Μία ακόμη εκδοτική προσπάθεια για την πολιτική της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή να αποφύγει την κρίση χρέους βγήκε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου. Το νέο του βιβλίο με τίτλο «8 μήνες», που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, είχε στόχο να αποδείξει ότι σε εκείνο το διάστημα έγινε προσπάθεια να μη μετατραπεί η κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού.

Στις σελίδες του βιβλίου του ο Γ. Παπαθανασίου τονίζει για μία ακόμα φορά, θέλοντας έτσι να «καθαρίσει» ακόμα περισσότερο την υστεροφημία της κυβέρνησης Καραμανλή, ότι, εάν οι πολιτικές δυνάμεις είχαν κρατήσει πιο υπεύθυνη στάση, η χώρα δεν θα είχε φτάσει στα μνημόνια. Πρόκειται για τη δεύτερη σχετική προσπάθεια του υπουργού. Η πρώτη ήταν τον Νοέμβριο του 2010 με το βιβλίο «Με τη γλώσσα των αριθμών, η αλήθεια για την οικονομία», που έδινε απαντήσεις στις κατηγορίες εκείνης της εποχής ότι ο Κ. Καραμανλής «απέδρασε» διά των εκλογών.

«Η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας χωρίς τα περιθώρια που είχαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες για δημοσιονομική χαλάρωση» είπε ο συγγραφέας αναλύοντας τη νέα του εκδοτική προσπάθεια και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έλεγε την αλήθεια, λάμβανε περιοριστικά μέτρα, αναζητούσε την εθνική συνεννόηση, την ίδια ώρα που οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις μάς ζητούσαν να κάνουμε παροχές και η πλειοψηφία των ΜΜΕ μας καλούσαν να δώσουμε εξηγήσεις για δήθεν σκάνδαλα».

Στην παρουσίαση του βιβλίου συγκεντρώθηκε πλήθος στελεχών της ΝΔ, κυρίως κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή. Μεταξύ άλλων οι Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μαριέττα Γιαννάκου, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Βαγγέλης Αντώναρος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Βλάχος, Πέτρος Δούκας, Λευτέρης Ζαγορίτης, Γιάνης Ανδριανός, Χρήστος Φώλιας, Ζέτα Μακρή, Βύρων Πολύδωρας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Το «παρών» έδωσε ακόμα ο πρώην πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος, ο Β. Μεΐμαράκης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο γραμματέας Λευτέρης Αυγενάκης, ο τομεάρχης Οικονομικών της Χρήστος Σταϊκούρας, ο Μ. Βορίδης κ.ά.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 22/12/2017