Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση ότι χειρίζεται ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με όρους εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση της αντιπολίτευσης, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ερήμην της, και τώρα είναι πολύ αργά για ενημέρωση», είπε χαρακτηριστικά η κα Σπυράκη, που ωστόσο επισήμανε πως υπάρχει έναρξη της συζήτησης για σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, μια πρωτοβουλία που θα έπρεπε να ληφθεί στην αρχή.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ πρόσθεσε ότι εάν ο κ. Κοτζιάς συγκαλέσει Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος θα προσέλθει για να ρωτήσει αν η θέση του δεσμεύει το σύνολο της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης σε καμία άλλη περίπτωση» σημείωσε.

Η κ. Σπυράκη επανέλαβε ότι η θέση της ΝΔ είναι σαφής όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, λέγοντας πως «το ελάχιστο για την κυβέρνηση είναι το Βουκουρέστι και η προτεινόμενη λύση θα πρέπει να είναι πακέτο, να περιλαμβάνει το όνομα, το εύρος της χρήσης -έναντι όλων- και τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων».

Στη συνέχεια εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τη «σκορποχώρι».

«Αντί κάποιοι στα υπόγεια του Μαξίμου να εξυφαίνουν σενάρια για τη ΝΔ, ας απαντήσουν αν εκφράζει ακόμη τους υπουργούς κ.κ. Τσακαλώτο και Γαβρόγλου η θέση που είχαν προσυπογράψει παλαιότερα σε επιστολή και στην οποία αναφερόταν ότι δεν έχουν πρόβλημα η γειτονική χώρα να αποκαλείται με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Η κυβέρνηση αυτή είναι σκορποχώρι και δεν μπορεί να παρουσιάσει μία ενιαία θέση σαν βάση διαπραγμάτευσης», ανέφερε ενώ, ερωτώμενη για το θέμα του διαδικτυακού τζόγου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ευνοήσει φιλικούς επιχειρηματίες.