Το ακραίο σενάριο για ανάθεση της περιφρούρησης των πλειστηριασμών και της εκτέλεσης των εξώσεων που θα ακολουθήσουν σε ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι έχει πέσει στο τραπέζι των άτυπων τριγωνικών συζητήσεων που διεξάγονται μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και funds. Από τη στιγμή που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται επί ποδός πολέμου και προετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα γίνουν εκτελεστικά όργανα εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, το ενδεχόμενο να αναλάβουν τη «βρώμικη δουλειά» ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας, που θα πληρώνονται από τους έχοντες πλέον την απόλυτη δικαιοδοσία επί των «κόκκινων» δανείων, προβάλλει ως πιθανό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν από όσους αρνηθούν να παραδώσουν την περιουσία τους οικειοθελώς έπειτα από πλειστηριασμό.

Ασφαλώς, προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και η όλη συζήτηση που έχει ανοίξει στο παρασκήνιο «περί ιδιωτικής αστυνόμευσης» των πλειστηριασμών και των εξώσεων είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει ακόμα ένα σημείο τριβής και δοκιμασίας για την κυβερνώσα παράταξη. 

Φοβούνται τις αντιδράσεις

Οπως εξηγούσαν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» κυβερνητικοί παράγοντες, τα δύσκολα με την υπόθεση των πλειστηριασμών είναι μπροστά και σχετίζονται με την εκτέλεση των εξώσεων από τους δικαστικούς επιμελητές και τον ορατό κίνδυνο να υπάρξουν περιπτώσεις αυτοδικίας, με ό,τι ζημιά συνεπάγεται για την εικόνα της κυβέρνησης ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Εάν κάποιος θεωρεί πως αδίκως χάνει το σπίτι του και ταμπουρωθεί σε αυτό όταν έρθει η ώρα να του το πάρουν, φανταστείτε τι έχει να συμβεί», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, που επίσης είναι της άποψης ότι οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. δεν πρέπει να μεταβληθούν σε επιχειρησιακό βραχίονα των ξένων funds ή των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την απεμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. από την υπόθεση των πλειστηριασμών και των εξώσεων επιδιώκει με κάθε τρόπο και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, ο οποίος δεν δέχεται σχετικές πιέσεις μόνο από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ενστόλων, αφού σχετική θέση έχει πάρει και η πολιτική κίνηση «Πράττω», από την οποία προέρχεται, κατά την τελευταία συνεδρίαση της.

Στις τελευταίες της ανακοινώσεις η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων έχει ήδη δώσει το στίγμα των προθέσεών της να μην επιτρέψει την παρουσία των συναδέλφων της στην επίλυση «διαφορών» που προσβάλλουν την αποστολή της. «Να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση συναδέλφους μας για να εφαρμόσει μια πολιτική που θα πετά στον δρόμο ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης.

Τα νέα ήθη που επιχειρεί η κυβέρνηση να επιβάλει διά της Αστυνομίας θα μας βρουν στις επάλξεις του αγώνα για μια Αστυνομία η οποία θα είναι δίπλα και όχι απέναντι στους συμπολίτες μας. Προερχόμαστε από τα λαϊκά στρώματα και πρώτιστο μέλημά μας είναι η διασφάλιση των καλών μας σχέσεων με την κοινωνία και τους ανθρώπους που βλέπουν τον αστυνομικό ως φίλο και συμπαραστάτη στη δυστυχία του και όχι ως “φόβητρο” για να μη διεκδικήσουν το δίκιο τους», ανέφερε χαρακτηριστικά μία από τις τελευταίες ανακοινώσεις της.  

Κινητοποιήσεις

Εμείς απευθυνθήκαμε και στον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ, τον Γ. Γερακαράκο, ο οποίος ήταν απόλυτος ως προς την άρνηση της ΕΛ.ΑΣ. να εμπλακεί στην όλη διαδικασία. «Εμείς δεν πρόκειται να βγάλουμε κόσμο από τα σπίτια του, παρέχοντας συνδρομή σε δικαστικούς επιμελητές. Ηδη προσανατολιζόμαστε σε απεργιακές κινητοποιήσεις για το θέμα αυτό και, αν χρειαστεί, θα προσφύγουμε και στη Δικαιοσύνη. Οι αστυνομικοί δεν θα βάλουν πλάτη, ούτε θα προσφέρουν “πάρεργο” στις τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανάθεσης της περιφρούρησης των πλειστηριασμών και των εξώσεων σε εταιρείες σεκιούριτι, μας παρέπεμψε σε αυτό που είχε συμβεί όταν η σημερινή κυβέρνηση πούλησε τα αεροδρόμια σε ιδιώτες. «Εμείς δεν γίναμε ούτε τότε υπάλληλοι των ιδιωτών.

Εμάς μας πληρώνει ο ελληνικός λαός για να τον προστατεύουμε, όχι για να τον βγάζουμε από τα σπίτια του». Παράλληλα, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων της ΠΟΑΣΥ, Χρήστος Συνδρεβέλης, σημείωσε ότι οι αστυνομικοί δεν επιθυμούν να βρεθούν αντιμέτωποι με τους πολίτες. «Η φιλοσοφία, η θέση και το συναίσθημα των αστυνομικών δεν συνάδουν με το να βρίσκονται αντιμέτωποι με τους πολίτες, των οποίων είναι υπηρέτες και προστάτες», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμα ένας κλάδος που το επόμενο διάστημα θα πάρει σειρά σε επίπεδο διαμαρτυρίας μετά τους συμβολαιογράφους είναι η ομοσπονδία των δικαστικών επιμελητών, καθώς σε αυτούς θα πέσει το βάρος της εκτέλεσης των εξώσεων.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017