Από τη μία οι αντιδράσεις της κοινωνίας και τα βίαια επεισόδια στα Ειρηνοδικεία, από την άλλη τα «καρφιά» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον στο Μέγαρο Μαξίμου για το μείζον θέμα των πλειστηριασμών, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δείχνει ότι βρίσκεται σε πανικό.

Στον έντονο απόηχο του γνωστού συνθήματος «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης τους πλειστηριασμούς, χωρίς να γίνει η παραμικρή νύξη για νέα νομοθετική πρωτοβουλία προστασίας όσων δεν καλύπτονται σήμερα.

Οπως προκύπτει από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού μπροστά στις κάμερες, επί της ουσίας εμφανίστηκε ως «ικέτης» προς τις τράπεζες ζητώντας να «βάλουν πλάτη» τόσο όσον αφορά το πώς θα γίνει ο επικοινωνιακός χειρισμός αυτού του δύσκολου θέματος όσο και ως προς την ουσία, δηλαδή ποια ακίνητα θα πρέπει να βγαίνουν στο «σφυρί».

«Πρώτον, να προτεραιοποιήσετε αυτές τις περιπτώσεις. Να τις βγάλετε από τα συρτάρια, τους μεγαλομπαταχτσήδες και τους μεγαλοοφειλέτες, αυτούς που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας. Και δεύτερον, να συμβάλετε ώστε να σταματήσει μια διαρροή ψευδών ειδήσεων, ότι κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Αλ. Τσίπρας, βάζοντας έτσι για μία ακόμα φορά τα ΜΜΕ στο κάδρο, που υποτίθεται ότι δημιουργούν θέμα εκεί που δεν υπάρχει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι σε αυτό ακριβώς το σημείο ο τόνος του πρωθυπουργού έγινε σχεδόν απειλητικός.

«Βγείτε μπροστά και πείτε την αλήθεια. Υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας και το τραπεζικό σύστημα απέναντι στα ΜΜΕ που παράγουν fake news. Εξάλλου εσείς τα χρηματοδοτείτε. Δεν μπορείτε να ανέχεστε τα ψεύδη» φέρεται να τόνισε χαρακτηριστικά.

Αυτό που προκάλεσε ερωτήματα ήταν η αναφορά του Αλ. Τσίπρα στη συγκρότηση ενός παρατηρητηρίου στις τράπεζες, για να υπάρχει σαφής εικόνα των υποθέσεων οφειλετών που προτεραιοποιούνται, χωρίς να εξηγήσει με ποιο νομικό πλαίσιο θα στηθεί και θα λειτουργεί κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των τραπεζών σημείωσαν ότι σέβονται τους ελληνικούς νόμους και δικαστικές αποφάσεις, αξιολογούν με ιδιαίτερη προσοχή τις περιπτώσεις που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και εξαντλούν κάθε περιθώριο προσφοράς ευνοϊκών και βιώσιμων ρυθμίσεων και αντιμετωπίζουν τους πλειστηριασμούς ως ένα αναγκαίο μέσο και ως τη μόνη δυνατότητα που παρέχεται ως έσχατη λύση απέναντι στους αδιάφορους δανειολήπτες, ιδίως τους κακοπληρωτές.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 19/12/2017