Ο Ισπανός ευρωβουλευτής, αφού χαιρέτησε στα ελληνικά τους παρευρισκόμενους, τοποθετήθηκε στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας ανίκανη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αναφέροντας πως δεν μπορεί να γιορτάσει η Ελλάδα όταν η κυβέρνηση λέει ψέματα και κάνοντας «κωλοτούμπες» (τη λέξη κωλοτούμπα τη χρησιμοποίησε σε άπταιστα ελληνικά).

«Είναι προνόμιο να είμαι εδώ μαζί σας. Με την οικογένειά μου, τη Νέα Δημοκρατία. Το 11ο συνέδριο έρχεται σε έναν κρίσιμο καιρό για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, πολλοί φοβούνται πως στη χώρα μπορεί να μην έρθει το τέλος της. Πώς να γιορτάσουμε λοιπόν, όταν οι Έλληνες δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους; Η μοίρα της Ελλάδας είναι η μοίρα πολλών Ευρωπαίων. Όσο οι Έλληνες υποφέρουν από Capital controls, από τόση ανεργία, η ανέγερση της Ευρώπης δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί», είπε στα πρώτα του λόγια.

Ο κ. Ιστούριθ επεσήμανε τους κινδύνους που προκαλεί ο λαϊκισμός και έφερε ως παραδείγματα την άνοδο της ακροδεξιάς σε μερικές χώρες της Ευρώπης, όπως και στην Ελλάδα.

«Έχουμε δει τι συμβαίνει στο πολιτικό σκηνικό και προς τα πού οδεύει ο κόσμος από όσα συμβαίνουν. Είδαμε τι συνέβη σε Ολλανδία, Αυστρία και στην Ελλάδα, όταν χάνεται ο έλεγχος από την κυβέρνηση. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει την κυβέρνηση στα χέρια του, πώς να γιορτάσουμε από τη στιγμή που λειτουργούν με ψέματα και κωλοτούμπες (σ.σ.: είπε τη λέξη στα ελληνικά). Και η κωλοτούμπα είναι μια λέξη που γνωρίζουμε στην Ισπανία. Πώς να γιορτάσουμε όταν η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά λέει ψέματα, με μόνο σκοπό να κρατήσει την κυβέρνηση. Πώς να γιορτάσουμε όταν δίνουν δουλειές στα δικά τους παιδιά, όταν αφήνουν τους υπουργούς να κάνουν ό,τι θέλουν δίχως ίχνος ντροπής;», είπε.

Ο ευρωβουλευτής συνέχισε την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η μόνη του κληρονομιά είναι τα ψέματα και η υποκρισία.

«Είναι υποκριτές. Λένε ψέματα. Κοροϊδεύουν τον κόσμο. Αυτή είναι η κληρονομιά τους. Τα ψέματα. Και δεν μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψέματα», σχολίασε και στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο της Νέας Δημοκρατίας για την πορεία του κόμματος και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

«Η κληρονομιά της Ελλάδας είναι η Νέα Δημοκρατία. Είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κώστας Μητσοτάκης, που ήταν αυτοί που έλεγαν πως η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Η ΝΔ όχι μόνο λειτούργησε θετικά, αλλά βοήθησε τη χώρα να γλιτώσει από πολύ σοβαρά προβλήματα. Έφερε συνεχή πρόοδο από το 2000 με τον κ. Καραμανλή και το 2014 με τον κ. Σαμαρά», επισήμανε στην ομιλία του.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, τόνισε πως η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που έχει προοδευτική και λογική σκέψη, διαφέροντας από τα υπόλοιπα κόμματα. Τόνισε παράλληλα πως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου και πως θα είναι αυτός που θα οδηγήσει το κόμμα στη νίκη στις επόμενες εκλογές.

«Η ΝΔ θα είναι πάντα το κόμμα της αλήθειας. Το κόμμα της λογικής. Εσείς, τα μέλη του, το κάνατε μια οικογένεια. Ένα κόμμα με πιο προοδευτική σκέψη σε σχέση με τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα. Είναι ένα κόμμα που όλοι σας μπορείτε να κάνετε τη διαφορά. Είστε το κλειδί αυτής της οικογένειας που μπορεί να σώσει την Ελλάδα όχι με ψέματα, αλλά με ειλικρίνεια, ελευθερία και αποφασιστικότητα. Το σύνθημα "αξίζουμε καλύτερα" ξέρουμε ότι το εννοείτε και ότι μπορείτε να το πετύχετε. Η προοπτική των Ελλήνων είναι καλύτερη σε όλους τους τομείς της κοινωνίας με τη ΝΔ», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Οι Έλληνες αξίζουν ασφάλεια, δουλειές, ανάκαμψη, ευημερία. Και είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει καλύτερο πρόσωπο που θα την οδηγήσει εκεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την πρώτη στιγμή είχε το κουράγιο να πει την αλήθεια στους Έλληνες. Αποδείχθηκε έγκυρος στα λόγια του. Αγαπητοί φίλοι, ήρθα εδώ με ένα καθαρό μήνυμα. Η Ευρώπη έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη Νέα Δημοκρατία και έχει την απόλυτη υποστήριξη του ΕΛΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμβολίζει την αλλαγή στην Ευρώπη. Και θα οδηγήσει το κόμμα στη νίκη στις επόμενες εκλογές. Θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός».

Καταλήγοντας, ο κ. Ιστούριθ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στα μέλη του κόμματος να μην επαναπαύονται από τις δημοσκοπήσεις.

«Να θυμάστε αυτό. Μη στέκεστε στις δημοσκοπήσεις. Η κάλπη μετράει. Κάθε μέρα είναι μια μάχη», ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας στα ελληνικά πως η ΝΔ είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να βρει τη θέση που της αρμόζει.

«Η σημερινή Νέα Δημοκρατία είναι η τελευταία ευκαιρία να ανοίξει η Ελλάδα ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της και να βρει τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και τον κόσμο».