Σ ε νέες διαστάσεις τοποθετεί η Ν.∆. την αντιπολιτευτική της τακτική έναντι της σκοτεινής υπόθεσης πώλησης βληµάτων στη Σαουδική Αραβία από το υπουργείο Αµυνας. Προχωρώντας ένα βήµα παραπέρα, η Πειραιώς καταθέτει τις αµέσως επόµενες ηµέρες µηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο, προκειµένου να διερευνηθεί σε βάθος το θέµα των εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή ο Πάνος Καµµένος, στην προσπάθειά του να επιβεβαιώσει ότι ο περιβόητος µεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος ήταν επίσηµος πληρεξούσιος του Ριάντ για τη σύναψη διακρατικής σύµβασης µε την Αθήνα και κάτοχος πιστοποιητικού τελικού χρήστη

Πρόκειται επί της ουσίας για τα στοιχεία που είχαν παρουσιάσει στις 30 Νοεµβρίου σε συνέντευξη Τύπου ο τοµεάρχης Εσωτερικών της Ν.∆., Μάκης Βορίδης, και ο τοµεάρχης ∆ικαιοσύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι τα επίµαχα έγγραφα ήταν αµφιβόλου γνησιότητας και προέλευσης. Υπενθυµίζεται ότι οι δύο «γαλάζιοι» βουλευτές είχαν κάνει λόγο για παράβαση του νόµου από την πλευρά του υπουργού Αµυνας, ο οποίος επιχείρησε να παραπλανήσει επανειληµµένως το Κοινοβούλιο, λέγοντας «ψέµατα και καταθέτοντας ψευτοέγγραφα».

Αφενός ξεκαθάρισαν ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος ήταν πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας για τη σύναψη της συµφωνίας, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., καθώς επ’ ουδενί υπήρχε κάποιο σοβαρό έγγραφο που να το αποδεικνύει. Συγκεκριµένα, η δήθεν εξουσιοδότηση η οποία παρουσιάστηκε από τον συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα και υπογράφεται από χαµηλόβαθµο αξιωµατικό της Πολεµικής Αεροπορίας των Σαουδαράβων αφορά παροχή δυνατότητας διαπραγµάτευσης και όχι υπογραφής τελικής σύµβασης, καθώς, ως γνωστόν, οι διακρατικές συµβάσεις ολοκληρώνονται από τους επίσηµους παράγοντες των εµπλεκόµενων κρατών.

ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Eχει δε σηµασία ότι το έγγραφο έχει ηµεροµηνία Μαΐου του 2016, ενώ η υπογραφή της δήθεν διακρατικής συµφωνίας έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2017. Ταυτόχρονα, στην εξουσιοδότηση την οποία επικαλείται ο ΥΠΕΘΑ δεν αναφέρονται σε κανένα σηµείο η ποσότητα και το υλικό για το οποίο θα έπρεπε να διαπραγµατευτεί ο Βασίλης Παπαδόπουλος. Oπως τόνισε επανειληµµένως εξάλλου και ο βουλευτής της ∆Η.ΣΥ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής, οι διακρατικές συµφωνίες υπογράφονται διεθνώς από τα υπουργεία Εξωτερικών, κάτι που δεν προκύπτει πουθενά στην επίµαχη υπόθεση. Αφετέρου, σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό τελικού χρήστη, δεν υφίσταται πουθενά επίσηµη σφραγίδα του κράτους της Σαουδικής Αραβίας ή, έστω, αναφορά σε κάποιον επίσηµο φορέα. Την ίδια ώρα, το όνοµα που επικυρώνεται από το γνήσιο της υπογραφής είναι Abdullah Saud Al Alyani και είναι διαφορετικό από αυτό που υπογράφει το πιστοποιητικό τελικού χρήστη (Yahya Abdullah Al-Aseeri).

Πέραν της παραµέτρου αυτής, τίθεται το προφανές ερώτηµα κατά πόσο ένας χαµηλόβαθµος αξιωµατικός της Πολεµικής Αεροπορίας µπορεί να χορηγεί εξουσιοδότηση για µια διακρατική συµφωνία που αφορά µάλιστα και όπλα και εκρηκτικά του Στρατού Ξηράς, αλλά και µε ποια λογική µια µουσουλµανική χώρα θα υποδείκνυε ποτέ ως εκπρόσωπό της τον ιδιοκτήτη µιας εταιρείας µε έδρα µια περιοχή του Νοµού Κιλκίς.
Ακόµη ένα περίεργο σηµείο έχει να κάνει µε την ηµεροµηνία έκδοσης του πιστοποιητικού, η οποία είναι η 27η Νοεµβρίου του 2016, ενώ η διαπραγµάτευση για τη σύναψη της σύµβασης ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 και τελείωσε το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Πώς είναι δυνατόν να υπήρχε τέτοιου είδους πιστοποιητικό πριν από τη σύναψη της συµφωνίας;

Επιπλέον, στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως η εξαγωγή προς τη Σαουδική Αραβία θα αφορούσε 300.000 βλήµατα και 3.000 βόµβες ΜΚ83. Πώς εξηγείται αυτό από τη στιγµή που άπαντες παραδέχονται ότι η συµφωνία αφορούσε αποκλειστικά τα βλήµατα; Τέλος, για ποιον λόγο δεν αναγράφεται ούτε ο αριθµός της σύµβασης ούτε η τιµή πώλησης; Την ίδια ώρα, στη Ν.∆. είναι αποφασισµένοι να πιέσουν µέχρις εσχάτων για την παρουσία του υπουργού Αµυνας, αλλά και του ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής. Στην Πειραιώς θεωρούν πως, χάριν του δικαιώµατος της µειοψηφίας, θα καταστούν εφικτές η εµφάνιση των δύο υπουργών στην επιτροπή και η παροχή εξηγήσεων. Στην Πειραιώς τέλος στιγµάτισαν έντονα τη συµπεριφορά της προέδρου, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία µε «γραφειοκρατικά τερτίπια ανέδειξε σε όλο της το µεγαλείο την επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης από την κυβέρνηση».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά, 22/12/2017