Με μία τροπολογία που κατατέθηκε εν κρυπτώ από την κυβέρνηση στη Βουλή προβλέπεται η διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως κατήγγειλε στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, η τροπολογία καταργεί πρόστιμα για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν μεγάλες προσαυξήσεις. Ο Γ. Κουτσούκος κάλεσε τον Ευκλείδη Τσακλώτο να αποσύρει την ρύθμιση και να την φέρει στην αρμόδια επιτροπή συνοδευόμενη από αναλυτικό πίνακα με τα πρόσωπα που ευνοούνται από την διαγραφή προστίμων καθώς και με το συνολικό ποσό που διαγράφεται.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμανε «θέλω να αντιληφθεί το Σώμα την μεγάλη παρέμβαση που φέρνει η τροπολογία σε εκκρεμείς υποθέσεις. Σβήνει πρόστιμα. Ο νόμος Παπαδόπουλου είχε προσαυξήσεις ενδεχομένως να έπρεπε να έρθει εξορθολογισμός. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ενημέρωση από την κυβέρνηση και επεξεργασία από την επιτροπή μας».

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι τον ρόλο μας ως μέλη της επιτροπής Οικονομικών στην επεξεργασία των νομοθετημάτων ιδίως εκείνων που έχουν φορολογικές διατάξεις. Σήμερα συζητούμε νομοσχέδιο με 10 άρθρα φορολογικού περιεχομένου. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κατέθεσε στο αυριανό νομοσχέδιο μια σοβαρή τροπολογία που καταργεί τα πρόστιμα και προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος του Αλέκου Παπαδόπουλου του 1997. Η τροπολογία αφορά και εκκρεμείς υποθέσεις που σημαίνει πως έχει αναδρομική ισχύ» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Γ. Κουτσούκος.

«Θεωρώ ότι ο υπουργός πρέπει να αποσύρει την τροπολογία για τυπικούς λόγους ώστε να έρθει και να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή αλλά και για ουσιαστικούς μετά τα όσα διαβάσαμε πρόσφατα για το πρόστιμο στην ΣΕΚΑΠ του Σαββίδη. Να την αποσύρει και να την φέρει στην επιτροπή μας αλλιώς θα υπάρχουν υπόνοιες πως η κυβέρνηση θέλει να μας παρακάμψει για κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο» πρόσθεσε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ κάνοντας υπαινιγμό για τον Ιβάν Σαββίδη.

Ο ίδιος κάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να καταθέσει πίνακα με τα πρόστιμα που αφορά η ρύθμιση και τα πόσα, υπενθυμίζοντας ότι η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είπε ότι τα ληξιπρόθεσμα αφορούν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Απαντώντας ο πρόεδρος της επιτροπής Μάκης Μπαλαούρας τόνισε ότι δεν γνωρίζει τι προβλέπει η τροπολογία, επισημαίνοντας ότι «έγινε μια νομοθετική ρύθμιση πριν από μερικούς μήνες η οποία δεν αφορά μόνο τον Σαββίδη αλλά τους πάντες που είχαν καταλογισμούς τους οποίους ο νέος εργοδότης αγνοούσε».

Η επίμαχη ρύθμιση κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την θεραπεία ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής που ψηφίζεται αύριο.

Στην τοποθέτησή της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου κατ' ουσίαν διευκρίνισε ότι η τροπολογία δεν αφορά στη ΣΕΚΑΠ. 

«Εκείνο που προβλεπόταν για υποθέσεις που εξετάζονται και αφορούν 2014 και πριν ήταν ότι ο πρόσθετος φόρος έφτανε 120%. Τώρα απλώς δεν έχουμε τον πρόσθετο φόρο. Δεν πειράζουμε τις προσαυξήσεις. Απλώς εναρμονίζουμε ό,τι μπήκε από 1/1/2014. Καταλογίζονται πρόστιμα για το ΦΠΑ ή για παρακρατηθέντες φόρους και αναλογικά μπορεί να φτάνει το 50%. Έχουμε πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια.Δίνουμε τώρα τον τρόπο σε όλους αυτούς οι οποίοι προσφεύγουν στα δικαστήρια να έρθουν και να εισπράξουμε χρήματα αντί να χρονοτριβούμε. Το 120% στον πρόσθετο φόρο ήταν ιδιαίτερα υψηλό και σε καιρό κρίσης δεν ερχόταν κανείς να δώσει κάτι τετοιο. Ισχύει και στην Ευρώπη αυτό. Εναρμονίζουμε ό,τι ισχύει σήμερα και για προηγούμενες υποθέσεις» ανέφερε στην τοποθέτησή της η υφυπουργός.

Πάντως, μετά το πέρας της συνεδρίασης μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Γ. Κουτσούκος τόνισε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να πει σε καμία περίπτωση ότι αφορά στη ΣΕΚΑΠ η συγκεκριμένη ρύθμιση. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας χαρακτηριστικά «καμία σχέση με τη ΣΕΚΑΠ, παιδιά».