Το στοίχηµα της βελτίωσης των προβληµατικών οικονοµικών της Νέας ∆ηµοκρατίας φαίνεται να κερδίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς, σύµφωνα µε τα στοιχεία που δηµοσιεύονται και στην επίσηµη ιστοσελίδα του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, όπου ήδη κοινοποιούνται όλα τα «γαλάζια» οικονοµικά στοιχεία, το λειτουργικό κόστος της Πειραιώς έχει µειωθεί κατά 74,4%.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη ηµέρα της εκλογής του στην ηγεσία του κόµµατος είχε διατυπώσει την πρόθεσή του για εξυγίανση των βεβαρηµένων οικονοµικών, πράγµα που αποτελούσε επί πολλά χρόνια το βασικό «αγκάθι» στη λειτουργία της κεντροδεξιάς παράταξης, ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης, οπότε γινόταν όλο και έντονο.

Σε ειδική εκδήλωση, µάλιστα, που είχε πραγµατοποιήσει, µε σκοπό να γίνει γνωστό το σχέδιό του για το «νοικοκύρεµα» του κόµµατος, είχε τονίσει πως αυτό θα στηριχθεί σε τρεις βασικές αρχές: τη διαφάνεια, τον σεβασµό στον φορολογούµενο και την οικονοµική αυτοτέλεια µέσω της ιδιωτικής χρηµατοδότησης.

Τα πρώτα στοιχεία για την εφαρµογή και την εξέλιξη του προγράµµατος κρίνονται ικανοποιητικά από το επιτελείο της Πειραιώς, που επικεντρώνει το ενδιαφέρον στα έσοδα και στα λειτουργικά έξοδα, από τα οποία προκύπτει και ο αρχικός θετικός απολογισµός, όπως αναφέρουν στελέχη του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Σηµαντική µείωση των λειτουργικών εξόδων της Νέας ∆ηµοκρατίας επιτεύχθηκε µε τη µετεγκατάσταση όλων των γραφειακών χώρων του κόµµατος (µείωση ενοικίων), δηλαδή των κεντρικών γραφείων, των γραφείων της ∆ιοικούσας Θεσσαλονίκης και της ΟΝΝΕ∆, καθώς και µε τη δραστική µείωση των µηνιαίων λογαριασµών σε Οργανισµούς Κοινής Ωφέλειας. Ο αρχικός στόχος ήταν ο περιορισµός του λειτουργικού κόστους εντός 24 µηνών, από 8,2 εκατ. ευρώ σε 2,4 εκατ. ευρώ, και, σύµφωνα µε την έκθεση των οικονοµικών πεπραγµένων της Ν.∆., για το έτος 2016 επιτεύχθηκε µείωση 63%.

24 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ

Σύµφωνα µε όσα είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, το κόµµα πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά µε πόρους που θα λαµβάνει από ιδιωτική χρηµατοδότηση. Στην κατεύθυνση αυτή, η κάρτα µέλους φαίνεται ότι αποτέλεσε την υλοποίηση του µηνύµατος της χρηµατοδότησης µε διαφάνεια από τα µέλη του κόµµατος.

Τα έσοδα από την κάρτα αυτή δείχνουν προϋπολογιστικά ότι από το τέλος του 2017 και µετά θα αποτελούν τον βασικό πυλώνα της ιδιωτικής χρηµατοδότησης του κόµµατος. Συνολικά, βάσει του δηµοσιευµένου ισολογισµού για το 2016, η Ν.∆. εµφάνισε πλεονασµατικό λειτουργικό αποτέλεσµα ύψους 2 εκατ. ευρώ, έναντι ελλειµµατικού αποτελέσµατος 2 εκατ. ευρώ το 2015.

Από τα στοιχεία του επιτελείου της Πειραιώς, για το έτος 2017, εξετάζοντας την προϋπολογιζόµενη πορεία των οικονοµικών του κόµµατος, όπως προκύπτει από τα αποτελέσµατα του εννεαµήνου, διαπιστώνεται η επιτυχής εξέλιξη του προγράµµατος εξυγίανσης, µε το λειτουργικό πλεόνασµα να παγιώνεται.

Ο αρχικός 24µηνος στόχος που είχε τεθεί από την ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας, δηλαδή η µείωση του λειτουργικού κόστους σε ετήσια βάση από 8,2 εκατ. ευρώ σε 2,4 εκατ. ευρώ, έχει επιτευχθεί εντός διαστήµατος 17 µηνών και η κάρτα µέλους αποτελεί πλέον τη «ραχοκοκκαλιά» της ιδιωτικής χρηµατοδότησης, καθώς αντιστοιχεί στο µεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του κόµµατος. Συνολικά, από την πρώτη ηµέρα εφαρµογής του προγράµµατος εξυγίανσης µέχρι και τον Σεπτέµβριο του 2017 το ετήσιο κόστος λειτουργίας του κόµµατος φαίνεται να έχει µειωθεί κατά 74,4%.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι µε το «νοικοκύρεµα στο κόµµα» ασχολείται ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.∆. Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αυστηρή συνέχιση του προγράµµατος, ενώ τονίζει στους συνεργάτες του ότι είναι ακόµα στην αρχή και ότι υπάρχει µεγάλο περιθώριο βελτίωσης.