Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής  να δικαστούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί στην Ελλάδα, αν το ζητήσει η Τουρκία. Η κυβέρνηση δια στόματος Κοντονή, αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και ότι επιχειρεί να βρει λύση για να ικανοποιήσει τελικά τα όσα υποσχέθηκε, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση στον Τούρκο Πρόεδρο σχετικά με την έκδοση των «8» αξιωματικών.

Οι Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι   κατέφυγαν  στην Αλεξανδρούπολη  μετά  το  αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου  2017  στην γείτονα χώρα, αποτέλεσαν σημείο τριβής των δύο κρατών, με την κυβέρνηση να βρίσκεται από τη μια εγκλωβισμένη στις υποσχέσεις προς τον Ερνογάν, όπως άλλωστε και ο ίδιος είχε αποκαλύψει, και από την άλλη στην δημόσια δήλωση, παρουσία του Τούρκου Προέδρου – που λίγο κόντεψε να εξελιχθεί σε αντιπαράθεση – του πρωθυπουργού, ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.  

Ειδικότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει η δυνατότητα εκ της ποινικής νομοθεσίας οι οκτώ Τούρκοι να δικαστούν στην Ελλάδα για τα αδικήματα που φέρονται να τέλεσαν στην αλλοδαπή.

Ακόμη, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι ο   Πρωθυπουργός έχει πει ότι πρέπει να έχουν μια δίκαιη δίκη. Έτσι, μελετάται η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα για αδικήματα που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα.  

Και τόνισε ο κ. Κοντονής: «Το θέμα της έκδοσης έχει οριστικά κλείσει . Είναι απολύτως σεβαστή από όλους μας  η απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι νομικοί κύκλοι το επαναφέρουν».  Η υποθέσει είναι στη Δικαιοσύνη . Πολλή φασαρία για το τίποτα" υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.