Θέση... χωρίς ουσιαστικά να πάρει θέση για το Σκοπιανό πήρε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε την Παρασκευή για το μείζον εθνικό θέμα.

Η ανακοίνωση από τη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει πως κόμμα και κυβέρνηση δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσηλωμένος σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις. Η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και η εμπέδωση της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αποτελούν κυρίαρχους στόχους της κυβέρνησης και του κόμματος, στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, από το κείμενο αυτό απουσιάζει η ουσία του ζητήματος, καθώς το Πολιτικό Συμβούλιο, αντί να πάρει θέση και να συζητήσει ή να προτείνει κάποια συγκεκριμένη ονομασία, απλώς τόνισε κάτι που είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή είναι απαραίτητο να υπάρξει μία αμοιβαία αποδεκτή ονομασία για όλες τις χρήσεις.

Ακόμα, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει με την ανακοίνωσή του να τονίζει ξεκάθαρα πως στηρίζει τη γραμμή του 2008, δηλαδή μία ονομασία erga omnes, την οποία δήλωσαν εξ αρχής ότι υιοθετούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Αντιθέτως, το κυβερνών κόμμα δεν παρέλειψε να αφιερώσει χώρο στην ίδια ανακοίνωση για να αφήσει αιχμές για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας μικροπολιτική με φόντο ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα.