Των ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΖΕΝΟΥ-ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ

Μπορεί ο επιχειρηµατίας Β. Παπαδόπουλος και η εταιρεία Olympic Industries να έγιναν πολύ γνωστοί στην Ελλάδα µε αφορµή τη διακρατική συµφωνία µε τη Σαουδική Αραβία, όµως σφαίρες από το συγκεκριµένο εργοστάσιο εντοπίστηκαν το 2014 στη Ράκα της Συρίας να τις χρησιµοποιούν οι δυνάµεις του ISIS.

Η πληροφορία και η καταγραφή δεν επιδέχονται διάψευση, αφού προέρχονται από ειδικευµένους ερευνητές ευρωπαϊκού προγράµµατος, που χρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Γερµανία.

Συγκεκριµένα, του προγράµµατος «iTrace», που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Συµβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διαχειρίζεται τεχνικά η διεθνώς αναγνωρισµένη ΜΚΟ Confl ict Armament Research (CAR). Σύµφωνα µε τα στοιχεία που εντόπισαν οι ερευνητές, στις 26 Ιουλίου 2014, στα πεδία των µαχών στη Ράκα της Συρίας, «πρωτεύουσα» µέχρι πρότινος του «Ισλαµικού Κράτους» (ISIS), βρέθηκαν και καταγράφηκαν ελληνικά πυροµαχικά της εταιρείας Olympic Industries του Βασίλη Παπαδόπουλου. Τα πυροµαχικά συνοδεύονται από φωτογραφίες και τη σχετική τεκµηρίωση και δεν είναι φήµες ή πληροφορίες που µπορούν να αµφισβητηθούν.

Συγκεκριµένα, πρόκειται για σφαίρα που κατασκευάστηκε το 2002 από την εταιρεία Olympic Industries S.A. στην Ελλάδα, αναφέρει η τεκµηρίωση των ερευνητών, οι οποίοι δεν κατάφεραν όµως να µάθουν τον τρόπο µε τον οποίο έφθασε να χρησιµοποιείται από τους τζιχαντιστές. Το πυροµαχικό, όπως δείχνει η φωτογραφία, φέρει το σήµα «02», που δηλώνει το έτος παραγωγής, το σήµα «7.62X54R», που δείχνει το διαµέτρηµα, και τέλος το σήµα «EDP», που υποδεικνύει τον κατασκευαστή. «EDP» είναι η διεθνής συντοµογραφία της ελληνικής εταιρείας Olympic Industries S.A.    

 

ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΜΕ ΟΠΛΟ

Σύµφωνα µε πληροφορίες και µαρτυρίες που έχουν συγκεντρώσει τα «Π», ο κ. Παπαδόπουλος το 2002-2003 είχε στην ιδιοκτησία του, σε λειτουργία, εργοστάσιο που παρήγε σφαίρες. Μάλιστα, πρόσωπο που το είχε επισκεφθεί τότε περιγράφει ένα περιβάλλον µάλλον µυθιστορηµατικού χαρακτήρα, µε ρωσικούς µολοσσούς στη φύλαξη του εργοστασίου, βελγικής προέλευσης µηχανήµατα που παρήγαν σφαίρες και εκρηκτικά, και τον κ. Παπαδόπουλο -προφανώς επηρεασµένο και από το βαλκανικό περιβάλλον της εποχής, όταν αντάρτικες οµάδες, παραστρατιωτικοί και µισθοφόροι συγκρούονταν ακόµη σε περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας- να προσφέρει ασηµένιο δίσκο µε όπλο και σφαίρες για βολές στο ιδιόκτητο σκοπευτήριο που είχε το εργοστάσιο, µια δρασκελιά από τα σύνορα. Φυσικά, η εξαγωγική προσοχή του κ. Παπαδόπουλου ήταν τότε επικεντρωµένη στη Βαλκανική. Περίπου µία δεκαετία µετά, όµως, βρέθηκαν οι σφαίρες που παρήγε στο εργοστάσιό του τότε µέσα στα όπλα του «Χαλιφάτου» της τζιχάντ. Και το ακόµη πιο περίπλοκο, ο ίδιος εµφανίζεται ως εκπρόσωπος µιας σειράς αραβικών χωρών που είχαν την πρόθεση να αγοράσουν πολεµικό υλικό των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων.    

 

ΤΟ «iTRACE» ΚΑΙ Η CAR

Το «iTrace» είναι ένα πρόγραµµα που παρέχει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής δυναµικά και ποσοτικά δεδοµένα σχετικά µε τις µεταφορές συµβατικών όπλων, πυροµαχικών και συναφών υλικών. Είναι έργο χρηµατοδοτούµενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερµανία (αποφάσεις του Συµβουλίου 2013/698 / ΚΕΠΠΑ και 2015/1908 / ΚΕΠΠΑ) και εποπτεύεται από την Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης της Ε.Ε. Το ταχέως αναπτυσσόµενο παγκόσµιο σύνολο δεδοµένων (data) που συγκροτεί χρησιµεύει ως µοναδική ανεξάρτητη πηγή παρακολούθησης για την εφαρµογή διεθνών συµφωνιών, όπως της Συνθήκης για το Εµπόριο Οπλων (ATT).

Στις 25 Νοεµβρίου 2013, µε την απόφασή του 2013/698 / ΚΕΠΠΑ, το Συµβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όρισε εταίρο τεχνικής υλοποίησης τη διεθνώς αναγνωρισµένη ΜΚΟ Confl ict Armament Research (CAR) για το Σύστηµα Παροχής Πληροφοριών για τα Όπλα σε όλο τον κόσµο. Η απόφαση 2015/1908 / ΚΕΠΠΑ του Συµβουλίου της 22ας Οκτωβρίου 2015 ανανέωσε τη δέσµευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει το «iTrace», µε συγχρηµατοδότηση που παρέχεται από το γερµανικό οµοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών και την Confl ict Armament Research. Οι έρευνες όπλων της CAR επικεντρώνονται σε µεθόδους όπως: συνεντεύξεις µε χρήστες όπλων (π.χ. δυνάµεις ανταρτών), ανάλυση των σχετικών εγγράφων, διάλογο µε τους κατασκευαστές όπλων και τους εξαγωγείς, καθώς και επαφές µε τις εθνικές υπηρεσίες άµυνας, ασφάλειας και πληροφοριών.  

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας καταρρίπτει τα περί μη πώλησης«ούτε σφαίρας»

Ο Καμμένος διαψεύδει τον Καμμένο

Του Γιώργου Νόκου

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΣΘΕΝΗΣ αποδεικνύεται εσχάτως η µνήµη του υπουργού Εθνικής Άµυνας Πάνου Καµµένου, καθώς οι δηλώσεις του περί µη πώλησης «ούτε σφαίρας» την παρούσα περίοδο της πολιτικής ηγεσίας του στο Πεντάγωνο δείχνουν ότι έχει λησµονήσει την αξιοποίηση στρατιωτικού υλικού του Ελληνικού Στρατού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της οποίας παραµένει εξέχον µέλος.

«Τα χρόνια που έχω την πολιτική ευθύνη του ΥΕΘΑ δεν έχει πουληθεί ούτε σφαίρα πουθενά, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ», ανέφερε σε µήνυµά του στον προσωπικό λογαριασµό του στο Τwitter ο κ. Καµµένος τη ∆ευτέρα. Λίγο αργότερα, το ΓΕΕΘΑ τον διέψευσε, ανακοινώνοντας ότι «γνωρίζετε ότι από το 2015 µέχρι σήµερα το µόνο στρατιωτικό υλικό των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων που έχει πουληθεί είναι βόµβες ΜΚ-82 της Πολεµικής Αεροπορίας στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα». Βέβαια, ο υπουργός Εθνικής Άµυνας δεν διαψεύστηκε µόνο από το Γενικό Επιτελείο, αλλά και τουλάχιστον δύο φορές από τον ίδιο τον εαυτό του.

Στις 12 Ιανουαρίου 2016 ενηµέρωσε την εθνική αντιπροσωπία ότι η Ελλάδα έχει πουλήσει στα Αραβικά Εµιράτα πυραύλους αεροσκαφών. ∆εύτερη επιβεβαίωση για πώληση βοµβών στα Αραβικά Εµιράτα ήρθε από τον ίδιο στο ελληνικό κοινοβούλιο στις 27 Νοεµβρίου. Στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Ν∆ για τη διακρατική συµφωνία µε τη Σαουδική Αραβία, ο Πάνος Καµµένος είχε έναν ιδιαίτερα διαφωτιστικό διάλογο µε τον βουλευτή της Ν∆ Αναστάσιο ∆ηµοσχάκη. «Πουλήσατε στο τέλος Απριλίου του 2015 αεροπορικές βόµβες στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα. ∆εν ήταν τριακόσιες, όπως είχατε ενηµερώσει την αρµόδια Επιτροπή της Βουλής, αλλά χίλιες και χωρίς διακρατική συµφωνία και χωρίς την έγκριση του ΚΥΣΕΑ», είχε αναφέρει ο κ. ∆ηµοσχάκης, ενώ ο υπουργός κάλεσε τον βουλευτή της Ν∆ να δει, να διαβάσει τη διακρατική σύµβαση και να του την ξαναδώσει.

Επίσης, οι βουλευτές της Ν∆ Βασίλης Κικίλιας και Αναστάσιος ∆ηµοσχάκης κατέθεσαν σχετική ερώτηση στις 21 Νοεµβρίου 2017 για την πώληση αυτών των βοµβών, η οποία δεν έχει απαντηθεί. Από την ίδια ερώτηση προκύπτει ακόµη ότι τα Αραβικά Εµιράτα προχώρησαν σε δωρεά 78 εκατοµµυρίων ευρώ προς το ελληνικό ∆ηµόσιο, λόγω έλλειψης διακρατικής συµφωνίας. Πρέπει να υπογραµµιστεί, ακόµα, ότι η Ελλάδα από τον Μάιο του 2015 µέχρι τον Σεπτέµβριο του 2015 βίωνε πρωτόγνωρες στιγµές. Εξαιτίας της διαπραγµάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οδηγήθηκε στο τρίτο μνηµόνιο τον Αύγουστο του 2015. Επίσης, είχαµε στάση πληρωµών προς το ∆ΝΤ, µεσολάβησε το δηµοψήφισµα, επιβλήθηκαν τα capital controls και έγιναν εκλογές, εντέλει, τον Σεπτέµβριο του 2015.

Το ερώτηµα που τίθεται είναι πώς πραγµατοποίησε η Ελλάδα πώληση όπλων στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα υπό τέτοιες συνθήκες και µε ποιο νοµοθετικό πλαίσιο έγινε αυτή η πώληση, µιας και οι νοµοθετικές παρεµβάσεις για την εκποίηση του µη επιχειρησιακά αναγκαίου πολεµικού υλικού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έγιναν το 2016 και το 2017. Άγνωστο, επίσης, παραµένει γιατί η πώληση αυτή πέρασε ύστερα από δύο χρόνια από το ΚΥΣΕΑ και αν υπάρχουν τα 78 εκατοµµύρια ευρώ ως δωρεά για αυτή την πώληση από πλευράς των Αραβικών Εµιράτων.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017