Ομολογία «πίστεως» σε μνημόνιο και μεταρρυθμίσεις έκανε ο Τσίπρας, λαμβάνοντας το λόγο κατά την συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

«Ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος κλείνει σήμερα με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου» τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά την τοποθέτησή του για το πολυνομοσχέδιο. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ελπίδα που φέρνει αυτή η ψηφοφορία, καθώς ολοκληρώνεται η τρίτη αξιολόγηση αλλά και την αμηχανία και τον εκνευρισμό που προκαλεί στο παλαιό πολιτικό σύστημα η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια.  

Ο πρωθυπουργός μίλησε για δύσκολη απόφαση και για μια δύσκολη μάχη, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για την θετική εξέλιξη της εξόδους της χώρας από τα μνημόνια. «Όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της γ’ αξιολόγησης βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από το τέλος των μνημονίων. Είναι μια στιγμή που δίνει φως, ελπίδα και κουράγιο στους συμπολίτες μας, αλλά γεννά προβληματισμό, εκνευρισμό και αμηχανία στο παλαιό πολιτικό σύστημα γιατί οι εξελίξεις τείνουν να τους οδηγήσουν σε μια εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της κυβερνητικής μας θητείας, όπου δεν θα υπάρχει ίχνος από όσα καταστροφολογικά υποστηρίζουν τώρα».   Αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας όπως εκτιμά ότι θα συμβεί ο πρωθυπουργός από τον Αύγουστο σημείωσε: «Από σήμερα αφήνουμε πίσω την πιο δύσκολη περίοδο που γνώρισε η χώρα από το 1974 και μετά. Αφήνουμε πίσω μας μια περίοδο άδικη και πολλαπλώς επιζήμια για την πατρίδα μας συνολικά. Διήρκησε 8 ολόκληρα χρόνια και διαρκούσε πολύ περισσότερο αν ο λαός δεν είχε την δύναμη να απομακρύνει από την εξουσία όλους όσοι ευθύνονται για την κατάσταση αυτή».  

Η συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, αφού θα έχουν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που έχουν προαναγγείλει ότι θα καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε επίμαχα άρθρα, μεταξύ των οποίων οι πλειστηριασμοί και οι όροι χορήγησης των πολυτεκνικών επιδομάτων.


Την ώρα της συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου των 1.500 σελίδων και 400 άρθρων, τα συνδικάτα έχουν δώσει «ραντεβού» έξω από την Βουλή.

Το κλιμα φορτίστηκε από νωρίς το πρωί, με το θέμα των πλειστηριασμών να βρίσκεται στο επίκεντρο.

«Ιδιώτες κατά ιδιωτών είναι οι μοναδικές υποθέσεις πρώτων κατοικιών που έχουν πλειστηριαστεί. Σας προκαλώ να δώσετε παραδείγματα, δεν υπάρχει ούτε μία πρώτη κατοικία που να έχει πλειστηριαστεί για χρέη στο Δημόσιο» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στις βολές της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη για έλλειψη προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Δεν προστατεύεται ρητά από 1η Μαΐου η πρώτη κατοικία απέναντι στο Δημόσιο» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος και επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών για το γεγονός ότι δεν έχει καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση.

Διαβάστε επίσης: 

Φωτίου: Θα αντιμετωπίσουμε το 2018 το θέμα με τα επιδόματα πολυτέκνων  

Βενιζέλος: Το Μνημόνιο θα ακολουθεί τη χώρα για δεκαετίες  

Ντόρα Μπακογιάννη: Δώστε εδώ και τώρα τα λεφτά στους πολύτεκνους

Εν μέσω αντιδράσεων ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο-Δείτε τις ώρες που θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί