Για τον λαϊκισμό στην Ελλάδα και αν είναι απειλή για τη Δημοκρατία τοποθετείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αφιέρωμα των New York Times και του Euro2day.gr.   «Απειλείται η Δημοκρατία;» αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν διεθνείς προσωπικότητες στο σχετικό ρεπορτάζ οι Αλ. Τσίπρας, Κυρ. Μητσοτάκης, Ευ. Μυτιληναίος, Χρ. Πισσαρίδης, Μιχ. Μπλέτσας και 12 διεθνείς προσωπικότητες, όπως οι Jimmy Carter, Joe Biden και Mikhail Khodorkovsky. Το Euro2day.gr σε ρεπορτάζ του για το συγκεκριμένο αφιέρωμα αναφέρει πως ο πρόεδρος της ΝΔ στη δική του παρέμβαση επικεντρώνεται στην κριτική του προς την κυβέρνηση.  

«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρου όπου οι λαϊκιστικές δυνάμεις κέρδισαν την εξουσία στις εκλογές του 2015», σημειώνει επισημαίνοντας πως αυτό συνέβη «σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αντιμετώπιζαν παρόμοιες προκλήσεις αλλά κατάφεραν να διατηρήσουν τους λαϊκιστές μακριά από την εκτελεστική εξουσία». Για την εξέλιξη αυτή - σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day - ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση των Ελλήνων πολιτών, ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής αυστηρότητας που επιβλήθηκε για να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση το 2010.  

Εκτιμά ότι οι λαϊκιστές ήταν «επιδέξιοι και τυχεροί» και τους κατηγορεί ότι έριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση μέσω της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Επιπλέον - πάντα σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα - προσάπτει στην κυβέρνηση αυταρχισμό, μη σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών και εξυπηρέτηση συμφερόντων.  

«Οι λαϊκιστές έχουν στοχεύσει στην εκλογική τους βάση και έχουν εξυπηρετήσει τα στενά συμφέροντά τους. Είτε πρόκειται για απλούς πολίτες που τους δίνεται εργασία στον δημόσιο τομέα, είτε μια νέα τάξη ολιγαρχών…», σημειώνει στο άρθρο του ο κ. Μητσοτάκης.  

Επιπρόσθετα διαβεβαιώνει ωστόσο ότι «οι λαϊκιστές στην Ελλάδα δεν έχασαν ακόμη την κυβέρνηση αλλά τελικά θα τη χάσουν ». Όπως υποστηρίζει, όμως, η Δημοκρατία από μόνη της είναι πολύ ισχυρότερη και το «δημοκρατικό ήθος των Ελλήνων είναι ήδη ένα βήμα μπροστά έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να το υπονομεύσει».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ