Σε αλλεπάλληλες αντιφάσεις πέφτει η κυβέρνηση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς ακόμη δεν μπορεί να καταλήξει με ποια εθνική θέση θα εμφανιστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από την αρχική της στάση ότι θα κινηθεί με βάση τη γραμμή Καραμανλή (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις), τα τελευταία εικοσιτετράωρα εμφανίζεται να αναζητά απλώς σύνθετη ονομασία, αφαιρώντας τον γεωγραφικό προσδιορισμό και αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι προκρίνεται το όνομα «Νέα Μακεδονία».

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να χειριστεί το θέμα Καμμένου, καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «απαιτεί» να εμφανίζονται ξεκάθαρα οι διαφορετικές απόψεις που έχει το κόμμα του για το θέμα, τη στιγμή που η κυβέρνηση αναζητά ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση για την τελική επιλογή. Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές πιέσεις εντείνονται, καθώς όλα δείχνουν ότι οι σύμμαχοί μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιθυμούν να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, προκειμένου στα μέσα Ιουλίου να εντάξουν τους βόρειους γείτονές μας στο ΝΑΤΟ.

Οι πληροφορίες λένε, μάλιστα, ότι το θέμα αυτό τέθηκε αρχικά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Στη βάση αυτή εξηγείται, άλλωστε, η σπουδή των Αμερικανών να λυθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εντός ρεαλιστικών προθεσμιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη με τον Μάθιου Νίμιτς ήρθαν ακόμα πιο κοντά, δηλαδή στις 17 Ιανουαρίου (από 19 Ιανουαρίου).

Σημειωτέον ότι, αν οι πρώτες συνομιλίες «βαδίσουν σε σταθερό έδαφος», τότε δεν αποκλείεται στις 22 Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει αποδεκτή την πρόσκληση του Σκοπιανού ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ να συναντηθούν στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.  

ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ

Τρία θέματα, ωστόσο, φοβίζουν την κυβέρνηση, τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου θα κληθεί να αντιμετωπίσει το επόμενο χρονικό διάστημα.  

-Το πρώτο έχει να κάνει με τη συνολική λύση του προβλήματος, καθώς κάποιες πληροφορίες θέλουν τη σκοπιανή πλευρά, με τη συναίνεση του αμερικανικού παράγοντα, να συμφωνεί στο θέμα της ονομασίας, ζητώντας, ωστόσο, η συνταγματική αλλαγή να μετατεθεί μετά την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα εμφανιστεί εγκλωβισμένη, καθώς κανείς δεν θα μπορεί να εγγυηθεί ότι οι Σκοπιανοί θα τηρήσουν τη συμφωνία. Καθώς, μάλιστα, στο υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζουν ότι χωρίς την αλλαγή του Συντάγματος -μέσα στο οποίο υπάρχουν οι αλυτρωτικές αναφορές- η συμφωνία θα είναι λιποβαρής, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η λύση είναι κοντά.

- Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η στάση που θα κρατήσει η Εκκλησία στο θέμα. Η δήλωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη», αλλά και η απόφαση της Ιεράς Συνόδου ότι «δεν θα γίνει αποδεκτή η πιθανότητα να υπάρχει ο όρος "Μακεδονία" στην ονομασία της γειτονικής χώρας» είναι ενδεικτικές, ενώ μητροπολίτες της Β. Ελλάδας έχουν ήδη καλέσει σε εγρήγορση τους πιστούς. Πάντως, στην κατεύθυνση διατήρησης ήπιων τόνων με την Εκκλησία ήταν η απαντητική επιστολή του κ. Τσίπρα στον αρχιεπίσκοπο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «θα λάβουμε σοβαρά υπόψη όσα για την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος αναφέρετε».

-Το τρίτο «αγκάθι» μπροστά στο οποίο θα βρεθεί η κυβέρνηση είναι να μην υπάρξει συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με δεδομένο ότι η στάση του Πάνου Καμμένου δεν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση, οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Μαξίμου είναι ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να διευκολύνει την κυβέρνηση σε αυτό το θέμα. Κοινός τόπος των εκτιμήσεων των ηγετικών κλιμακίων της κυβέρνησης είναι ότι, παρά την αρχική αισιοδοξία για γρήγορη επίλυση του προβλήματος, τα προσκόμματα είναι πολλά, ενώ το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να έρθει σε σύγκρουση με κομμάτι της εκλογικής της βάσης -ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- χωρίς να έχει εξασφαλίσει μια ευνοϊκή αλλά και συνολική λύση για το Σκοπιανό. 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018