Υπό το φως της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Βουλγαρία από 1ης Ιανουαρίου, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, συναντήθηκε σήμερα με τον επί κεφαλής της Πρεσβείας της Βουλγαρίας στην Αθήνα, Πρέσβη κ. Vesselin Ivanov.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το πρόγραμμα της Βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ, το μέλλον της Ευρώπης, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής διάστασης και η διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Επίσης, συζητήθηκαν το προσφυγικό, περιφερειακά και διμερή θέματα.

Διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων, ως προς την ανάγκη ταχείας εμβάθυνσης της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης, ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας, καθώς και ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής και ευρω-ατλαντικής προοπτικής του συνόλου των Δυτικών Βαλκανίων.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την εξής δήλωση:

«Η Βουλγαρία ανέλαβε για πρώτη φορά στην ιστορία της την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια. Η ΝΔ της εύχεται την καλύτερη δυνατή επιτυχία.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα μικρότερα κράτη μέλη, όταν αναλαμβάνουν την Προεδρία της ΕΕ, επιτυγχάνουν πολύ σημαντικότερα αποτελέσματα απ’ότι τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη, διότι, εκ των πραγμάτων, λειτουργούν πιο συνθετικά και συναινετικά. Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι, σε μία κρίσιμη για την περιοχή μας συγκυρία, την Προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει κράτος-μέλος που έχει ιδιαίτερη γνώση των Βαλκανίων.

Διαπίστωσα ότι η Βουλγαρική Προεδρία είναι αποφασισμένη να εργασθεί εντατικά τόσο για την προώθηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης και ασφάλειας, όσο και για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Είναι απαραίτητο να δοθεί καθαρό και αξιόπιστο μήνυμα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την πορεία τους προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Πορεία που πρέπει να είναι ανεμπόδιστη και γι’αυτό προϋποθέτει την προηγούμενη επίλυση των θεμάτων που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Τέλος, υπογράμμισα ότι η ΝΔ θα στηρίξει από τη δική της πλευρά τις προσπάθειες της Βουλγαρικής Προεδρίας για εμβάθυνση και διεύρυνση της ΕΕ, καθώς και για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού στην περιοχή μας».