Μεγάλος σεισμός και στα Σκόπια για την ονομασία
Έτοιμη για συμβιβασμό η κυβέρνηση Ζάεφ.
Αναταράξεις προκαλούν στα Σκόπια οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία του κρατιδίου, με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να αντιμετωπίζει την πρώτη σοβαρή κρίση, η οποία όμως σχετίζεται με ευρύτερα θέματα που έχουν να κάνουν και με τις σχέσεις του σλαβικού με το αλβανικό στοιχείο. Η «Συμμαχία των Αλβανών», το μικρότερο από τα δύο συγκυβερνώντα με τους σοσιαλιστές κόμματα, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.
О ηγέτης του αλβανικού κόμματος Ζιγιαντίν Σέλα ανέφερε τους λόγους της αποχώρησης, κατηγορώντας τον Ζάεφ και το έτερο αλβανικό κόμμα, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκυβερνούσε και με το VMRO/DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. «Είναι προφανές ότι όλα αυτά προκύπτουν λόγω των πιέσεων που ασκεί ο Αλί Αχμέτι, ο οποίος ακολουθεί την ίδια αρχή διακυβέρνησης και συνασπισμού όπως όταν ήταν πρωθυπουργός ο Γκρούεφσκι. Ένας άλλος λόγος είναι ο νόμος για τις γλώσσες, ο οποίος έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη κοινοβουλευτικής συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο στα τέλη Ιανουαρίου». Οι αναπληρωτές υπουργοί από τη Συμμαχία των Αλβανών Αρτα Τότσι, υφυπουργός Εξωτερικών, και Ρέμζι Μεμέτι, υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.
Στο θέμα της ονομασίας η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων εμφανίζεται αδιάλλακτη, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τους χειρισμούς του Ζάεφ. Η Ιερά Σύνοδος της σκοπιανής Εκκλησίας ζήτησε από την κυβέρνηση «να μην αλλάξει το όνομα του κράτους, να διαφυλάξει τη συνοχή, τη συνταγματική τάξη και τη "μακεδονική" γλώσσα». Ο αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης, εντωμεταξύ, δήλωσε ότι «κατά τη γνώμη του» τα «Βόρεια, Άνω ή Νέα είναι αποδεκτοί προσδιορισμοί», ότι «το ζήτημα της ονομασίας πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί με εκατέρωθεν συμβιβασμούς» και ότι «οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν εάν θα είναι Βόρεια, Άνω ή Νέα "Μακεδονία"». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η "μακεδονική" ταυτότητα και η γλώσσα είναι η κόκκινη γραμμή πέρα από την οποία δεν θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις».
Αντιδράσεις
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις και τις κατηγορίες για μυστική διπλωματία, υποστήριξε ότι οι συνομιλίες για το όνομα «δεν έχουν υπεισέλθει ακόμα στην ουσία, οπωσδήποτε όμως υπάρχει δέσμευση για τη λύση του ζητήματος», ενώ για την τοποθέτηση του αντιπροέδρου του είπε ότι πήρε μόνος του το δικαίωμα να σχολιάσει ανοιχτά τις διάφορες προτάσεις για το όνομα που κυκλοφορούν στην κοινή γνώμη».
Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβάνοφ πάντως, φίλα προσκείμενος στον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και υποστηρικτής της σκληρής γραμμής απέναντι στην Ελλάδα, στην ετήσια ομιλία στη Βουλή απέρριψε την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας και την υιοθέτηση της όποιας συμβιβαστικής ονομασίας για χρήση στο εσωτερικό.
Πηγή: Ελευθερία του Τύπου