Καίριο πλήγμα στο αριστερό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί η Πειραιώς ότι επιφέρει η αίτηση ακύρωσης του ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στο τουρκικό πραξικόπημα. Την απόφαση για τη χορήγηση ασύλου την πήρε η  Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών.  

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα κατά την οποία έθεσε και το θέμα των Τούρκων αξιωματικών που προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Ελλάδα κατά τις πρώτες ημέρες της απόπειρας πραξικοπήματος, απεδείχθη ναυάγιο και εγκλώβισε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προφανώς σε υποσχέσεις που έδωσε και τις οποίες δεν μπορεί να τηρήσει.  

Το ένα θέμα είναι το εθνικό. «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου» διαμηνύει η ΝΔ στο Μαξίμου το οποίο επιχειρεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Και το άλλο είναι εσωκομματικό του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν στη ΝΔ ότι στην αριστερή συνείδηση στελεχών του κυβερνητικού κόμματος παραμένει πολύ βαρύ η αίτηση ακύρωσης του ασύλου από την κυβέρνηση Τσίπρα για έναν αξιωματικό που η υπερασπιστική του γραμμή η οποία έγινε αποδεκτή από την Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών είναι ότι δεν θα δικαστεί δίκαια στην Τουρκία και ήδη η οικογένεια του διώκεται. Επισημαίνεται ότι του ασύλου έχει προηγηθεί απόφαση του Αρείου Πάγου ο οποίος απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να εκδοθούν οι οκτώ αξιωματικοί.  

«Η αίτηση ακύρωσης για άσυλο το οποίο νόμιμα χορηγήθηκε, θα είναι διαρκές μαύρο στίγμα και όνειδος για τους αριστερούς που κυβερνούν» σχολίασε με καυστικό τρόπο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, με κοινοποίηση του στο Twitter.   Η ΝΔ ζητάει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης του πολιτικού ασύλου. 

Υπενθύμισε τη δήλωση του πρωθυπουργού και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν ότι “Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών” και “πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη”. «Κατόπιν τούτου - αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ- το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;».    

Άφησε αιχμές για τα αργά αντανακλαστικά που επέδειξε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις που έκανε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έτσι που το πάει στο τέλος «μπορεί να μη μείνει χώρα για να προστατεύσει».  

«Αντί ως όφειλε, με διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για την απαράδεκτη παρέμβασή της στις εσωτερικές μας διαδικασίες ασύλου, η Κυβέρνηση προχώρησε σε αίτηση ακύρωσης ασύλου που είχε νόμιμα χορηγηθεί» τόνισε η ΝΔ. «Υπενθυμίζουμε στην Κυβέρνηση κάτι αυτονόητο γιατί φαίνεται να το έχει ξεχάσει ακόμη και αυτό: Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.   Το ΥΠΕΞ δήλωσε τελικά ότι «οι δημοκρατιές δεν απειλούν, ούτε απειλούνται».