Θέμα δεδηλωμένης θέτει η ΝΔ για το Σκοπιανό, εφόσον Τσίπρας και Καμμένος δεν καταλήξουν σε μια ενιαία στάση, και καλεί την κυβέρνηση να παραιτηθεί. «Κυβερνητική πλειοψηφία αλά καρτ δεν υπάρχει», διεμήνυσε η εκπρόσωπος της ΝΔ, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη. «Εφόσον δεν συμφωνήσουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, για εμάς δεν υφίσταται κυβέρνηση. Ας παραιτηθούν».

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει ότι την εθνική γραμμή για το Σκοπιανό τη χάραξε η κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008, όταν έθεσε βέτο για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγουμένως να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση με μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων (erga omnes). Υπενθυμίζει μάλιστα ότι υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν και ο σημερινός κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα Πάνος Καμμένος, ο οποίος σήμερα δεν αποδέχεται καμία σύνθετη ονομασία και «το παίζει υπερπατριώτης επειδή βλέπει ότι δύσκολα θα μπει στη Βουλή και ψηφοθηρεί χρησιμοποιώντας τα εθνικά θέματα», όπως σχολιάζουν πολλοί βουλευτές της ΝΔ.

«Αν ο κ. Καμμένος δεν στηρίζει μια κεντρική κυβερνητική επιλογή, τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα δεδηλωμένης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο «Βήμα».

«Και περιμένουμε να τοποθετηθεί επιτέλους ο κ. Τσίπρας για το θέμα αυτό, αντί να ασχολείται με τον κ. Καμμένο μόνο για να τον καλύψει για τα σκάνδαλά του. Με απλά λόγια, αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, ας παραιτηθούν».  

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η συγκεκριμένη στρατηγική της ΝΔ είναι απόλυτη, διατυπώνεται με κατηγορηματικό τρόπο και έχει βαρύνουσες επιπτώσεις:  

- Χωρίς ενιαία κυβερνητική πρόταση, όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  

-Στο σενάριο που επεξεργάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο να φέρει προς ψήφιση την όποια συμφωνία στο Κοινοβούλιο προκειμένου να προσπεράσει τον σκόπελο του Πάνου Καμένου, η ΝΔ φέρεται αποφασισμένη να μη νομιμοποιήσει καμία συμφωνία που πληροί το προαπαιτούμενο της δεδηλωμένης (151 ψήφους). Αυτό σημαίνει ότι ήδη το σενάριο του Μαξίμου για έγκριση της συμφωνίας από τα δύο τρίτα της Βουλής (200 ψήφοι) δεν έχει πιθανότητες.

Όλα δείχνουν όμως ότι η ΝΔ δεν θα νομιμοποιήσει και καμία απόπειρα του κ. Τσίπρα να περάσει τη συμφωνία με πλειοψηφία επί των παρόντων (με λιγότερες ψήφους δηλαδή από τις 151). Προτίθεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Επίσης, δεν θα προκρίνει την αποχή. Αυτή η στάση άλλωστε ζητείται με ένταση ειδικά από τους βουλευτές της ΝΔ Βόρειας Ελλάδας.

- Όσον αφορά τη διαδικασία του δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό, θεωρείται απαραίτητη η συνυπογραφή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κρίσιμο παραμένει το ερώτημα αν τυχόν μια τέτοια διαδικασία θα συνοδεύεται ή και θα προηγείται ανάλογου δημοψηφίσματος στα Σκόπια...