Σοβαρές αιχµές σε βάρος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου για την εκτόξευση του ελλείµµατος στο δυσθεώρητο 15,1%, το οποίο ενοχοποιείται για τον αποκλεισµό της χώρας από τις αγορές και την υπαγωγή της στο μνηµόνιο, το 2010, αφήνει ο υπουργός Οικονοµικών του Κώστα Καραµανλή Γιάννης Παπαθανασίου στο βιβλίο του «8 µήνες», που κυκλοφόρησε την προηγούµενη εβδοµάδα.

Ο ίδιος για πρώτη φορά αναφέρεται τόσο αναλυτικά στην τελευταία περίοδο της κυβέρνησης Καραµανλή, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο κριτικής για το κατά πόσο πήρε εγκαίρως µέτρα, ενώ απαντά και στο εάν ο τότε πρωθυπουργός επέλεξε να «δραπετεύσει» µέσα από τις εκλογές, για να µην του «σκάσει» η χώρα στα χέρια.

«Εγώ δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι το έλλειµµα του 2009 δεν διαµορφώθηκε στο 12,7% του ΑΕΠ και, τελικά, µετά τις αναθεωρήσεις που ακολούθησαν, στο 15,1%», γράφει ο Γιάννης Παπαθανασίου. «Είπα ότι έφτασε εκεί, γιατί εκεί το πήγε η κυβέρνηση Παπανδρέου, φουσκώνοντας τις δαπάνες στο τέλος της χρονιάς και µεταθέτοντας έσοδα για την επόµενη, µε µικροκοµµατικά (στην καλύτερη περίπτωση) κίνητρα».

Θεωρεί ότι το ύψος του ελλείµµατος «ήταν προαποφασισµένο», µια «συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου», µε στόχο να κατηγορήσει τη Ν∆ για παράδοση «καµένης γης». «Τελικά, εστιάζοντας στο πώς θα πλήξουν τη Ν∆, έπληξαν βαριά τη χώρα, οδηγώντας τη στο ∆ΝΤ», επισηµαίνει.

Το βιβλίο αποτελεί µαρτυρική κατάθεση στη λογική της δικαίωσης του Κώστα Καραµανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν παρών στην παρουσίαση που έγινε την Τετάρτη από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ήταν εκεί επίσης ο πρώην πρόεδρος της Ν∆ Β. Μεϊµαράκης, οι αντιπρόεδροι της Ν∆ Κ. Χατζηδάκης και Α. Γεωργιάδης, αλλά και πρώην υπουργοί της Ν∆ όπως ο Ν. ∆ένδιας και ο Μ. Βορίδης. Απαντώντας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέβασε µια οργισµένη ανάρτηση µε τη φράση «Ντροπή σας, κ. Παπαθανασίου». Τον κατηγόρησε ότι έκανε το άσπρο µαύρο.

Το βιβλίο «8 µήνες» ανάβει φωτιές και στο Κίνηµα Αλλαγής της Φώφης Γεννηµατά, στο οποίο συµµετέχει ο Γιώργος Παπανδρέου, κάτι που δείχνει ότι το ενδεχόµενο µιας µετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας µε τη Ν∆ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα περάσει µέσα από συµπληγάδες.

Ο κ. Παπαθανασίου αναφέρεται και στις συζητήσεις που γίνονταν στις αρχές του 2009, ότι η Ελλάδα δεν θα µπορούσε να αντλήσει δανεισµό από τις αγορές και θα υποχρεωνόταν να προσφύγει στο ∆ΝΤ. Αποκαλύπτει ότι όταν ο Γερµανός πρώην υπουργός Οικονοµικών Πέερ Στάινµπρουκ ζήτησε να δηµιουργηθεί ένα working group για να συζητηθεί αυτό το ενδεχόµενο, ο ίδιος του απάντησε ότι θα το δεχόταν, «αλλά µε την προϋπόθεση να γίνουν άλλα δύο working group: ένα για το θέµα της έκθεσης των γερµανικών και των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών σε τοξικά προϊόντα και ένα ακόµα για το θέµα των µαζικών απολύσεων στις οποίες προέβαιναν µεγάλες γερµανικές και λοιπές ευρωπαϊκές εταιρείες».

«Ο Γερµανός συνάδελφός µου αιφνιδιάστηκε και έδειξε ενοχληµένος», γράφει. «∆ηµιουργήθηκε έντονος θόρυβος µεταξύ και των υπόλοιπων υπουργών. Την αποκατάσταση της τάξης ανέλαβε ο Γιούνκερ. Πήρε τον λόγο και, κοιτάζοντας επίµονα τον Γερµανό υπουργό, δήλωσε αυστηρά "The matter has never been discussed" (µτφ: το θέµα δεν συζητήθηκε ποτέ)».

«Η δηµιουργία και της παραµικρής αµφιβολίας θα προκαλούσε την ανησυχία και την τιµωρία των αγορών», τονίζει. «Αυτό ακριβώς που συνέβη αργότερα, µε ευθύνη του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Παπακωνσταντίνου, και οδήγησε στην κρίση δανεισµού».

Διόγκωση κατά 10 δισ. ευρώ

Ο υπουργός του Κ. Καραµανλή κατηγορεί την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι φούσκωσε κατά 10 δισ. ευρώ το έλλειµµα. Συγκεκριµένα:

- Το τελευταίο τρίµηνο του 2009 προχώρησε σε βεβαιώσεις και επιστροφές φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, τις πάγωσε.

- Τις τελευταίες ηµέρες του έτους πλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ για χρέη των νοσοκοµείων. Χωρίς όµως να κάνει την αναγκαία διαπραγµάτευση µε τους προµηθευτές, για να περιορίσει την οφειλή.

- Αύξησε τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράµµατα κατά 0,7 δισ. ευρώ.

- ∆απάνησε 0,5 δισ. ευρώ για την πρώτη δόση του επιδόµατος αλληλεγγύης. Και για να έχει διπλό κοµµατικό όφελος, δηλαδή περισσότερες δαπάνες το 2009 και µεγαλύτερα έσοδα το 2010, έβαλε στον προϋπολογισµό του 2010 τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων, που δήθεν θα χρηµατοδοτούσε το επίδοµα. «Αν η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν προχωρούσε στις παραπάνω κινήσεις, το έλλειµµα θα ήταν κατά 10 δισ. ευρώ µικρότερο», τονίζει ο κ. Παπαθανασίου. «Και µάλιστα χωρίς να απαιτηθεί κανένα νέο µέτρο».

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».