Η υψηλή φορολόγηση ήταν πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, παραδέχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «European Business Review» (EBR), με αφορμή τα 20 χρόνια κυκλοφορίας του.

Ο ίδιος αναφέρεται με αισιοδοξία στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και υπερασπίζεται την πολιτική του για την υπερφορολόγηση, αιτιολογώντας μάλιστα τη συγκεκριμένη κεντρική κυβερνητική απόφαση υπό το βάρος των συνθηκών λόγω της κρίσης. Δεν σταματά όμως εκεί, καθώς, όπως εξηγεί στη συνέχεια του σκεπτικού που αναπτύσσει στο άρθρο του, ήταν και αποτέλεσμα της πίεσης από τους δανειστές για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμη προβλήματα και δυσκολίες και καλούμαστε να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες. Ενα από αυτά τα προβλήματα είναι η υψηλή φορολόγηση». Οπως εξήγησε στη συνέχεια του άρθρου του, «είναι μια πολύ δύσκολη πολιτική απόφαση, υπό την πίεση των έκτακτων συνθηκών στις οποίες βρέθηκε η χώρα και την πίεση των πιστωτών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στην κρίση. Ωστόσο η πεποίθησή μας όταν λάβαμε αυτή την πολιτική απόφαση ήταν και συνεχίζει να είναι ότι αυτές οι συνθήκες δεν μπορεί να είναι μόνιμες, αλλά προσωρινές».

Τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας το 2014, στην ομιλία του στη ΔΕΘ;

Εκεί έλεγε ότι «η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη και η βεβαίωση υπερβολικά αυξημένων φόρων στο τμήμα εκείνων των φορολογουμένων που αντικειμενικά ή από θέση δεν φοροδιαφεύγουν παγίδευσε το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών σε μια κατάσταση που απειλεί άμεσα την επαγγελματική τους υπόσταση, την οποιαδήποτε ατομική τους περιουσία, ακόμη και την ίδια τη βιολογική τους ύπαρξη, όπως αποδεικνύει ο πρωτοφανής αριθμός των αυτοκτονιών».

Ο κ. Τσίπρας στο άρθρο του επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται για πρώτη φορά τα τελευταία τρία συνεχή τρίμηνα, κάτι που έχει να συμβεί από το 2006, και ακόμα ότι «η έξοδος από την κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των φορολογικών συντελεστών».

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 22/12/2017