Ξεκάθαρο µήνυµα συσπείρωσης του συνόλου της «γαλάζιας» παράταξης και στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη έστειλε ο Κώστας Καραµανλής µε τη δήλωση στην οποία προχώρησε κατά την είσοδό του στον χώρο του Metropolitan Expo, όπου πραγµατοποιήθηκε το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Ν.∆. το περασµένο Σαββατοκύριακο.

Επρόκειτο για µια πρωτοβουλία µε ιδιαίτερη σηµειολογική σηµασία, η οποία αποκτά ακόµα µεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός έσπασε τη σιωπή του σε µια κοµµατική εκδήλωση ή οποιουδήποτε είδους πολιτική περίσταση (µε εξαίρεση την παρέµβασή του υπέρ του «ΝΑΙ» στο δηµοψήφισµα του 2015) µετά την παραίτησή του από την ηγεσία του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, το 2009. Απευθυνόµενος στο θυµικό τόσο του στελεχιακού δυναµικού όσο και της βάσης της Ν.∆., ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οπως πολλές φορές στην ιστορία της, η παράταξή µας θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα του αύριο. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή. Και αυτό είναι στο χέρι όλων µας».

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Φυσικά, η χρονική επιλογή της συγκεκριµένης τοποθέτησης Καραµανλή δεν ήταν τυχαία. Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε την κορυφαία εσωκοµµατική διαδικασία για να βάλει τέλος όχι µόνο στα σενάρια περί ψυχικής του απόστασης µε την Πειραιώς, αλλά και στις διαρροές όλων αυτών των χρόνων για... θετική διάθεση της Παναγή Κυριακού έναντι ορισµένων κινήσεων και αποφάσεων της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Με τον τρόπο αυτό, ήλθε ο ίδιος να επιβεβαιώσει όλα όσα ακούγονταν τους τελευταίους µήνες σχετικά µε τις απόψεις που διατύπωνε στις... περιβόητες συναντήσεις του µε «γαλάζια» στελέχη όλων των βαθµίδων, όπου και υπερθεµάτιζε στην ανάγκη επαναφοράς της Ν.∆. σε τροχιά εξουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι της δήλωσης Καραµανλή είχε προηγηθεί το άτυπο moratorium της -έστω και προσεκτικήςκριτικής που ασκούσαν κάποια από τα µέλη του λεγόµενου «καραµανλικού» µπλοκ για κεντρικές παραµέτρους της στρατηγικής της Πειραιώς, καθώς και τα διαδοχικά γεύµατα του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µε τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και τον πρώην πρόεδρο της Ν.∆. Βαγγέλη Μεϊµαράκη, που, ως γνωστόν, είχε στηριχθεί από σύσσωµο τον «καραµανλικό» πυρήνα στην κούρσα διαδοχής του 2016.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και των επιτελών του για την ανάδειξη της ενότητας εντάσσονται η κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε µε τον ακραιφνή «καραµανλικό» Γιώργο Βλάχο πριν από µερικές ηµέρες και η προσέγγιση της Πειραιώς µε τον επίσης τακτικό συνοµιλητή του Κώστα Καραµανλή, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Ωστόσο, πέραν του στοιχείου της επισήµανσης της κοµµατικής συνοχής, το σπάσιµο της σιωπής του Κώστα Καραµανλή ήρθε να επαναφέρει δυναµικά τα σενάρια αναφορικά µε το πολιτικό του µέλλον. Βλέπετε, δεν ήταν δυνατόν να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι, αναφερόµενος στις προκλήσεις που θα αντιµετωπίσει µια µελλοντική κυβέρνηση της Ν.∆., τοποθέτησε στην πρώτη θέση το ζήτηµα της συνταγµατικής αναθεώρησης. Ως εκ τούτου, δηµιούργησε ουκ ολίγους συνειρµούς µε φόντο το έντονα φηµολογούµενο ενδιαφέρον του για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας το 2020, και µάλιστα αφού θα έχει µεσολαβήσει η αλλαγή των προβλέψεων του Συντάγµατος σε ό,τι αφορά την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

«Ο Καραµανλής θα ενδιαφερόταν για την προοπτική της Ηρώδου Αττικού, µόνο αν τον έστελνε εκεί ο λαός», επαναλαµβάνουν σε κάθε ευκαιρία οι συχνοί επισκέπτες της Παναγή Κυριακού. Οι ίδιοι κύκλοι επισηµαίνουν ότι, ανεξάρτητα από τον συγκεκριµένο παράγοντα, είναι προφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός επί της ουσίας τέθηκε από το περασµένο Σάββατο στη διάθεση των γεγονότων. «Αν υπήρχε κάποιος που θα µπορούσε να προταθεί για Πρόεδρος από µια κυβέρνηση Ν.∆. και να έχει συµβολικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα δέσµευαν ακόµα και τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κοινωνίας, αυτός θα ήταν σίγουρα ο Καραµανλής», λένε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, τον δρόµο για µια τέτοια προοπτική άνοιξε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης µέσω της σαφούς αναφοράς του στο σχέδιο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για την αναθεώρηση του Συντάγµατος, κλείνοντας το µάτι προς πάσα κατεύθυνση. «Είµαστε έτοιµοι να δώσουµε ένα νέο Σύνταγµα στη χώρα, που θα διασφαλίζει τη λειτουργία του πολιτεύµατος», επεσήµανε µεταξύ άλλων.

Ενα επίσης σηµαντικό στοιχείο στη σχετική εξίσωση συνιστά το αποτέλεσµα της ψηφοφορίας των συνέδρων όσον αφορά την εκλογή Πτ∆. Με ποσοστό 81,5% υπερψηφίστηκε η πρόταση για προσφυγή στη λαϊκή ετυµηγορία, αν η Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει ανώτατο άρχοντα.