Στριμωγμένη βρίσκεται η κυβέρνηση από τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στο Σκοπιανό μετά τη θέση που εξέφρασε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος, όπου σταθεί και όπου βρεθεί διατυμπανίζει, πως δεν θα ψηφίσει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ, ζητώντας ταυτόχρονα τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, το ζήτημα έχει ήδη προκαλέσει νέα πολιτική αντιπαράθεση, με εκατέρωθεν βολές να εξαπολύονται από κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία έχει έχει σηκώσει τους τόνους το τελευταίο διάστημα, εκμεταλλευόμενο τη διαφωνία που υπάρχει εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Πρώτος τον τόνο έδωσε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνέντευξη του «Στο Βήμα» ξεκαθάρισε ότι αν η διαφωνία αυτή συνεχιστεί θα θέσει θέμα δεδηλωμένης.

«Περιμένουμε να τοποθετηθεί επιτέλους ο κ. Τσίπρας για το θέμα αυτό, αντί να ασχολείται με τον κ. Καμμένο μόνο για να τον καλύψει για τα σκάνδαλά του. Με απλά λόγια, αν δε μπορούν να συμφωνήσουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, ας παραιτηθούν» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αυστηρό μήνυμα της Ντόρας στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Στο ίδιο κλίμα και η Ντόρα Μπακογιάννη που έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για το ζήτημα του Σκοπιανού, κάνοντας σαφές ότι ακόμα και αν συμφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει «όχι», εφόσον υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων σε ένα εθνικό θέμα.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα «αν φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση ένα πλαίσιο συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων με το οποίο συμφωνεί η ΝΔ αλλά ο Πάνος Καμμένος διαφωνεί. Θα ψηφίσετε αυτή την πρόταση ή θα προτιμήσετε να ρίξετε την κυβέρνηση;», η ίδια απάντησε:

Ζήτημα δεδηλωμένης εάν δεν τα βρουν ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τα Σκόπια

 Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία επανήλθε στο ζήτημα και δια μέσου της εκπροσώπου της, Μαρίας Σπυράκη θέτει θέμα δεδηλωμένης σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία στάση στο ζήτημα της πΓΔΜ , θέτοντας ως προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για το ζήτημα την ύπαρξη επίσημης κυβερνητικής θέσης.

«Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη. Όμως, για να τοποθετηθεί η κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθεί στη βάση της εμπιστοσύνης που έχει από τη Βουλή. Αυτή η κυβέρνηση υπάρχει γιατί έχει την εμπιστοσύνη των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Δεν μπορεί ο ένας εταίρος να έχει μία θέση και ο άλλος εταίρος άλλη θέση. Αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει μία και ενιαία θέση, τότε υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης και τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση» τόνισε η κυρία Σπυράκη.

Λοβέρδος: Πρωτοφανές μία χώρα να έχει δύο γραμμές στο θέμα των Σκοπίων

Πυρά κατά της κυβέρνησης  εξαπέλυσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, την οποία κατηγορεί ότι έχει δύο γραμμές. 

«Μία γραμμή έχει η χώρα για το “Σκοπιανό”, δύο έχει η Κυβέρνηση», ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το Ποτάμι: «Περιμένουμε ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για το όνομα της ΠΓΔΜ»

Με ανακοίνωση σε σκληρό ύφος, το Ποτάμι ζητά από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση της για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Το κόμμα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη διαφορετική στάση που κρατάει στο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ και απαιτεί να υπάρξει σύντομα μια ξεκάθαρη επίσημη τοποθέτηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό για την υπόθεση.

Τονίζει συγκεκριμένα πως κάποια στιγμή θα πρέπει να ενημερώσουν αν ισχύει αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο ακροδεξιός -όπως τον χαρακτηρίζει- εταίρος της κυβέρνησης, εννοώντας τον κ. Καμμένο.

Λεβέντης: Δεν αποδεχόμαστε ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Β. Λεβέντης ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία και συμπλήρωσε: «φαίνεται πως ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα δώσουν το όνομα, οι ΑΝΕΛ θα φωνάζουν αλλά θα λείπουν από την ολομέλεια και νομίζουν ότι όλα θα πάνε καλά. Τα τρία κόμματα που προανέφερα ήδη έχουν δεχτεί την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και θα προσπαθήσουν να το περάσουν και στο λαό».