Ξεκίνησε η «μάχη» κατά της αξιολόγησης στο Δημόσιο, καθώς χθες η ΑΔΕΔΥ κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης για την προκήρυξη πλήρωσης θέσεων ευθύνης στα υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ψηφιακής Πολιτικής.

Η ΑΔΕΔΥ στην αίτηση ακύρωσης επισημαίνει ότι οι επικείμενες «κρίσεις» στο Δημόσιο που προωθεί η κυβέρνηση είναι νομικά αβάσιμες, καθώς δεν έχει γίνει σωστή αξιολόγηση των υπαλλήλων. Ειδικότερα επισημαίνει ότι το σύστημα αξιολόγησης που υλοποιεί από το 2016 η κυβέρνηση στερείται αντικειμενικότητας, ενώ υπογραμμίζει ότι στο μεσοδιάστημα το όλο μέτρο δεν προχώρησε λόγω της αποχής που είχε κηρύξει το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο.

Σε ό,τι αφορά την όλη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη των επιτελικών στελεχών, η αίτηση ακύρωσης επισημαίνει ότι, επειδή δεν έχει γίνει σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση των υπαλλήλων, δεν εφαρμόζεται η συνταγματική επιταγή της ισότητας μεταξύ των υποψηφίων επειδή τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση με τροπολογία της απέκλεισε από τις «κρίσεις» τους εργαζόμενους που μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης λόγω του ότι εφάρμοσαν την εντολή του συνδικαλιστικού φορέα τους.

Επιπλέον η ΑΔΕΔΥ επικαλείται τον Κοινωνικό Χάρτη των Θεμελιωδών Κοινωνικών Δικαιωμάτων των Εργαζομένων που ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από το 1989, βάσει του οποίου, με την επίμαχη τροπολογία, η κυβέρνηση στέρησε εκβιαστικά από πολλούς εργαζόμενους το δικαίωμα να απεργήσουν απέχοντας από τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Τέλος, στην αίτησή της προς το ΣτΕ η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι αν προχωρήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την κάλυψη θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο, υπό την παρούσα κατάσταση, κινδυνεύουν με ακύρωση, αφού θα προσφύγουν οι αποτυχόντες του διαγωνισμού λόγω του διάτρητου της κείμενης νομοθεσίας.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γιώργο Μανουσακάκη, 22/12/2017