Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι εκείνο που μονοπωλεί την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες μετά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να το ανακινήσει. Όπως αποδεικνύεται όμως το χρονικό σημείο στο οποίο θα ανοίξουν οι δύο πλευρές τα χαρτιά τους και θα πρέπει να βρουν λύση είναι πολύ μακριά από το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε τωρά. Αντιθέτως, μέσα στο επόμενο διάστημα , η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει μία ακόμα σειρά επώδυνων μέτρων.

Βγάζοντας μπροστά, ένα ζήτημα που θίγει το «συναίσθημα» των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο και δη τους βορειοελλαδίτες, λειτουργεί επικοινωνιακά και ως ένα μέρος παραπλανητικά από την δύσκολη καθημερινή πραγματικότητα. Το ίδιο διάστημα, που αναθερμάνθηκε, το εθνικό ζήτημα σχετικά με το Σκοπιανό, αξίζει να θυμίσουμε ότι το πολιτικό σκηνικό κυριαρχούσαν οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για την πώληση των σφαιρών του Πάνου Καμμένου στη Σαουδική Αραβία με το Βασίλη Παπαδόπουλο.

Παράλληλα, μόνο μέσα στο Δεκέμβρη κυβέρνηση έκοψε σε 240.000 δικαιούχους το ΕΚΑΣ, την ίδια στιγμή οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν εισφορές αναδρομικά με βάση το εισόδημα του 2015, ενώ παράλληλα οι επικουρικές συντάξεις έχουν μετατραπεί είδος προς εξαφάνιση. Ταυτόχρονα, είχαμε περικοπή κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης, ενώ και στην νησιά ανέβηκε το ΦΠΑ στο 24%, διατηρώντας κάποιες εξαιρέσεις για 5 νησιά που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται από το «προσφυγικό».

Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας, δεν αντισταθμίστηκε ούτε από το μέρισμα που «μοίρασε» η κυβέρνηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αυτά συμβαίνουν παράλληλα, με τη συζήτηση για το «Σκοπιανό».

Βέβαια, την άλλη εβδομάδα, θα έρθει στη Βουλή, το πολυνομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με μέτρα τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν ως της 22 Ιανουαρίου. Στα μέτρα αυτά, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα (μόνο αβλαβής διέλευση δεν προμηνύεται η διαδικασία πώλησης τους), η νομοθετική παρέμβαση για την απαγόρευση των απεργιών, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο, η αναθεώρηση του «Νόμου Κατσέλη» για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων». Με τα τωρινά δεδομένα η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αραγής και δεν αναμένονται «εκπλήξεις», ωστόσο όλα αυτά τα μέτρα έχουν ουσιαστική επιβάρυνση στο κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης.

Αν στην εξίσωση, συμπεριλάβουμε ακόμα το γεγονός ότι από φέτος οι αγρότες θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, καταλαβαίνουμε ότι η συζήτηση για το «Σκοπιανό» είναι ένα από τα τελευταία σωσίβια για την κυβέρνηση, λίγο πριν τον ανασχηματισμό και την πορεία προς τις φημολογούμενες πρόωρες εκλογές.

Επιπλέον, η συζήτηση για το Σκοπιανό, ίσως βολεύει την κυβέρνηση να τραβήξει ως τον Ιούλιο και τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ν.Α.Τ.Ο, ενώ παράλληλα θα εξελίσσονται οι συζητήσεις για το χρέος και τη μορφή της εποπτείας που θα υπάρχει μετά της 22 Αυγούστου.

Όσο θα απομακρύνεται το σενάριο της «καθαρής εξόδου» το Σκοπιανό θα ανεβαίνει στην ημερήσια διάταξη, ίσως ανακύψουν και άλλα ζητήματα όπως της Τσαμουριάς και σίγουρα το Κυπριακό. Η συνταγή αποπροσανατολισμού συνηθισμένη, αλλά όχι πάντα επιτυχημένη