία για τη θέση του επιτρόπου σήκωσε τα χέρια», αναφέρουν χαρακτηριστικά πρόσωπα που γνωρίζουν τα παρασκήνια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η πρώτη και µοναδική εµφάνιση του Γ. Μουζάλα µετά την αποτυχία του να εκλεγεί στη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων του Συµβουλίου της Ευρώπης έγινε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε µε τους δηµάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάµου στο υπουργείο. Το θέµα ήταν η αποσυµφόρηση των νησιών από πρόσφυγες και µετανάστες, µε την αντιµετώπισή του απέναντί τους να χαρακτηρίζεται από αυτόπτες µάρτυρες ως «προκλητικά αδιάφορη», η οποία συµπυκνώνεται σε µία συγκεκριµένη αποστροφή του λόγου του.

Αφού άκουσε τις θέσεις και τα παράπονά τους, απάντησε λέγοντας: «Κάντε διαµαρτυρία, η κυβέρνηση θα αποφασίσει».