Ένοχλημένος είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ ενώ έχει αγνοήσει το αίτημα των πολιτικών αρχηγών να ενημερωθούν για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Όπως επισημαίνουν πηγές της Πειραιώς, η αντιπολίτευση δεν είχε ενημερωθεί για την πρόθεση του πρωθυπουργού να ενημερώσει καταρχάς τον Αρχιεπίσκοπο, απόφαση η οποία, όπως τονίζουν, δεν τηρεί «καμία θεσμική τάξη». 

Νωρίτερα σήμερα, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, επεσήμανε ότι «δυστυχώς, η κυβέρνηση χειρίζεται ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα με όρους εσωτερικής, πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι απολύτως ανεύθυνος ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το θέμα της συζήτησης για την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στον ΟΗΕ. Δύο μήνες τώρα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση της αντιπολίτευσης.»

Διαβάστε: Σπυράκη για Μακεδονικό: «Είναι πολύ αργά για ενημέρωση»

«Έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις ερήμην μας. Είναι, πλέον, πολύ αργά για ενημέρωση» είπε και υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία για τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής θα έπρεπε να προέλθει από την κυβέρνηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης αυτής. Είπε, ωστόσο, πως, εφόσον συγκληθεί, θα προσέλθει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, και θα ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να αποσαφηνίσει εάν η θέση του δεσμεύει την κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή το σύνολο της κυβέρνησης. «Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης», τόνισε.