«Ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος κλείνει σήμερα με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου» τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά την τοποθέτησή του για το πολυνομοσχέδιο. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ελπίδα που φέρνει αυτή η ψηφοφορία, καθώς ολοκληρώνεται η τρίτη αξιολόγηση αλλά και την αμηχανία και τον εκνευρισμό που προκαλεί στο παλαιό πολιτικό σύστημα η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για δύσκολη απόφαση και για μια δύσκολη μάχη, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για την θετική εξέλιξη της εξόδους της χώρας από τα μνημόνια. «Όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της γ’ αξιολόγησης βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από το τέλος των μνημονίων. Είναι μια στιγμή που δίνει φως, ελπίδα και κουράγιο στους συμπολίτες μας, αλλά γεννά προβληματισμό, εκνευρισμό και αμηχανία στο παλαιό πολιτικό σύστημα γιατί οι εξελίξεις τείνουν να τους οδηγήσουν σε μια εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της κυβερνητικής μας θητείας, όπου δεν θα υπάρχει ίχνος από όσα καταστροφολογικά υποστηρίζουν τώρα».

Αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας όπως εκτιμά ότι θα συμβεί ο πρωθυπουργός από τον Αύγουστο σημείωσε: «Από σήμερα αφήνουμε πίσω την πιο δύσκολη περίοδο που γνώρισε η χώρα από το 1974 και μετά. Αφήνουμε πίσω μας μια περίοδο άδικη και πολλαπλώς επιζήμια για την πατρίδα μας συνολικά. Διήρκησε 8 ολόκληρα χρόνια και διαρκούσε πολύ περισσότερο αν ο λαός δεν είχε την δύναμη να απομακρύνει από την εξουσία όλους όσοι ευθύνονται για την κατάσταση αυτή».  

«Αποδεχθείτε την πραγματικότητα κ. Μητσοτάκη»

Ο κ. Τσίπρας υπερτόνισε την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το ενδεχόμενο να βγει η χώρα από τα μνημόνια και υπογράμμισε: «Ισχυρίζονται ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια το 2018, γιατί θα έχουμε επιτήρηση. Μάλιστα, όλα αυτά τα χρόνια προβλέπανε ότι θα έχουμε εκλογές. Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβει κανέναν αστρολόγο ή χειρομάντη αλλά να ξέρετε ότι σας λένε αυτά που θέλετε να ακούσετε. Αποδεχθείτε την πραγματικότητα. Είναι αναγκαίο, θα κάνει καλό και σε εσάς και στην παράταξή σας. Η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα. Η χώρα σήμερα είναι μια χώρα που η οικονομία της ανακάμπτει, με ρυθμούς που ούτε στα όνειρά σας δεν έχει δει. Είναι γεγονός ότι μέσα σε μια τριετία η ανεργία έχει μειωθεί και αυξήθηκαν οι επενδύσεις, ενώ οι αποδώσεις των ομολόγων με δεκαετή διάρκεια βρίσκονται σε επίπεδα 2006». 

«Συμβιβασμοί και διαπραγμάτευση»

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας τον απολογισμό των διαπραγματεύσεων που έκανε η κυβέρνησή του παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και συμβιβασμοί, ενώ τόνισε ότι δίνει μάχη προκειμένου να εξασφαλίσει την δυνατότητα μέτρων ευνοϊκά για την κοινωνική πλειοψηφία. «Στόχος μας μετά το Eurogroup η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος. Είναι μια αλήθεια που για την οποία εμείς ποτέ δεν κρύψαμε ότι στο πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, κάθε διαπραγμάτευση καταλήγει και σε επιτυχίες και σε συμβιβασμούς. Δεν το κρύψαμε ποτέ αυτό. Όμως ακόμη και σ’ αυτές τις συνθήκες κάνουμε διαπραγματεύσεις με στόχο να διευρύνουμε την δυνατότητα για την λήψη μέτρων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Κι αυτό το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό και στις τρεις διαπραγματεύσεις μας».

Μεταρρυθμίσεις και ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

«Αυτοαναγορεύεστε σε μεγάλους μεταρρυθμιστές, αλλά κάνετε το μεγάλο σφάλμα. Όταν ο κόσμος ακούει μεταρρύθμιση σκέφτεται μόνο μειώσεις στις συντάξεις» ,ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ αναφερόμενος στο θέμα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά τόλμησε μια κυβέρνηση και έβαλε τάξη στο χώρο της τηλεόρασης και των media.

«Τέλος στο καθεστώς πελατείας»

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για το όραμα της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια τόνισε: «Το σχέδιό μας δεν είναι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από το καθεστώς των μνημονίων. Έχουμε και όραμα η Ελλάδα να γίνει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Με σύγχρονη νομοθεσία, χωρίς γραφειοκρατία που ευνοεί ένα παραδίκτυο εκβιασμών και μίζας. Θέλουμε να βάλουμε τέλος στο καθεστώς πελατείας και θα εκεί στοχεύουμε».

Αποκατάσταση για τα επιδόματα των πολυτέκνων  

Ο πρωθυπουργός για το μέγα θέμα, που προκαλεί και σωρεία αντιδράσεων ακόμη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εξορθολογισμό. «Χιλιάδες είναι τα νέα ζευγάρια που σήμερα θέλουν να κάνουν πρώτο ή δεύτερο παιδί και δεν έχουν να κάνουν την δυνατότητα. Οι τρίτεκνοί και πολύτεκνοι θα δουν κι αυτοί αυξήσεις στα εισοδήματά τους. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που θα δουν μειώσεις. Αυτή η απώλεια το έτος 2018 θα κάνουμε προσπάθεια να καλυφθεί».

«Ούτε απειλείται ούτε καταργείται το δικαίωμα της απεργίας»  

Αναφορικά με το θέμα των απεργιών ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Στην διαπραγμάτευση δώσαμε μόνοι μας την μάχη για  την επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας στην Ελλάδα. Αποτρέψαμε την απελευθέρωση των απολύσεων και ένα ακόμη μεγάλο πακέτο μέτρων, έμεινε όμως το θέμα της απεργίας. Τι λέει το σημείο αυτό. Για την απόφαση της απεργίας θα πρέπει να παρίσταται το 51% των μελών των σωματείων για να αποφασιστεί αυτή. Δεν εφαρμόζεται όμως σε όλα τα σωματεία. Η διάταξη αυτή δεν λαμβάνει τον τρόπο λήψης απόφασης των απεργιών. Θα λαμβάνονται οι αποφάσεις ανάλογα με την ψήφο των παρόντων».  

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο στράφηκε και κατά των συνδικάτων και των αντιδράσεων που εξέφρασαν καταγγέλλοντας πως «η καμπάνια που διεξάγεται από τα συνδικάτα είναι απολύτως ψευδή. Είναι ασύστολο ψεύδος ότι η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί κατά γράμμα τις εντολές των δανειστών για τα εργασιακά. Ρωτήστε τους γνήσιους εκφραστές των δανειστών, τον κ. Μητσοτάκη δηλαδή, τι ζητούσαν οι δανειστές και τι καταφέραμε. Δεν καταργείτε το δικαίωμα στην απεργία. Είναι και συνεχίζει να αποτελεί ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ούτε απειλείται ούτε καταργείται από αυτή την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα ενεργά».  

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ΓΣΕΕ, κατηγορώντας την ότι πήρε θέση «υπέρ του Μένουμε Ευρώπη» στο δημοψήφισμα του 2015, ενώ, απευθυνόμενος στα έδρανα των βουλευτών του ΚΚΕ συνέστησε στο ΠΑΜΕ, όταν επισκέπτεται το υπουργείο Εργασίας να μην συνοδεύεται από τηλεοπτικές κάμερες. «Δεν χρειάζονται τηλεοπτικά συνεργεία, διάλογος χρειάζεται και να αντιληφθούμε σε ποιά πραγματικότητα ζούμε», είπε. 

Ένταση

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας, προκάλεσε ενστάσεις και ένταση στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, όταν απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση σημείωσε: «Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν παρέμειναν αυτοί εδώ στις θέσεις διακυβέρνησης, όταν ακόμη και σήμερα υποστηρίζουν τις θέσεις του ΔΝΤ, στα εργασιακά. Είναι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Αυτοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Αυτό ο ελληνικός λαός δεν θα σας το επιτρέψει», ενώ ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο ΚΚΕ ανέφερε: «Την επόμενη φορά που στελέχη σας θα επισκεφθούν το υπουργείο Εργασίας δεν χρειάζονται κάμερες και σπασμένα τζάμια. Αυτό που χρειάζεται είναι διάλογος και επαγρύπνηση».  

«Δίκαιη ανάπτυξη»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ.Τσίπρας ανέφερε: Τα δύσκολα είναι πίσω μας, μπροστά μας είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης, της ενίσχυσης της πραγματικής παραγωγής και των επενδύσεων. Αυτό το στοίχημα δεν θα κερδηθεί μόνο στο επίπεδο των αριθμών, αλλά και στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών και  στην περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους. Το 2018 θα είναι έτος μετάβασης σε μια νέα εποχή. Κι αυτό θα πρέπει να τα αντιληφθούν όσοι σήμερα βρίσκονται σε εκνευρισμό και εξ αριστερών και εκ δεξιών μας».