Κρίσιμη αναμένεται η εβδομάδα που ξεκινά από αύριο για το Σκοπιανό. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλείται να χειριστεί το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, αλλά πρώτα από όλα καλείται να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές διαφωνίες που απειλούν τη συνοχή της.

Μέχρι σήμερα ο Πάνος Καμμένος και οι ακροδεξιοί Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν έχουν ξεκαθαρίσει επίσημα ποια θέση θα κρατήσουν απέναντι στο μείζον εθνικό ζήτημα. Μέχρι πρότινος ο λαλίστατος υπουργός Άμυνας διαμήνυε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχθεί επ' ουδενί μία ονομασία με τον όρο Μακεδονία. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως ο Πάνος Καμμένος είναι έτοιμος για μία ακόμη «κωλοτούμπα», καθώς φαίνεται να αμβλύνονται οι διαφορές και ο ίδιος να είναι έτοιμος να δεχθεί μία ονομασία με βάση το βέτο του 2008, τη λύση που από την πρώτη στιγμή έχει υιοθετήσει ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς.

Οι διαθέσεις των δύο πλευρών αναμένεται να ξεκαθαριστούν σύντομα, καθώς ακόμα και εντός της εβδομάδας είναι πιθανό να διεξαχθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2018, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο να έρχονται τετ-α-τετ.

Σκληρό «ροκ» από την αντιπολίτευση

Εν αναμονή της απόφασης των συγκυβερνώντων, σύσσωμη η αντιπολίτευση συνεχίζει να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην συγκυβέρνηση, τονίζοντας ότι δεν είναι λογικό να υπάρχουν δύο γραμμές για ένα εθνικό ζήτημα όπως το Σκοπιανό.

Ακόμα και ανήμερα των Θεοφανείων οι πολιτικές δηλώσεις στελεχών των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν σε πολύ υψηλούς τόνους σχετικά με το Σκοπιανό.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε γελοία την κατάσταση, εκτιμώντας ότι ο Πάνος Καμμένος θα ψηφίσει οποιοδήποτε όνομα προκειμένου να μην πέσει η κυβέρνηση.

«Είναι γελοίο σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα να δεχτούμε ότι η κυβέρνηση έχει δύο γραμμές. Η κυβέρνηση οφείλει, εφόσον λέει ότι θέλει να το λύσει, να έχει μία γραμμή. Όταν την αποκτήσει, τότε ας μας καλέσουν», δηλώνει χαρακτηριστικά στη RealNews.

Ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει από το ονοματολογικό, σημειώνοντας παράλληλα ότι «εάν όλη η αντιπολίτευση αρνηθεί να ψηφίσει, στο τέλος ο κ. Καμμένος θα ψήφιζε ακόμα και το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" για να μην αφήσει την καρέκλα».

Σε υψηλούς τόνους και η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, που επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο. «Δεν μπορεί άλλα να λέει ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα να λέει ο υπουργός Άμυνας, όσο γελοίος κι αν είναι» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Απαιτούμε σήμερα από την κυβέρνηση να δείξει την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα» σημείωσε η πρώην υπουργός.

Ιδιαίτερα σκληρή η τοποθέτηση του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί ονομασία με το όνομα Μακεδονία.

«Χρόνια πολλά σε όλους του Έλληνες και τις Ελληνίδες. Το πνεύμα του Χριστού εύχομαι να φωτίσει την Ελλάδα. Δεν πρέπει να δοθεί το όνομα Μακεδονία. Μέχρι τέλους θα αγωνιστεί η Ένωση Κεντρώων για να μη δοθεί το όνομα. Πρέπει και οι άλλοι να δείξουν καλή θέληση. Αν πάρουν και την Μακεδονία τι τις θέλουμε τις εκδηλώσεις;» δήλωσε φανερά φορτισμένος ο Βασίλης Λεβέντης ανήμερα των Θεοφανείων.