Κυβερνητικό φιάσκο με τις 12 δόσεις για τις οφειλές
Το παρασκήνιο πίσω από το «άδειασμα» Τσακαλώτου σε Αντωνοπούλου.
Σε «χοντρό» άδειασμα της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ράνιας Αντωνοπούλου, αλλά και σε νέο κυβερνητικό φιάσκο οδήγησε η ανακοίνωση της αποπληρωμής σε 12 δόσεις για τις οφειλές από την ίδια την υπουργό. Η κυβέρνηση είναι γεγονός ότι έχει ταυτιστεί πλήρως πια με τους δανειστές και προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση έσπευσε να κόψει απότομα τη φόρα στα σενάρια και τις εξαγγελίες για πληρωμή των φόρων σε 12 δόσεις, τις οποίες διακινούσε με δηλώσεις της το πρωί εχθές η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Ράνια Αντωνοπούλου.
Στο υπουργείο Οικονομικών έσπευσαν να διαψεύσουν άμεσα τις δηλώσεις Αντωνοπούλου, παρότι στο παρασκήνιο υπήρχαν ενστάσεις στο οικονομικό επιτελείο, για το αν θα έπρεπε ή όχι να «αδειάσουν» τόσο ανοιχτά την αναπληρωτή υπουργό. Αν και αναρμόδια για τα θέματα της φορολογίας, η κυρία Αντωνοπούλου δεν είναι απλά και μόνον ένα μέλος της κυβέρνησης, αλλά υπουργός σε παραγωγικό υπουργείο που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Και ως σύζυγος όμως του υπουργού Οικονομίας κυρίου Δημήτρη Παπαδημητρίου γνωρίζει καλά την οικονομική και πολιτική κατάσταση, καθώς πριν υπουργοποιηθεί -αλλά και μετά ακόμη- εξέδιδε τακτικότατα εκθέσεις από κοινού με τον σύζυγό της, καταγράφοντας όλες τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα (για λογαριασμό του Ινστιτούτου Levy στην Αμερική) και προεξοφλώντας την αποτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας, οι οποίες αποτελούσαν «ευαγγέλιο» για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρόλα αυτά, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ Πρακτορείο 104,9 FM την Τετάρτη, η κυρία Αντωνοπούλου τόνισε ότι όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο θα μπορούν να πληρώνονται ηλεκτρονικά και σε πολύ μικρότερες δόσεις, και για το συγκεκριμένο θέμα το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει σχετική μελέτη η οποία θα γίνει γνωστή μέσα στον Ιανουάριο.
Υποστήριξε ότι με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων, οι οποίες θα φτάνουν τις 12, στόχος είναι να μειωθούν οι ληξιπρόσθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και να μπορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές προς το Δημόσιο να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς επιβάρυνση και σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. «Αυτό θα διευκολύνει και τα νοικοκυριά και τον προγραμματισμό τους» είπε η κ. Αντωνοπούλου.