Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απέσυρε λίγα λεπτά πριν τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας την παράγραφο για το «αυτεπάγγελτο» σε περίπτωση απλής απειλής, αντικαθιστώντας το ως «κατ' έγκληση διωκόμενο αδίκημα», εκτονώνοντας έτσι το κλίμα που επικρατούσε μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Στην τροπολογία παραμένει η αυτόφωρη διαδικασία για όσους:

- Ασκούν βία σε συμβολαιογράφους.

- Παρακωλύουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία.

Από νωρίς το μεσημέρι το κλίμα στην Κ.Ο. ήταν βαρύ και γι' αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Σταύρος Κοντονής έσπευσαν να ενημερώσουν τους βουλευτές που αντιδρούσαν και οι οποίοι ζητούσαν ακόμα και την απόσυρση της τροπολογίας. Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε εκνευρισμός. Αυτήκοοι μάρτυρες άκουσαν τον υπουργό των Οικονομικών να ρωτάει τους περίπου 35 βουλευτές: «Τι δεν καταλαβαίνετε;», χτυπώντας «καμπανάκι» για την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών αν δεν πραγματοποιηθούν οι πλειστηριασμοί.

Αρκετοί βουλευτές μέσα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας επέμειναν ότι από αυτή την ιστορία ωφελημένα θα βγουν τα κόμματα που βρίσκονται αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Θα αναστήσουμε από το πουθενά πολιτικά τον Λαφαζάνη και την Πλεύυση Ελευθερίας» έλεγαν οι περισσότεροι βουλευτές, ενώ παράλληλα εξέφραζαν τον φόβο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατηγορηθεί ότι «ποινικοποιεί» τα κινήματα.

Το γεγονός ακόμα ότι έξω από τη Βουλή διαδήλωναν τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προβλημάτισε ακόμα περισσότερο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έβλεπαν πως ενδεχόμενη συμπόρευση με τη ΛΑΕ και την Πλεύση Ελευθερίας θα πιέσει ακόμα πιο πολύ το ριζοσπαστικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι τώρα είναι απογοητευμένο από τις μνημονιακές επιλογές του Μαξίμου.

Μετά την πρώτη ώρα του «μασάζ» πάντως οι αντιδράσεις αμβλύνθηκαν, ενώ υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι από τη νέα χρονιά θα μπουν στο τραπέζι νομοθετικές παρεμβάσεις για τη θωράκιση της πρώτης λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Απόντες από τη διαδικασία ήταν έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ωστόσο δήλωσαν πως αν παραβρίσκονταν στην διαδικασία θα υπερψήφιζαν τη ρύθμιση. Πρόκειται για τους Αντώνη Μπαλωμενάκη, Νίκο Μανιό, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Γιώργο Τζιμάνη, Αναστάσιο Κουράκη και Μουσταφά Μουσταφά, ενώ ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης απουσίαζε χωρίς δικαιολογία.