Φρένο στα σενάρια συναίνεσης που μπορεί να επιδιώξει η κυβέρνηση στο σκοπιανό, ενώ ήδη έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση η οποία γίνεται εν κρυπτώ, βάζει η ΝΔ. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες που πιθανόν να οδηγούν σε υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς παρά το γεγονός ότι τα Σκόπια είναι αυτά που επιζητούν τη λύση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και κάποια στιγμή στην ΕΕ.      

“Δύο μήνες τώρα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση της Αντιπολίτευσης” δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. «Έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις ερήμην μας» συνέχισε. «Είναι, πλέον, πολύ αργά για ενημέρωση».

Ο όρος που θέτει η Πειραιώς για οποιαδήποτε επαφή ή συζήτηση με την κυβέρνηση είναι να υπάρξει προηγουμένως ενιαία κυβερνητική πρόταση για το σκοπιανό. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν προτίθεται να προσέλθει σε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο εάν δεν έχουν συμφωνήσει οι δύο κυβερνητικοί εταίροι Τσίπρας και Καμμένος. Ακόμη και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προσέλθουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας. «Αλλα θα λέει ο Κοτζιάς και άλλα ο Καμμένος;» αναρωτήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση του με τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες στη ΝΔ.      

Αρχισε να συζητείται και το ενδεχόμενο σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. «Ο κ. Κουμουτσάκος θα προσέλθει, ζητώντας από τον κ. Κοτζιά να αποσαφηνίσει εάν η θέση του δεσμεύει την κυβερνητική πλειοψηφία» δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ. «Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης» προειδοποίησε. «Είμαι σαφής: Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης σε κάθε άλλη περίπτωση» επανέλαβε με έμφαση.      

Η Πειραιώς καταγγέλει την κυβέρνηση ότι επί της ουσίας η κυβέρνηση χειρίζεται ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα με όρους εσωτερικής, πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο,τι ζητάει από την ΝΔ να καταθέσει πρόταση για το σκοπιανό ενώ η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Στα περί πολυγλωσσίας που χρεώνει η κυβέρνηση στην αξιωματική αντιπολίτευση, η κυρία Σπυράκη απάντησε ότι αντί κάποιοι να εξυφαίνουν σενάρια «στα υπόγεια του Μαξίμου» για τη ΝΔ που δημιούργησε και κατοχύρωσε την εθνική θέση (σημ. με το Βουκουρέστι), θα ήταν προτιμότερο να απαντήσει η κυβέρνηση εάν εξακολουθεί να εκφράζει τον υπουργό Οικονομικών, τον κ. Τσακαλώτο και τον Υπουργό Παιδείας τον κ. Γαβρόγλου, η άποψη που είχαν προσυπογράψει σε επιστολή του 2008, με την οποία δεν αντιμετώπιζαν καμία δυσκολία, στο να αποκαλείται η γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή, «Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Η εκτίμησή μας είναι ότι η κυβέρνηση είναι σκορποχώρι σε αυτό το θέμα και ότι δεν μπορεί να παρουσιάσει μια ενιαία θέση ως βάση διαπραγμάτευσης» τόνισε.    

«Παρών» στο συλλαλητήριο  

  Η Πειραιώς αποφάσισε τελικά να αφήσει ελεύθερους τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ ιδιαίτερα της βόρειας Ελλάδας να δηλώσουν «παρών» στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Οι πιέσεις που δέχονται από τις τοπικές κοινωνίες είναι αφόρητες.   «Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι πολίτες είναι φυσικά ελεύθεροι να εκφρασθούν όπως επιλέγουν και οι βουλευτές μας είναι ελεύθεροι να κάνουν αυτό που επιλέγουν» δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ.    

Η θέση της ΝΔ για το σκοπιανό έχει διατυπωθεί από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ελάχιστο είναι το Βουκουρέστι και η προτεινόμενη λύση πρέπει να είναι πακέτο, να περιλαμβάνει δηλαδή και το κομμάτι του ονόματος και το κομμάτι του εύρους της χρήσης και την αντιμετώπιση των ζητημάτων του αλυτρωτισμού.  

Ενόχληση Κυριάκου  

Η συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου προκάλεσε την ενόχληση του προέδρου της ΝΔ. διότι δεν τηρήθηκε η πρέπουσα θεσμική τάξη. Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:   «Για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα, όπως είναι το Σκοπιανό, ο κύριος Τσίπρας επέλεξε να μην ενημερώσει την αξιωματική αντιπολίτευση, τα κόμματα, τους βουλευτές, το λαό και να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ. Είναι πια προφανές ότι ο πρωθυπουργός προτάσσει τις μικροκομματικές επιδιώξεις του ακόμη και έναντι του εθνικού συμφέροντος.   Σήμερα μάλιστα έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο πριν από τα κόμματα, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών ταύτιζε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας με την Χρυσή Αυγή. Πρωτοφανής ανευθυνότητα, από μια επικίνδυνη Κυβέρνηση που αναλαμβάνει πλέον αποκλειστικά τις ευθύνες της για ό,τι συμβεί».