«Αποτύχατε δύο φορές με την εκλογή σας. Την 1η μας κοστίσατε 100 δις. Το κόστος της δεύτερης αποτυχίας θα το πληρώνουμε για πολύ ακόμα. Τρίτη ευκαιρία ο λαός δεν θα σας δώσει».

Με τη φράση αυτή ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Κοροϊδέψατε το λαό δύο φορές. Εκλεγήκατε την πρώτη φορά ως αντιμνημονιακοί και τη δεύτερη ως μνημονιακοί. Αποτύχατε δύο φορές. Την πρώτη φορά μας στοιχίσατε 100 δισ. ευρώ. Το κόστος της δεύτερης αποτυχίας σας θα το πληρώνουμε οι Έλληνες για πολλά χρόνια» σημείωσε αρχικά ο αρχηγός της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε πολύ ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Εξαιτίας σας η Ελλάδα έχασε τη συμμετοχή στο QE. Και τώρα μας λέτε ότι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση δεν είναι χρήσιμη. Τώρα, δηλαδή, φταίω εγώ να σας πω ψεύτη; Ή μήπως προτιμάτε τον όρο κωλοτούμπας, που έχετε πατεντάρει;» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές στην αίθουσα.

«Εμείς δεν ήμασταν αγκαλιά με καναλάρχες»

Αναφερόμενος στη συζήτηση για τη διαπλοκή, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πως «εμείς δεν γυρνούσαμε αγκαλιά με καναλάρχες, όταν γινόταν αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Ξέρετε ότι πολλοί από εσάς δεν θα είτε βουλευτές. Αλλά τουλάχιστον μέχρι να γίνει αυτό φερθείτε με αξιοπρέπεια».

«Συστήσατε 48 νέους κρατικούς φορείς με πάνω από 100 αμοιβόμενες θέσεις διοικητικών συμβουλίων. Δεν είναι όλοι αυτοί απαραίτητοι. Δεν πρόκειται να υποσχεθώ μονιμοποιήσεις σε συμβασιούχους για μερικές χιλιάδες ψήφους. Ως κυβέρνηση δημιουργήσατε μία νέα ολιγαρχία για να συναλλάσσεστε μαζί της. Φτιάξατε στο Δημόσιο βιομηχανία γραμματέων, αυξήσατε τον αριθμό των συμβασιούχων και των κρατικών φορέων».

«Το τέταρτο μνημόνιο είναι μπροστά σας, είναι το δικό σας» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της ΝΔ ξεκίνησε την ομιλία του από τις πρόωρες εκλογές του 2015 κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για σκόπιμη εμπλοκή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με συνέπεια η οικονομία να υποστεί μεγάλη ζημιά. «Εδώ και τρία χρόνια κρύβετε το πρόβλημα και δεν έχετε λύσεις. Ο ελληνικός λαός σας έχει ήδη ακριβοπληρώσει και ο νέος προϋπολογισμός αυξάνει κι άλλο τον προϋπολογισμό. Αυτός όμως θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησής σας» συνέχισε.

«Εσείς φωνάζατε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αρχηγός της ΝΔ στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που ξεκίνησαν να διενεργούνται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

«Ξεκίνησαν και οι πλειστηριασμοί. Το κάνετε εσείς που φωνάζατε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».Δεν υπάρχει καμία προστασία για την πρώτη κατοικία. Λέτε ψέμματα. Σήμερα προστατεύεται μόνο η πρώτη κατοικία υπερχρεωμένων νοικοκυριών που έχουν εισέλθει στον Νόμο Κατσέλη» τόνισε.

Τα τρία ψέματα της κυβέρνησης για την οικονομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τρία ψέματα σχετικά με την οικονομία και τον προϋπολογισμό.

«Πρώτον ότι η οικονομία υπεραποδίδει, δεύτερον ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, τρίτον ότι όλα αυτά έχουν ένα κοινωνικό πρόσημο. Αυτά υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά και τα τρία είναι ψέματα. Καθαρή έξοδος από το μνημόνιο δεν υπάρχει, υπάρχουν μέτρα μέχρι το 2020 και περιορισμοί μέχρι το 2022, ενώ όλοι ξέρουν ότι θα υπάρξει μία αυξημένη επιχείρηση από τον Αύγουστο του 2018» τόνισε. «Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια θα επιτευχθεί μόνο όταν κάνουμε αυτά που έκαναν η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, όταν βγήκαν από τα δικά τους μνημόνια. Χωρίς προειλημμένα μέτρα για το μέλλον, χωρίς ασφυκτική επιτήρηση, χωρίς δέσμευση για εξοντωτικά υπερπλεονάσματα». 

«Υπεραπόδοση σημαίνει η οικονομία να πηγαίνει καλύτερα από τις εκτιμήσεις, αλλά εδώ πηγαίνει χειρότερα. Υπερφορολόγηση υπάρχει. Η οικονομία πέφτει έξω σε βασικούς στόχους, με σημαντικότερο όλων το ρυθμό ανάπτυξης.  Η μόνη υπεραπόδοση που υπάρχει έχει να κάνει με την αποτυχία σας» συνέχισε, σημειώνοντας ότι για το ΔΝΤ η Ελλάδα συνιστά μία αναπτυξιακή έκπληξη, καθώς δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει ιστορικά χαμηλά επιτόκια και ένα ευνοϊκό περιβάλλον στις αγορές.

«Αυτό κ. Τσίπρα, δεν λέγεται υπεραπόδοση, λέγεται πλήρης αποτυχία και για αυτή ευθύνεστε μόνο εσείς» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «4,2 εκατ. πολίτες μας χρωστούν στην εφορία. Οι μισές ελληνικές οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους φόρους τους. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι κομμένη στη μέση με μία ακρωτηριασμένη κοινωνία» συνέχισε συμπληρώνοντας πως «καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας, δεν πρόκειται να έρθουν με εσάς στην εξουσία».

«Από τη μία τσέπη παίρνετε 10, για να δώσετε στην άλλη τσέπη 1. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το υπερπλεόνασμα βασίστηκε σε έσοδα από τη μείωση της ανεργίας. Ψέμα. Όλοι ξέρουν ότι χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης και δημιουργούνται θέσεις μερικής απασχόλησης» πρόσθεσε λέγοντας ότι το πλεόνασμα προέκυψε «από τη διευρυμένη στάση πληρωμών. Από την σκόπιμη καθυστέρηση 300.000 κύριων και επικουρικών συντάξεων. Από τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Από την υπό-χρηματοδότηση των δαπανών που είχατε υπολογίσει και δεν πραγματοποιήσατε τελικά».

«Δυο εργαζόμενοι των 500 ευρώ εισφέρουν στα ταμεία όσο ένας εργαζόμενος των 700 ευρώ, για αυτό και τα έσοδα των ταμείων δεν αυξάνονται με βιώσιμο τρόπο αλλά μόνο συγκυριακά. Επιβάλλατε 27 νέους φόρους, 21 μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων, μειώσατε δύο φορές το αφορολόγητο. Κόψατε το ΕΚΑΣ και θα το καταργήσετε τελείως το 2018. Μειώσατε το επίδομα θέρμανσης. Ποιον πλήττουν όλα αυτά; Τους πιο αδύναμους» πρόσθεσε.

Έχουμε σχέδιο και θα το εφαρμόσουμε. Πρώτος άξονας: Θα μειωσουμε τις δαπάνες και τους φόρους και θα προσελκύσουμε επενδύσεις